Web
Analytics
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Ο διευθυντής χειρουργός του Metropolitan Hospital Διαμαντής Θωμάς αναφέρει ότι «ο καρκίνος του παχέος εντέρου άρχισε να εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες και σε πολλές περιπτώσεις και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών».

Εδώ θα αναφερθούμε στα νέα δεδομένα όσον αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου και κυρίως στις νέες χειρουργικές τεχνικές που μας δίνουν τη δυνατότητα να αποφύγουμε την «παρά φύση έδρα» κολοστομία, ένα σημαντικό πρόβλημα που περιθωριοποιεί πολλούς ασθενείς. Το παχύ έντερο ή κόλον αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Έχει μήκος περίπου από 1 m έως και 3 m.

Το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και των ηλεκτρολυτών, τη μετατροπή των άπεπτων τροφών σε κόπρανα, καθώς και για την αποθήκευση αυτών μέχρι την αφόδευσή τους, ενώ το μόνο έκκριμα είναι η βλέννη.

Είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άνδρα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού. Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή του είναι η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα, η κληρονομικότητα, η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η πολυποδίαση. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται, αναφέρει ο Dr Διαμαντής Θωμάς ότι είναι:

  • Αναιμία - άλγος στη δεξιά πλάγια κοιλία και 10% ψηλαφητή μάζα
  • Βλεννοαιματηρές κενώσεις - απόφραξη
  • Αποβολή αίματος με τα κόπρανα – τεινεσμός – αίσθημα ατελούς αφόδευσης, ανάλογα με το σημείο του εντέρου όπου εμφανίζεται ο όγκος.

Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση), με αξονική τομογραφία (CT), με μαγνητική τομογραφία (MRI), και η εξέλιξη στις απεικονιστικές τεχνικές είναι η virtual colonoscopy, όπου ανώδυνα ελέγχεται όλο το μήκος του παχέος εντέρου και εάν χρειαστεί στη συνέχεια προχωράμε για διάγνωση ιστολογική, με κλασική κολονοσκόπηση.

Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή και ολόκληρου. Η εξέλιξη όμως της Xειρουργικής σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία του 21ου αιώνα μάς δίνει τη δυνατότητα στη χειρουργική του παχέος εντέρου να επέμβουμε με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο (minimal invasive surgery). Έτσι, έχουμε τη λαπαροσκοπική κολεκτομή, όπου στη χειρουργική του παχέος εντέρου τα πλεονεκτήματα υπερέχουν κατά πολύ, για τον ασθενή, έναντι της ανοικτής χειρουργικής. Η χειρουργική εμπειρία με μεγάλη σειρά λαπαροσκοπικών κολεκτομών δίνει τη δυνατότητα για ασφαλή, ογκολογικά χειρουργεία και πλήρη εκτομή του όγκου με λεμφαδενικό καθαρισμό, λόγω της μεγέθυνσης που παρέχει η λαπαροσκόπηση και του ευκρινέστερου εγχειρητικού πεδίου. Η γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο και η σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου συνηγορούν για τη σπουδαιότητα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής με μεγάλα οφέλη για τον ασθενή.

Τώρα, τα νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο του ορθού επισημαίνει ο Dr Διαμαντής Θωμάς αφορούν στην αποφυγή της κολοστομίας ή «παρά φύση έδρας» και αυτό οφείλεται σε μια νέα χειρουργική προσέγγιση την TA.M.I.S. (Transanal Minimally Invasive Surgery, διαπρωκτική ελάχιστα Eπεμβατική Xειρουργική).

Με αυτή την τεχνική, εξηγεί ο χειρουργός Dr Θωμάς, αφαιρούνται μεγάλοι πολύποδες ορθού με δυσπλασία, κακοήθη νεοπλάσματα στο αρχικό στάδιο (Τ1Ν0Μ0) όπως και για πρωκτικό καρκίνο, ομοίως αρχικού σταδίου.

Η συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική γίνεται διά του πρωκτού, χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα. Με τη χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων αφαιρείται ο όγκος μαζί με το αντίστοιχο τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια γίνεται συρραφή του ανοίγματος.

Ενδείξεις TA.M.I.S.:

  • Μεγάλοι πολύποδες ορθού με δυσπλασία
  • Καρκίνος ορθού σταδίου Τ1Ν0Μ0 με καλή ή μέτρια διαφοροποίηση
  • Μέγεθος όγκου έως 4 cm και μικρότερος του 40% της περιμέτρου
  • Χωρίς υποψία λεμφαδένων από τη μαγνητική τομογραφία
  • Απόσταση όγκου >4 cm από δακτύλιο και <20 cm.

Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 24-48 ώρες και ο ασθενής εξέρχεται με απλές οδηγίες, αποφεύγοντας μεγάλα αιματηρά χειρουργεία και πολυήμερες νοσηλείες και όλα αυτά μέσω της εξέλιξης και της εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας στη Χειρουργική.

Η μέθοδος αυτή αποτελεί μαζί με τη διασφιγκτηριακή εκτομή του ορθού TaTME (Transanal Total Mesorectal Excision), τη σύγχρονη θεραπεία για τον καρκίνο του ορθού χωρίς μόνιμη παρά φύση έδρα (κολοστομία).

Η επέμβαση Ta-TME αποτελεί την εξέλιξη στη χειρουργική του καρκίνου του ορθού, με τα πλέον σύγχρονα χειρουργικά μηχανήματα και εφαρμόζεται διπλή προσπέλαση σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών όγκων του ορθού, πολύ κοντά στον πρωκτό. Γίνεται αφαίρεση ολόκληρου του ορθού, του όγκου και των λεμφαδένων διαμέσου του ορθού και ταυτόχρονη λαπαροσκοπική κινητοποίηση του παχέος εντέρου για τη δημιουργία αναστόμωσης. Με την εν λόγω τεχνική αφαιρούμε τους λεμφαδένες και τους όγκους που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωκτό, αποφεύγοντας την κολοστομία (παρά φύση έδρα). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου όλων των σταδίων συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Τα ποσοστά θεραπείας είναι εφάμιλλα της κλασικής Χειρουργικής.

Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου συχνά αντιμετωπίζουν μια μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές «ανοικτές» επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες.

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή, η TAMIS και η TaTME επιτρέπουν στον χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε «ανοικτή» επέμβαση, και το πιο σημαντικό χωρίς «παρά φύση έδρα».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαμαντής Θωμάς M.D. PH.D. F.A.C.S.

Διευθυντής Χειρουργός στο Metropolitan

Ιστότοπος: https://www.metropolitan-hospital.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Διαμαντής Θωμάς M.D. PH.D. F.A.C.S.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λιπώματα Καρκίνος του προστάτη: Η χρήση του PSA »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.