Web
Analytics
Η Αλήθεια για τον Αλκοολισμό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Αλήθεια για τον Αλκοολισμό

Τις πρόσφατες δεκαετίες υπάρχει μια άνθηση της κλινικής έρευνας, σχετικά με την κατάχρηση και την εξάρτηση από το αλκοόλ, εξετάζοντας την αιτιογένεση του. Πολλοί παράγοντες έχουν επιπτώσεις έναρξης της κατάχρησης και στην συνέχεια η ανάπτυξη της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Είναι αναμφισβήτητη η αλληλεπίδραση μεταξύ των γενετικών και περιβαλλοντικών επιρροών που συμβάλλουν στις και ψυχιατρικές διαταραχές και ο αλκοολισμός εντάσσεται σ'αυτές. Ο συνδυασμός κυρίως ψυχολογικών, κοινωνικών, βιολογικών παραγόντων είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των σοβαρών και επαναλαμβανόμενων προβλημάτων του αλκοολισμού. Ιστορικό αλκοολισμού σε μία οικογένεια αυξάνει τις πιθανότητες της εξάρτησης. Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη της κατανάλωσης οινοπνεύματος εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Η ευφορική, διεγερτική και αγχολυτική δράση του αλκοόλ, συμβάλλει στην χρήση του ως μέτρο ενίσχυσης της ανάγκης για ευχαρίστηση-ικανοποίηση, αλλά και μείωσης της έντασης και άγχους, αύξησης του υποκειμενικού συναισθήματος δύναμης και μείωσης του ψυχικού πόνου.

Γενικότερα, γίνεται κατανοητό ότι ο αλκοολισμός, οφείλεται και παράγεται στον διαταραγμένο ψυχισμό ενός ατόμου και μπορεί να γίνει δυνητικά κατανοητός από τη διερεύνηση των συναισθηματικών παραγόντων που τον υποκινούν. Υπάρχει η πιθανότητα το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ να πάσχει από κάποια ψυχιατρική διαταραχή σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης του αλκοόλ. Κατ'επέκταση, άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ σαφώς μπορεί να καταλήξουν να έχουν μια ψυχική (ψυχωτική, συναισθηματική ή αγχώδη κ.α) διαταραχή. Έτσι το ερώτημα που συχνά τίθεται είναι το τι εκδηλώθηκε πρώτα, το ψυχολογικό πρόβλημα ή το πρόβλημα αλκοολισμού.

Οι μορφές αλκοολισμού αποτελούνται από τον α) Οξύ αλκοολισμό (αιθυλική κρίση ή κοινώς "μέθη") με ελάττωση της οπτικής και ακουστικής οξύτητας, ερυθρότητα στο πρόσωπο συνοδευόμενη από αίσθημα θερμότητας και αυξημένη αποβολή ούρων, ευφορία, διέγερση και υπερκινητικότητα, τόνωση της αυτοπεποίθησης, παραγνώριση ή υποτίμηση του κινδύνου και πιθανή οξυθυμία, βίαια συμπεριφορά, συναισθήματα κατάθλιψης,καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις, παραισθήσεις και αυταπάτες. Στα συμπτώματα αυτά συχνά ακολουθούν η μελαγχολία και η κατάπτωση β) τον κλιμακούμενο μακροπρόθεσμο και γ)χρόνιο αλκοολισμό. Το αλκοόλ δημιουργεί προσαρμογή και νευροτοξικότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο, προκαλώντας την αντοχή και την εξάρτηση.

Με τη χρόνια χρήση, το σύνδρομο στέρησης αλκοόλ περιλαμβάνει την ανησυχία, την αϋπνία, και τα συμπτώματα της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η αποχή συνδέεται με συμπτώματα την διέγερση, τις αντιληπτικές αλλαγές (ψευδαισθήσεις), τη σύγχυση, τους σπασμούς έως και επιληπτικές κρίσεις, σε μεγαλύτερα επίπεδα εξάρτησης και σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόσυρσης του αλκοόλ. Υψηλές δόσεις αλκοόλ διαταράσσουν τις γνωστικές λειτουργίες, τη μνήμη και την κρίση, επιβραδύνουν την επεξεργασία πληροφοριών και το χρόνο αντίδρασης, εξασθενίζουν το συντονισμό των κινήσεων, και αναστέλλεται ο έλεγχος της παρορμητικής και επιθετικής συμπεριφοράς (άρση των αναστολών). Το Τρομώδες Παραλήρημα (Delirium Tremens), αναπτύσσεται γενικά μέσα στην αρχική εβδομάδα από την αποχή λήψης του αλκοόλ.

Ένα άλλο σύνδρομο, η αλκοολική ψευδαισθήτωση (Αlcoholic Ηallucinosis), μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φάσης του κύκλου της δηλητηρίασης και της απόσυρσης του αλκοόλ. Συνδέεται με επίμονες ψευδαισθήσεις που μπορούν να παραμένουν και μετά με την εκτεταμένη αποχή λήψης αλκοόλ. Παρατεταμένα προβλήματα της απόσυρσης πιθανά να εμμένουν για πολλούς μήνες. Η προσπάθεια απαλλαγής από τα συμπτώματα απόσυρσης, μπορεί να είναι σημαντικός λόγος για την υποτροπή στη χρήση αλκοόλ.

Γνωστό είναι και το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff, το οποίο αναφέρεται σε έναν συνδυασμό συμπτωμάτων εξασθένισης της εκμάθησης και της μνήμης, ψύχωσης, και κινητικών προβλημάτων. Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι έχει τεκμηριωθεί ότι το αλκοόλ έχει πολλαπλές και συγκεκριμένες επιδράσεις στον εγκέφαλο, και ως συνέπεια του η ατροφία, η συρρίκνωση και η νευρωνική απώλεια του εγκεφάλου, δηλαδή μια «πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου». Οι έφηβοι αλκοολικοί παρουσιάζουν αποδιοργανωτικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και μια αυξανόμενη ευαισθησία στα νευροτοξικά αποτελέσματα του αλκοόλ.

Για 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως φέρεται να ευθύνεται το αλκοόλ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς συνδέεται με νευρο-ψυχιατρικές διαταραχές, με τον καρκίνο, με τις καρδιοπάθειες, με την κίρρωση του ήπατος, και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σχετίζεται επίσης με σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, αλλά και με την αυτοκτονία, αθέμητες σωματικές ζημίες και τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία παγκοσμίως, το 6% των αντρών χάνει τη ζωή του από ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ, έναντι 1% των γυναικών.

Η θεραπεία της οξείας σωματικής φάσης απεξάρτησης από το αλκοόλ, συνίσταται στην χορήγηση βενζοδιαζεπινών µε µεγάλο χρόνο ηµιζωής και την προοδευτική διακοπή τους σε διάστηµα ηµερών είτε με τη βοήθεια του ειδικού ψυχιάτρου είτε με εισαγωγή στο Νοσοκομείο ή σε κλινική(κέντρο απεξάρτησης). Η θεραπεία του Αλκοολισμού χρειάζεται να συνεχιστεί με εντατική ψυχοθεραπεία από εξειδικευμένους ψυχολόγους στις δομές του νοσοκομείου ή σε κλινική με εισαγωγή για ένα χρονικό διάστημα (μεγαλύτερο του μηνός-3 μήνες), είτε μέσα από πρόγραμμα ημέρας. Η συμβολή των συγγενών προσώπων του εξαρτημένου μπορεί να βοηθήσουν το μέγιστον στην καλύτερη έκβαση της θεραπείας. Οι ομάδες αυτοβοήθειας όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί δίνουν την πρωταρχική αλλά και συνεχίζουν την στήριξη ενός εξαρτημένου ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η βοήθεια με οποιαδήποτε μέθοδο θεραπείας είναι μακρόχρονη και αναγκαία.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Λία Μητσέα

Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων, Εφήβων & Ζευγαριών

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.liamitsea.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.