Web
Analytics
Η αντιμετώπιση του καρκίνου των οστών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του καρκίνου των οστών

Ο καρκίνος των οστών είναι η κακοήθης εκείνη εξεργασία που καταστρέφει το φυσιολογικό οστίτη ιστό. Οι κακοήθεις όγκοι που ξεκινούν από το οστούν ονοµάζονται «πρωτοπαθής καρκίνος των οστών», ενώ αυτοί που διασπείρονται στα οστά από άλλες εστίες του σώµατος, όπως ο µαστός, οι πνεύµονες ή ο προστάτης, καλούνται «µεταστατικός».

Οι πιο συνηθισµένες µορφές πρωτοπαθούς καρκίνου των οστών είναι:

  1. Το οστεοσάρκωµα: Εξορµάται από το οστεοειδές ιστό και βρίσκεται συχνότερα στο γόνατο και τα άνω άκρα.
  2. Το χονδροσάρκωµα: Εξορµάται από το χόνδρινο ιστό και βρίσκεται συχνότερα στη λεκάνη, στο άνω τµήµα ποδιών και τον ώµο. Οταν περιέχει οστικά καρκινικά κύτταρα καλείται οστεοσάρκωµα.
  3. Το σάρκωµα Ewing (ESFTs) που βρίσκεται σε οστά ή/και σε µαλακά µόρια (µύες, λιπώδης ιστός, αγγεία κ.λπ.), συχνότερα στη σπονδυλική στήλη, στη λεκάνη και τα άκρα. Επίσης, υπάρχουν το κακόηθες ινώδες ιστιοκύτωµα, το ινοσάρκωµα, ο γιγαντοκυτταρικός όγκων των οστών.

Πρωτοπαθής καρκίνος οστών

Ο πρωτοπαθής καρκίνος των οστών είναι σπάνιος και συνήθως λιγότερο από το 1% τουσυνόλου (περίπου 0,2%). Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περί τα 2.300 νέα περιστατικά.

Το οστεοσάρκωµα αφορά συχνότερα σε ηλικίες 10-19 ετών (28%), το χονδροσάρκωµα αφορά σε ενήλικες άνω των 40 ετών (40%) και η οµά-δα ESFTs συνήθως παιδιά και εφήβους κάτω των 19 ετών (8%), µε συχνότερη προσβολή των αγοριών έναντι των κοριτσιών. Ο πόνος είναι το κύριο σύµπτωµα. Επίµονος ή ανεξήγητος πόνος ή οίδηµα σε ή κοντά σε οστό πρέπει να µας οδηγήσει στον ιατρό για περαιτέρω έλεγχο.Αυτός περιλαµβάνει: ακτινογραφίες, αξονική τοµογραφία, σπινθηρογράφηµα, µαγνητική τοµογραφία, PET scan, αγγειογραφία και βιοψία είτε διά βελόνης είτε χειρουργικά. Επίσης, γίνονται αιµατολογικές εξετάσεις.

Η κατηγοριοποίηση του καρκίνου των οστών γίνεται κυρίως βάσει του συστήµατος T (tumor) N (lymph nodes=λεµφαδένες) Μ (metastasis) και G (grade) για τη σταδιοποίησή του, της American Joint Commission on Cancer (AJCC).

Η αντιµετώπιση εξαρτάται από τον τύπο, το στάδιο, το µέγεθος και την εντόπιση του καρκίνου και από την ηλικία και τη γενική κατάσταση του πάσχοντος. Περιλαµβάνει χειρουργική αντιµετώπιση, χηµειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και κρυοχειρουργική.

Χειρουργική επέµβαση για ολική εκτοµή του όγκου είναι η συνήθης αντιµετώπιση. Η χηµειοθεραπεία περιλαµβάνει συνδυασµό αντικαρκινικών φαρµάκων. Πρόκειται για συστηµική θεραπεία και αφορά σε διασπορά καρκινικών κυττάρων σε όλο το σώµα. Συνήθως χρησιµοποιείται για οστεοσάρκωµα και σάρκωµα Ewing και σπάνια για άλλες µορφές. Η ακτινοθεραπεία χρησιµοποιεί ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας για να «σκοτώσει» τα καρκινικά κύτταρα συνήθως σε συνδυασµό µε χειρουργική επέµβαση.

Η έρευνα για τον καρκίνο των οστών εξελίσσεται σε πολλά κέντρα ανά τον κόσµο. Κλινικές µελέτες που διεξάγονται προσπαθούν να συνδυάσουν χειρουργική επέµβαση, ακτινοθεραπεία και χηµειοθεραπεία ή ερευνούν νέα φάρµακα, όπως η τραµπεκτεδίνη. ∆οκιµάζονται αντισώµατα ενάντια στον υποδοχέα του IGF (IGF-IR) ή άλλες ουσίες που εµποδίζουν διαδικασίες που ενεργοποιούνται στα καρκινικά κύτταρα. Αυτό αποκαλείται στοχευµένη θεραπεία αφού αφορά στα καρκινικά και όχι και στα υγιή κύτταρα. Επίσης, οι έρευνες µας δίνουν συνέχεια πληροφορίες για τις αιτίες δηµιουργίας καρκινικών όγκων αποσκοπώντας στη γονιδιακή αντιµετώπιση της εκτροπής του φυσιολογικού DNA των κυττάρων.

Πολλοί ασθενείς συµµετέχουν σε ανάλογες κλινικές µελέτες εφαρµογής δοκιµαζόµενων φαρµάκων και αγωγών συµβάλλοντας στην περαιτέρω πρόοδο των µελετών αυτών. Η ψυχολογική υποστήριξη, επαγγελµατική και από την οικογένεια, είναι απαραίτητη στους πάσχοντες στο µακρύ και δύσκολο δρόµο τους.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δημήτριος Τσούκας M.D. M.Sc

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: drtsoukas.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.