Web
Analytics
Διαβήτης, περιοδοντίτιδα και στοματική υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διαβήτης, περιοδοντίτιδα και στοματική υγεία

15 Απρ 2016

Oι διαβητικοί ασθενείς γνωρίζουν ότι ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλά όργανα του οργανισμού. Γνωρίζουν, όμως, ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στη στοματική κοιλότητα; Η Χειρουργός-Οδοντίατρος της Advanced Dental Clinics Δρ Μαρία Σκουλάτου μας εξηγεί.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια είναι μια παθολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη;
  • Αυξημένη δίψα
  • Πολυουρία
  • Κούραση
  • Έντονη πείνα που οδηγεί σε πολυφαγία
  • Απώλεια βάρους
  • θάμπωμα στην όραση

Όπως μας αναλύει η χειρούργος-οδοντίατρος Δρ Σκουλάτου, ο σακχαρώδης διαβήτης πέρα από τις βλάβες που μπορεί να δημιουργήσει σε διάφορα όργανα του οργανισμού (καρδιά, αγγεία, νεύρα, νεφρά, άκρα), έχει συχνά επιπτώσεις και στη στοματική κοιλότητα. «Ο κύριος λόγος είναι η μειωμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού στη δράση των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας, λόγω των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα». Κάποιες από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στη στοματική κοιλότητα, είναι η κακοσμία, το αίσθημα καύσου στη γλώσσα και στο στόμα, η ξηροστομία, λοιμώξεις όπως οι μυκητιάσεις, η μειωμένη ικανότητα επούλωσης των ιστών του στόματος ύστερα από εξαγωγές ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, και τέλος τα περιοδοντικά νοσήματα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη. Απ’ όλα αυτά ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη σχέση μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη και την εμφάνιση περιοδοντίτιδας, μας τονίζει η Δρ Σκουλάτου. «Δυστυχώς τα δύο αυτά νοσήματα εμφανίζουν αμφίδρομη σχέση, και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες ώστε να εξακριβωθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο το ένα επηρεάζει το άλλο».

Η Περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή φλεγμονή που προσβάλλει τα ούλα και το κόκαλο της γνάθου καθώς και ένα ή περισσότερα δόντια.   Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες  που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου. Παράλληλα παίζει καθοριστικό ρόλο στη βαρύτητά της αλλά και στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας της. Η Δρ Σκουλάτου μας εξηγεί επίσης ότι  το αυξημένο σάκχαρο του αίματος, όπως μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος, έτσι μπορεί να προκαλέσει και στα  ούλα οδηγώντας στην εμφάνιση  της περιοδοντίτιδας. Από τη άλλη, η περιοδοντική νόσος λόγω της φλεγμονής που υπάρχει στο στόμα, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τον γλυκαιμικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση περιοδοντίτιδας, η οποία με τη σειρά της καθιστά δύσκολη τη ρύθμισή του σακχάρου.

Θεραπεία

Η καλή υγεία του στόματος δεν εξασφαλίζει μόνο ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο, αλλά στην περίπτωση διαβητικών ασθενών είναι απαραίτητο και στην γενικότερη υγεία του. Αυτό το οποίο πρέπει και οφείλει να κάνει ο κάθε άνθρωπος για την πρόληψη της υγείας του στόματος αλλά και της γενικότερης υγείας του οργανισμού του είναι οι τρεις βασικές αρχές:

  • Σχολαστική καθημερινή στοματική υγιεινή
  • Τακτικός έλεγχος στον οδοντίατρο για καθαρισμό και ενδεχομένως περιοδοντικό καθαρισμό (περιοδοντική θεραπεία)
  • Ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη με διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή

 

Περισσότερες πληροφορίες: Advanced Dental Clinics, www.advanceddentalclinics.gr ,τηλ: 216 20012 1220

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.