Web
Analytics
Αποκατάσταση γονιμότητας μετά από θεραπεία ενδομητρίωσης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αποκατάσταση γονιμότητας μετά από θεραπεία ενδομητρίωσης

03 Σεπ 2014

Θεραπεία ενδομητρίωσης με λαπαροσκόπηση: Διπλασιάζει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης!

 

Περίπου το 30% έως 50 % των γυναικών με υπογονιμότητα διαγιγνώσκονται τελικά με ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση που σχετίζεται με την υπογονιμότητα συνήθως αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά με ορμονική θεραπεία αλλά και χειρουργικά με λαπαροσκοπική επέμβαση.

Ωστόσο όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι γυναίκες με ελάχιστη έως και ήπια ενδομητρίωση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να συλλάβουν φυσιολογικά και να διατηρήσουν την εγκυμοσύνη τους, αμέσως μετά τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της πάθησης.

Όπως αναφέρει ο Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική και Ιατρός της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, Παναγιώτης Ψαθάς: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως ένας μεγάλος αριθμός γυναικών μένουν έγκυοι μετά από τη λαπαροσκοπική θεραπεία της ενδομητρίωσης από την οποία υποφέρουν.

Μόνο από τη δική μας βάση δεδομένων μπορούμε να αναφέρουμε περισσότερα από 500 περιστατικά υπογόνιμων γυναικών με ήπια και μέτρια ενδομητρίωση, οι οποίες υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική επέμβαση κι έγιναν μητέρες με φυσιολογικό τρόπο χωρίς τη βοήθεια των τεχνικών της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Αφού υποβλήθηκαν σε ολοκληρωμένο έλεγχο για να διαπιστωθεί από που προέρχεται η υπογόνιμότητά τους και δεν βρέθηκε άλλος παράγοντας, μετά την λαπαροσκοπική διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης, συνέλαβαν όλες μέσα στον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση».

Τι είναι όμως η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση, κατά την οποία ιστός που υπάρχει το εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτήν στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης, εκεί όπου δεν θα έπρεπε να αναπτυχθεί.

Σε ποιες περιοχές, έξω από τη μήτρα, παρουσιάζεται η ενδομητρίωση;

Κυρίως στην πυελική κοιλότητα:
  • Πάνω ή κάτω από τις ωοθήκες
  • Πίσω από τη μήτρα
  • Στους ιστούς που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της
  • Στα σπλάχνα ή την ουροδόχο κύστη
Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση συναντάται στους πνεύμονες ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ενδομητρίωση;

Αν και είναι μια καλοήθης πάθηση δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις γυναίκες τα οποία εμφανίζονται με ενοχλητικά συμπτώματα, όπως: έντονος πόνος στην περιοχή της λεκάνης κατά τη διάρκεια της περιόδου, δυσπαρεύνεια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), ακανόνιστη αιμορραγία της μήτρας ενώ αναφέρονται επίσης παρατεταμένη έμμηνος ρύση, κόπωση, ναυτία, δυσουρία, γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

O πόνος της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι τόσο έντονος ώστε να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μιας γυναίκας, τόσο ως προς τις σχέσεις της όσο και ως προς την επαγγελματική της απόδοση. Άλλες γυναίκες όμως δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ενδομητρίωσης μέχρι τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν παιδί και δεν τα καταφέρνουν.

Οι δύο πιο κοινές απεικονιστικές εξετάσεις για την διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Ο μόνος τρόπος όμως για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν μια γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση και σε ποιο βαθμό, είναι η λαπαροσκόπηση.

Θα είμαι σε θέση να μείνω έγκυος μετά την επέμβαση;

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πώς και πότε μπορείτε να μείνετε έγκυος ή αν θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να αξιολογηθεί ο βαθμός και το βάθος της ενδομητρίωσης και να κατατάξει την περίπτωσή σας σε μια κατηγορία. Αυτή η κατάταξη καθορίζει αν η ενδομητρίωση σας θεωρείται ελάχιστη(στάδιο 1), ήπια (Στάδιο 2), μέτρια (Στάδιο 3), ή σοβαρή (στάδιο 4). Αυτό το σύστημα βαθμολόγησης συσχετίζεται με την δυνατότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

H θεραπεία της ενδομητρίωσης περιλαμβένει και συμπληρωματική θεραπεία μετά τη λαπαροσκόπηση με διακοπή της περιόδου για χρονικό διάστημα, από 3 έως 6 μήνες ανάλογα με το στάδιο της ενδομητρίωσης.

Σύμφωνα με τον κο Ψαθά, "Οι γυναίκες με ελάχιστη ή ήπια ενδομητρίωση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι με φυσικό τρόπο, σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση".

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδομητρίωσης (στάδια 3 και 4), η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας της πυέλου για να επιτρέψει στις ωοθήκες και τις σάλπιγγες να λειτουργήσουν καλύτερα.

Η Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μεγάλων ενδομητριωμάτων μπορεί επίσης να βελτιώσει τα ποσοστά γονιμότητας, ωστόσο υπάρχει ένα όριο ως προς το πόσο μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης. Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται και να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες μεθόδους για να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος".

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ppsathas.com
Τηλ. 210 4913459 / Κιν. 6932 747441

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.