Web
Analytics
Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή με μία μόνο οπή! - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή με μία μόνο οπή!

Απαντά ο Γενικός Χειρουργός, Θεόδωρος Κότσιφας

 
 

 Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί τη πιο γνωστή και συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά που διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται μέσω της λαπαροσκοπικής μεθόδου. Και ενώ μέχρι σήμερα η επέμβαση γινόταν μέσα από τρεις οπές μισού εκατοστού, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο χειρουργός έχει πια τη δυνατότητα να εκτελεί την επέμβαση ταχύτατα, υπό άμεση όραση και αναίμακτα μέσω μιας και μόνο οπής, σχεδόν αόρατης! Περισσότερα μας αναφέρει ο γενικός χειρουργός Θεόδωρος Κότσιφας.

- Κύριε Κότσιφα πως αντιμετωπίζεται στις μέρες μας η οξεία σκωληκοειδίτιδα;

- Η οξεία σκωληκοειδίτις είναι από τις πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζει ο χειρουργός. Με την κλασσική επέμβαση γίνεται μία μικρή συνήθως τομή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις επεκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη. Η μικρή τομή δεν επιτρέπει την ορατότητα πέρα από ένα ελάχιστο τμήμα της κοιλιάς, με κίνδυνο να μην αναγνωρισθούν άλλα παθολογικά προβλήματα. Επίσης δεν επιτρέπει την άνεση κινήσεων στο χειρουργό. Με τη Λαπαροσκοπική τεχνική όμως ξεπερνάμε όλα αυτά τα προβλήματα.

- Μας περιγράφετε την επέμβαση;

- Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Χρειάζονται συνήθως 3 μικρές τομές από μισό έως ένα εκατοστό ενώ στις απλές περιπτώσεις η διάρκεια ανέρχεται στα 15 με 30 λεπτά. Επιπλέον η κινητοποίηση του αρρώστου είναι άμεση, η παραμονή στο Νοσοκομείο διαρκεί μία ημέρα και η επάνοδος στην πλήρη δραστηριότητα γίνεται μετά μία εβδομάδα.

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;

- Άριστη διαγνωστική ικανότητα, σε σύγκριση με την πτωχή ικανότητα της κλασσικής τεχνικής, δυνατότητα αναγνώρισης και αντιμετώπισης επιπλέον προβλημάτων, κλασσικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης όπως λιγότερος πόνος, ταχύτερη επάνοδος στις δραστηριότητες, λιγότερες διαπυήσεις και κήλες του τραύματος και ασφαλώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

- Σε ποιους αρρώστους η λαπαροσκοπική τεχνική έχει απόλυτη ένδειξη;

  • Σε κορίτσια και γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, όπου οι πιθανότητες διαγνωστικής αμφιβολίας είναι πολύ μεγάλες.
  • Σε παχύσαρκους, όπου απαιτείται μεγάλη τομή.
  • Σε δραστήρια αθλητικά άτομα, όπου η επάνοδος στις αθλητικές εκδηλώσεις είναι ταχύτερη και η πιθανότητα μετεγχειρητικής κήλης μικρότερη.
  • Όταν συνυπάρχει και άλλη πάθηση, που μπορεί να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα λαπαροσκοπικά (π.χ. χολολιθίαση).

- Ποια είναι η προσωπική εμπειρία σας ως χειρουργός από την εφαρμογή της μεθόδου στους ασθενείς σας;

- Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι εύκολη, γρήγορη και ασφαλής με επιπλοκές να αναφέρονται εξαιρετικά σπάνια. Εμείς πάντως δεν αντιμετωπίσαμε καμία σοβαρή μετεγχειρητική επιπλοκή. Η μετατροπή της επέμβασης σε ανοικτή λόγω τεχνικής δυσκολίας είναι σχεδόν μηδενική. Μας χρειάστηκε μόνο μία φορά σε πάνω από 200 επεμβάσεις. Εν τω μεταξύ αρκετές φορές ανακαλύφθηκαν παθήσεις, που δεν είχαν διαγνωσθεί με τις προεγχειρητικές εξετάσεις και τροποποίησαν ή συμπλήρωσαν την θεραπευτική τακτική. Τέλος οι ασθενείς έδειξαν σαφώς ικανοποιημένοι από την μετεγχειρητική εξέλιξη αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα.

- Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή με μία μόνο τομή, είναι αλήθεια εφικτό;

-Και όμως είναι! Πρόκειται για μία νέα τεχνική. Για την Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή χρειάζονταν συνήθως τρεις μικρές τομές, ενώ με τη νέα τεχνική γίνεται μόνο μία (1,5 – 2 εκ.) και αυτή μέσα στον ομφαλό. Με άλλα λόγια είναι σχεδόν «αόρατη»! Από αυτή την τομή θα περάσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επέμβαση η οποία είναι ασφαλής, αποτελεσματική και μπορεί να γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Απαραίτητη όμως είναι η χρησιμοποίηση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και η ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από την πλευρά του χειρουργού. Όσο για το βασικότερο πλεονέκτημα για τον άρρωστο, αυτό είναι το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 
 
Θεόδωρος Κότσιφας
Γενικός Χειρουργός

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.