Web
Analytics
Καρκίνος μαστού και Εγκυμοσύνη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Καρκίνος μαστού και Εγκυμοσύνη

Kαρκίνος μαστού και εγκυμοσύνη: Πόσο συχνός είναι;

Ο καρκίνος μαστού που διαπιστώνεται κατά την εγκυμοσύνη ή σε μια χρονική περίοδο μετά από τον τοκετό, ονομάζεται καρκίνος του μαστού της εγκυμοσύνης. Η ιατρική προσπάθεια σήμερα έχει στόχο να διασφαλίσει ταυτόχρονα τόσο την καλύτερη ογκολογική αντιμετώπιση της ασθενούς όσο και τη διαφύλαξη της ασφάλειας του εμβρύου.

Το 2-3% των καρκίνων του μαστού εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη ή τη λοχεία. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που συστήνονται είναι το υπερηχογράφημα μαστών το οποίο δεν έχει καμία επίδραση στο έμβρυο και η μαστογραφία, η οποία δεν αντενδύκνειται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με κατάλληλη κάλυψη της κοιλιακής χώρας.Η ακτινοβολία στην οποία εκτείθεται το έμβρυο είναι περίπου 0,4 mrad (όριο ασφαλείας 5 mrad).Το πρόβλημα είναι η μειωμένη ευαισθησία της μαστογραφίας,λόγω των αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη (αυξημένη πυκνότητα με μείωση λιπώδους ιστού).

Καρκίνος μαστού και Εγκυμοσύνη: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διαγνωστική εξέταση εκλογής είναι η διαδερμική βιοψία με ειδική βελόνη (core biopsy),με την οποία μπορούμε να πάρουμε ένα τμήμα του όγκου και να κάνουμε ταυτοποίηση του.

Η περιγενννητική παρακολούθηση του εμβρύου από τον μαιευτήρα είναι πιο τακτική από αυτή της ανεπίπλεκτης εγκυμοσύνης , και προσαρμόζεται στο περιστατικό πριν και μετά από κάθε χημειοθεραπεία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση κ.λπ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, η πρώιμη διακοπή της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με καλύτερη πρόγνωση του καρκίνου του μαστού.

Εφόσον η εγκυμοσύνη συνεχίζεται, συνιστάται τοκετός μετά την πνευμονική ωρίμανση του εμβρύου (περί τις 34 εβδομάδες). Η χειρουργική επέμβαση είναι η βασική γραμμή θεραπείας και δεν πρέπει να καθυστερεί, ανεξάρτητα από την ηλικία εγκυμοσύνης.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος μαστού στην εγκυμοσύνη;

  • Συνήθως προτιμάται να γίνεται μαστεκτομή, δεδομένου ότι είναι δύσκολη η προεγχειρητική εκτίμηση της έκτασης ή της πολυεστιακότητας της νόσου.
  • Επεμβάσεις με διατήρηση του μαστού (ογκεκτομές), θα χρειαστεί να συμπληρωθούν με ακτινοθεραπεία και δεν είναι κατάλληλες για ασθενείς σε εγκυμοσύνη 1ου ή αρχικού 2ου τριμήνου. Αν γίνει ογκεκτομή στο 2ο ή 3ο τρίμηνο, η ακτινοθεραπεία θα ακολουθήσει κανονικά μετά τον τοκετό.
  • Επιπλέον, απαραίτητος είναι ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης, καθώς αφενός έχει διαγνωστικό όφελος, ενώ συντελεί και στον έλεγχο της νόσου περιοχικά.
  • Όσον αφορά την άμεση πλαστική αποκατάσταση, δεν συνιστάται, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διάρκεια της χειρουργικής αναισθησίας.
  • Μετά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να γίνει χημειοθεραπεία χωρίς επιπτώσεις στο έμβρυο. Όσον αφορά την ακτινοθεραπεία, γενικά αποφεύγεται στην κύηση λόγω επιπτώσεων στο έμβρυο (αποβολή, διαταραχές ανάπτυξης- διάπλασης, μεταλλάξεις –καρκινογένεση στο έμβρυο.
  • Τέλος, όσον αφορά την ορμονική και βιολογική θεραπεία, γενικά αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χορηγούνται, όπου χρειάζεται, μετά τον τοκετό.

Συμπερασματικά, ο καρκίνος του μαστού στην εγκυμοσύνη μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με καλά αποτελέσματα για τη μητέρα και με ασφάλεια για το παιδί της, αρκεί η διάγνωση να τεθεί έγκαιρα και με τον σωστό τρόπο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μιχάλης Μαυρουδής MD, MSc, PhD

Χειρουργός Μαστού

Ιστότοπος: https://www.euroclinic.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.