Web
Analytics
Τοξικό συστατικό σε απολυμαντικά (quats) προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας (αντίσταση στα αντιβιοτικά, γενετικές ανωμαλίες, γονιμότητα κ.α) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τοξικό συστατικό σε απολυμαντικά (quats) προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας (αντίσταση στα αντιβιοτικά, γενετικές ανωμαλίες, γονιμότητα κ.α)

Οι ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου ή quats, που απαντώνται σε πολλά αποτελεσματικά απολυμαντικά, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον, όπως αντίσταση στα αντιβιοτικά, γενετικές ανωμαλίες, προβλήματα γονιμότητας και τοξική ρύπανση στη θάλασσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Natural News.

Η πανδημία Covid, αύξησε τη ζήτηση των προϊόντων καθαρισμού και απολυμαντικών. 

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η συγκέντρωση των quats είναι σίγουρα υψηλότερη από ποτέ», δήλωσε ο William Arnold, μηχανικός περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Σε μια μελέτη πέρυσι, ο Arnold και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις quats πιθανότατα συσσωρεύονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση της χρήσης απολυμαντικών. Αν και τα quats αφαιρούνται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας λυμάτων, βρίσκονται ακόμα στο θαλάσσιο περιβάλλον όπου μπορούν να διαταράξουν τις αλυσίδες τροφίμων.

Τα Quats προκαλούν αντίσταση στα αντιβιοτικά

Τα quats αυξάνουν τα μικρόβια που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά. 

«Πολλά βακτήρια βελτιώνουν την αναγνώριση των quats», δήλωσε ο Kevin Minbiole, χημικός του Πανεπιστημίου Villanova.

Επιπλέον, τα βακτήρια  κάνουν αλλαγές, στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν από μια απειλή, που τις καθιστούν ικανές να επιβιώσουν και από άλλους κινδύνους.

«Αυτές οι αλλαγές καθιστούν τα βακτήρια ικανά να επιβιώσουν από διαφορετικές ενώσεις, και χημικές ουσίες που δεν έχουν ξαναδεί», εξήγησε ο Beatriz Pereira, πρόσφατα μεταπτυχιακός φοιτητής στη μικροβιολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Davis.

Τα Quats βλάπτουν την υγεία

Η Theresa Hrubec, βιολόγος στο «Polytechnic Institute and State University» στην Βιρτζίνια, διεξήγαγε έρευνα σε ποντίκια όταν παρατήρησε ότι τα ζώα (υποκείμενα έρευνας) εμφάνιζαν γενετικές ανωμαλίες. Αφού απέκλεισε τυχόν πειράματα λάθη από την πλευρά της, υπέθεσε ότι τα ποντίκια ενδέχεται να είχαν λάβει αθέλητα quats. Η εγκατάσταση μόλις άρχισε να χρησιμοποιεί quats για απολύμανση.

Έκτοτε, η Hrubec διεξήγαγε μερικές μελέτες σε ζώα που συνδέουν τα quats με γενετικές ανωμαλίες και μειωμένη γονιμότητα. Έτρεφε τα ποντίκια με δύο κοινά απολυμαντικά που περιείχαν quat σε υψηλές δόσεις για αρκετές εβδομάδες, προτού τα αξιολογήσουν για γενετικές ανωμαλίες εμβρύου ή για σημάδια μειωμένης γονιμότητας.

Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε quats διαπιστώθηκε ότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, ένα γενετικό ελάττωμα πρώιμου σταδίου. Επιπλέον, ο αριθμός και το μέγεθος των νεογνών που γεννήθηκαν μειώθηκαν.

Τα quats μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή τους πνεύμονες. Μια μελέτη ποντικών, που διεξήχθη το 2010,  δείχνει ότι η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων quats μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής και κυτταρικού θανάτου. Η Hrubec και η ομάδα της πραγματοποίησαν επίσης μια μελέτη σε ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των quats στο αίμα σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και μειωμένη μιτοχονδριακή λειτουργία.

Πρόληψη

Μερικά κράτη διερευνούν ήδη τις επιπτώσεις των quats στο περιβάλλον και την υγεία.

Οι ειδικοί προτείνουν τη  μείωση της χρήσης των quats. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Environmental Working Group συστήνει να χρησιμοποιείτε προϊόντα των οποίων το κύριο συστατικό είναι το κιτρικό οξύ, το γαλακτικό οξύ ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.