Web
Analytics
Χειρουργική Ογκολογία: Η χειρουργική στην αντιμετώπιση του καρκίνου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χειρουργική Ογκολογία: Η χειρουργική στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Η διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα της ζωής του ανθρώπου στις μέρες μας αποτελεί μία παγκόσμια κατάκτηση που έχει τις ρίζες της σε πολλά επιστημονικά επιτεύγματα. Μεταξύ αυτών η αλματώδης και συνεχής πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση τόσο της ποιότητας αλλά και της ποσότητας της ζωής των ανθρώπων αυξάνοντας σημαντικά το μέσο όρο επιβίωσης. Το ευχάριστο αυτό αποτέλεσμα συνοδεύτηκε από μία αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς και των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Δυστυχώς, στα ευχάριστα αυτά αποτελέσματα ήρθε να προστεθεί και ένα δυσάρεστο: η παράλληλη αύξηση της συχνότητας ανάπτυξης κακοήθων όγκων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Με περίπου 1.500.000 νέες περιπτώσεις κακοηθειών να διαγιγνώσκονται ετησίως παγκόσμια, ο καρκίνος αποτελεί σήμερα την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά την αθηρωμάτωση, δηλ. τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια, και σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, ένα στα τρία άτομα θα αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή του μία νεοπλασία, ακόμη και εάν δεν πεθάνει από αυτή. Δυστυχώς, οι προβλέψεις παραμένουν ιδιαίτερα δυσοίωνες, καθόσον, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά το 2030 ο καρκίνος θα αντικαταστήσει τις καρδιοπάθειες σαν πρώτη αιτία θανάτου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μέχρι το 2030 αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν τα περιστατικά καρκίνου, παγκοσμίως.

Θεραπευτικά, οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν συχνά μια σύνθετη σειρά ιατρικών προβλημάτων να επιλύσουν που απαιτούν συνδυασμό θεραπευτικών χειρισμών, όπως η διαγνωστική και θεραπευτική ενδοσκόπηση, η μελέτη της ανταπόκρισή των όγκων σε διάφορα νέα και διαρκώς βελτιούμενα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, η χρήση της προηγμένης πια ακτινοθεραπείας, και τέλος η χρήση εξελιγμένων χειρουργικών επεμβάσεων με διαρκώς βελτιούμενες τεχνικές και μέσα. Οφείλει, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση του ατόμου με κακοήθη όγκο να παραμένει πάντα επίκαιρη, εξειδικευμένη και προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες και επιθυμίες κάθε ασθενούς ξεχωριστά, να είναι δηλαδή και εξατομικευμένη.

Η χειρουργική ογκολογία είναι ο κλάδος της χειρουργικής που εφαρμόζεται στην ογκολογία. Επικεντρώνεται στη χειρουργική διαχείριση όγκων, και ιδιαίτερα των κακοήθων (καρκινικών) όγκων. Σαν ένας από τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου, η ειδικότητα της χειρουργικής ογκολογίας εξελίχθηκε σε στάδια παρόμοια με τους άλλους δύο κύριους συνεργάτες της στην αντιμετώπιση του καρκίνου:

  • την παθολογική – ογκολογία (η χορήγηση φαρμάκων και ανοσο-χημειοθεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου), η οποία αναπτύχθηκε από την αιματολογία και
  • την ακτινοθεραπευτική – ογκολογία, η οποία αναπτύχθηκε από την ακτινολογία

Από τεχνικής πλευράς, η χειρουργική ογκολογία αποτελεί μία σειρά καλά σχεδιασμένων και πιστοποιημένων χειρουργικών χειρισμών, που πρέπει να εκτελούνται με ιδιαίτερη λεπτότητα σε περιοχές ανατομικά απαιτητικές και σε ασθενείς με ιδιαίτερα προβλήματα από την συχνά μακρόχρονη μάχη τους με τον καρκίνο, όπως προβλήματα ανοσοκαταστολής, υποσιτισμού, αδυναμίας και κόπωσης. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη δράση σε ένα «δύσβατο πεδίο» όπου οι αστοχίες πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο καθώς οι περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς διαθέτουν μία βασική χειρουργική ευκαιρία. Η εξειδικευμένη λοιπόν χειρουργική προσέγγιση είναι απαραίτητη.

Η σημασία της εκπαίδευσης χειρουργών που εξειδικεύονται στη χειρουργική ογκολογία, υποστηρίζεται από μια σειρά κλινικών δοκιμών, που υπογραμμίζεται ότι ο χειρουργός – ογκολόγος εκτός από την τεχνική γνώση των χειρουργικών τεχνικών, οφείλει να είναι απόλυτα καταρτισμένος και στην θεωρητική προσέγγιση των νεοπλασμάτων, στις εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και στην συνολική εκτίμηση του ογκολογικού ασθενούς. Η πολύπλευρη αυτή ενημέρωση οδηγεί σε μακροχρόνιες εκπαιδεύσεις (από τις μεγαλύτερες μεταξύ ιατρών) που συνήθως κυμαίνονται από 6-10 χρόνια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της προόδου της Χειρουργικής Ογκολογίας κατά τα τελευταία χρόνια αποτελούν:

Οι ογκολογικές επεμβάσεις:

  • που γίνονται πλέον με νεότερες χειρουργικές τεχνικές και είναι λιγότερο επεμβατικές όπως λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με λιγότερο πόνο και μικρότερους χρόνους ανάρρωσης
  • που γίνονται πλέον με τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως λέιζερ, κρυοχειρουργική, ηλεκτροχειρουργική, κατάλυση ραδιοσυχνοτήτων
  • σε συνδυασμό με νέο-επικουρική θεραπεία που οδηγούν σε πλέον στοχευμένες επεμβάσεις όπως πχ για τον καρκίνο του ορθού που συντηρούν τον σφιγκτήρα του πρωκτού αποφεύγοντας την δημιουργία κολοστομίας
  • για εκτεταμένο και πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό περιοχικών λεμφαδένων που επηρεάζει σημαντικά την τελική επιβίωση των ασθενών με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή (επέμβαση Whipple) για καρκίνο του παγκρέατος και γαστρεκτομή με εκτεταμένη (D2) λεμφαδενεκτομή για καρκίνο του στομάχου
  • για τοπικά προχωρημένους κακοήθεις όγκους όπως πχ ο τοπικά προχωρημένος καρκίνος του παγκρέατος που στο παρελθόν θεωρείτο ανεγχείρητος ενώ στις μέρες μας υποβάλλεται σε εκτομή με πιθανότητα 5ετούς επιβίωσης
  • για την αντιμετώπιση των μεταστάσεων από καρκίνο με χαρακτηριστικά παραδείγματα την χειρουργική των περιτοναϊκών μεταστάσεων και των μεταστάσεων στο ήπαρ (συκώτι). Και οι δύο αυτές κατηγορίες ασθενών μέχρι και πριν από 3 δεκαετίες θεωρούντο ανεγχείρητες περιπτώσεις. Παρά ταύτα, οι πρόοδος της χειρουργικής ογκολογίας απέφερε θεαματικά αποτελέσματα που με την χρήση κυτταρομειωτικών επεμβάσεων, ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας (HIPEC) , ηπατεκτομών 2 σταδίων μετά εμβολισμό και άλλων συναφών τεχνικών απέδωσε επιβιώσεις της τάξεις του 25-55% στην 5ετία για τους ασθενείς αυτούς.

Οι παρηγορητικές επεμβάσεις: Πρόκειται για τις επεμβάσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ογκολογικού ασθενούς αλλά και οι σημαντικές

Οι προληπτικές (προφυλακτικές) επεμβάσεις: Πραγματοποιούνται σε άτομα με επιβεβαιωμένο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων κακοηθειών μετά το ιστορικό και τον γονιδιακό έλεγχο όπως πχ σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.

Όλες οι παραπάνω προσπάθειες εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξειδικευμένης ιατρικής αντιμετώπισης που στοχεύει στην πληρέστερη αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή, ο οποίος στις μέρες μας οφείλει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, αξιοπρέπεια και επιστημονική πληρότητα, γεγονός που αναδεικνύει την κλινική σημαντικότητα της Χειρουργικής Ογκολογίας.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιωάννης Δ. Κυριαζάνος MD, MSc, PhD, FESPSO, Διε

Γενικός χειρουργός – Ογκολόγος 

Ιστότοπος: https://www.mediterraneohospital.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.