Web
Analytics
10 ερωτήσεις στον Παθολόγο για το Διαβήτη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

10 ερωτήσεις στον Παθολόγο για το Διαβήτη

1. Τι είναι ο διαβήτης και πού οφείλεται;

Πρόκειται για μεταβολική νόσο που χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα είτε ανεπαρκούς έκκρισης ινσουλίνης από τα β- κύτταρα του παγκρέατος είτε ανεπαρκούς δράσης της ινσουλίνης στους περιφερειακούς ιστούς (κυρίως στους μυς). Αυτή η ανεπαρκής ιστική δράση της ινσουλίνης (κυρίως λόγω παχυσαρκίας, που είναι πολύ συχνή στα άτομα με διαβήτη) περιγράφεται σαν ινσουλινοαντίσταση.

2. Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι διαβήτη και ποιες επιπλοκές;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι. Ο διαβήτης τύπου Ι (ΣΔ Ι), που οφείλεται στην παντελή έλλειψη έκκρισης ινσουλίνης (αποτέλεσμα ανοσολογικής καταστροφής των παγκρεατικών β – κυττάρων), και ο διαβήτης τύπου ΙΙ (ΣΔ ΙΙ), που οφείλεται στην αυξημένη παρουσία ινσουλινοαντίστασης αλλά και στη σχετική ελλειματικότητα της παγκρεατικής λειτουργίας. Ο αρρύθμιστος διαβήτης οδηγεί αναπόφευκτα σε χρόνιες επιπλοκές, που αποτελούν τη μεγάλη μάστιγα του διαβήτη: στην αμφιβληστροειδοπάθεια (ο διαβήτης είναι το πρώτο αίτιο τύφλωσης των ενηλίκων), στη νεφροπάθεια (διαβήτης είναι η κύρια αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτεί αιμοκάθαρση), στη στυτική δυσλειτουργία (σχεδόν το 50% των διαβητικών παρουσιάζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας). Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν επίσης τριπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο εμφραγμάτων ή εγκεφαλικών επεισοδίων και μεγάλο κίνδυνο διαταραχών στα κάτω άκρα με μεγάλη την απειλή ακρωτηριασμού. Επομένως, το ελεγχόμενο σάκχαρο αποτελεί ασπίδα προστασίας από τις οδυνηρές αυτές επιπλοκές.

3. Η ρύθμιση του διαβήτη πώς επιτυγχάνεται;

Τα άτομα με γνωστό διαβήτη θα πρέπει να επισκέπτονται και να συνεργάζονται συχνά (κάθε 3-4 μήνες) με τον γιατρό τους, προσκομίζοντας συγχρόνως και τις εξετάσεις που κάθε φορά θα απαιτούνται στο πλαίσιο της ρύθμισης του διαβήτη αλλά και πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπλοκών. Επιπλέον, θα πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά τις διακυμάνσεις του σακχάρου τους (1-3 μετρήσεις ημερησίως, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους) και να προσκομίζουν το δελτίο παρακολούθησης σε κάθε επίσκεψη.

4. Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το βάρος και το στρες ενέχονται στην εκδήλωση διαβήτη;

Αναμφισβήτητα, ιδιαίτερα στο διαβήτη τύπου ΙΙ. Η παχυσαρκία και το στρες ευοδώνουν την ανάπτυξη ινσουλινοαντίστασης, η δε κληρονομικότητα συμβάλλει καθοριστικά στη μειονεκτική παγκρεατική έκκριση ινσουλίνης στον ΣΔ ΙΙ.

5. Η πρόληψη που έγκεται;

Η πρόληψη του διαβήτη και ειδικότερα του ΣΔ ΙΙ, απαιτεί σωστή υγιεινοδιαιτητική συμπεριφορά (υγιεινή διατροφή, άσκηση, απώλεια βάρους επί παχυσαρκίας). Προϋποθέτει επίσης έγκαιρο προληπτικό έλεγχο, που σημαίνει ότι όλα τα άτομα άνω των 45 ετών πρέπει να κάνουν καμπύλη σακχάρου, ενώ τα άτομα υψηλού κινδύνου – παχύσαρκοι - , υπερτασικοί, υπερλιπιδαιμικοί, καρδιοπαθείς, με θετική κληρονομικότητα κ.ά – θα πρέπει πολύ πριν από τα 45 έτη να υποβάλλονται σε καμπύλη σακχάρου, που θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

6. Πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος της γλυκόζης με την ταυτόχρονη απώλεια βάρους;

Ο έλεγχος του διαβήτη, δηλαδή η ρύθμιση του σακχάρου, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική διαδικασία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη. Η ταυτόχρονη απώλεια βάρους διευκολύνει ιδιαίτερα την προσπάθεια ελέγχου του σακχάρου αλλά και ισχυροποιεί σημαντική την ευνοϊκή επίδραση της ρύθμισης του διαβήτη στη γενικότερη υγεία του ατόμου.

7. Ποιες είναι οι υπάρχουσες κλασσικές θεραπευτικές προσεγγίσεις;

Η θεραπεία του ΣΔ Ι είναι αποκλειστικά η ινσουλινοθεραπεία. Η κλασική θεραπευτική προσέγγιση του ΣΔ ΙΙ περιλαμβάνει αντιδιαβητικά σκευάσματα που βελτιώνουν την έκκριση ινσουλίνης δρώντας στα β-παγκρεατικά κύτταρα/ σουλφονυλουρίες ή μειώνουν την ιστική ινσουλινοαντίσταση (μετφορμίνη – γλιταζόνες) ή επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων από το έντερο (ακαρβόλη).

8. Πόσο αποτελεσματικές έχουν αποδειχθεί;

Οι περισσότερες έχουν αποδειχτεί ικανοποιητικά αποτελεσματικές. Στα θετικά τους καταγράφεται η μεγάλη κλινική εμπειρία που υπάρχει από τη μακροχρόνια κυκλοφορία τους. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση της ορθής εξατομικευμένης και – ενδεχομένως – συνδυαστικής αντιδιαβητικής αγωγής, καθώς επίσης και της επιμελούς συμμόρφωσης από τον ασθενή. Από την άλλη, τα προβλήματα των κλασικών αγωγών που εντοπίζονται κυρίως στον συχνό κίνδυνο των υπογλυκαιμικών συμβαμάτων και της αύξησης του σωματικού βάρους. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος των υπογλυκαιμικών, γιατί οι συμπτωματολογίες της παρενέργειας αυτής (τρόμος, ανησυχία, εκνευρισμός, απώλεια αισθήσεων σε προχωρημένες καταστάσεις) είναι αρκετά επώδυνες και οδυνηρές για τους ασθενείς.

9. Ποια νεότερα θεραπευτικά σχήματα υπάρχουν και για ποιους τύπους διαβήτη;

Όσον αφορά στον ΣΔ ΙΙ, καινούργιες αγωγές κατατείνουν στην ενίσχυση και την αξιοποίηση της δράσης των ινκρετινών –ορμονών που εκλύονται από το έντερο μετά τη λήψη του φαγητού – και παρουσιάζουν γενικότερη ευνοϊκή μεταβολική και γλυκαιμική δράση. Οι νέες ινκρετινικές αγωγές, είτε εμποδίζουν την αποδόμηση (καταστροφή) των ορμονών αυτών στον οργανισμό του διαβητικού είτε ενισχύουν αποφασιστικά και πολλαπλασιαστικά τη δράση τους. Φαίνεται να έχουν καλή αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση του σακχάρου, χωρίς υπογλυκαιμίες, και δεν αυξάνουν (ή και ελαττώνουν) το σωματικό βάρος.

10. Η κυκλοφορία λιραγλουτίδης τι καινούργιο υπόσχεται;

Η λιραγλουτίδη είναι η πλέον σύγχρονη εκδοχή στο πεδίο των νέων αγωγών (ινκρετινικών) και σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Είναι σχεδόν απολύτως όμοια με τη βασική ινκρετινική ορμόνη, την GLP – 1, με συνέπεια ισχυρή δράση και ελάχιστες παρενέργειες.

 

Πηγή: Ιατρικό Περιοδικό "Popular Medicine"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανδρέας Μελιδώνης

Παθολόγος – Διαβητολόγος
Πρόεδρος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.