Web
Analytics
Τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνουν την φλεγμονή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνουν την φλεγμονή

Μία έρευνα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ανακάλυψε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των αρνητικών συναισθημάτων και της αυξημένης φλεγμονής στο σώμα.

Με απλά λόγια, τα αρνητικά συναισθήματα με την πάροδο του χρόνου, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η φλεγμονή αποτελεί μια διεργασία μέσα στο σώμα, μια φυσική απόκριση σε τραυματισμό, ασθένεια ή λοίμωξη. Τα υψηλά ή χρόνια επίπεδα φλεγμονής σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο μια σειράς διαφόρων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία, ο διαβήτης κ.α

Πως τα αρνητικά συναισθήματα βλάπτουν στο σώμα;

Οι συμμετέχοντες της έρευνας, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια καταγράφοντας τα αισθήματα και την διάθεσή τους, εκείνη την δεδομένη στιγμή και κατά την πάροδο του χρόνου. Οι αξιολογήσεις διεξήχθησαν σε περίοδο δύο εβδομάδων, επιτρέποντας στους ερευνητές να «χαρτογραφήσουν» το συναισθηματικό προφίλ τους.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, αξιολογήθηκαν και οι αποκρίσεις του ανοσοποιητικού τους  συστήματος. Αυτό επιτεύχθηκε με την εξέταση δείγματος αίματος των συμμετεχόντων, για κοινούς δείκτες εσωτερικής φλεγμονής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που βίωσαν αρνητικά συναισθήματα ή είχαν κακή διάθεση αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας για παρατεταμένες περιόδους είχαν σταθερά υψηλότερους βιοδείκτες φλεγμονής. Όταν εξετάστηκε το αίμα τους αμέσως μετά από ένα αρνητικό συναίσθημα που είχαν βιώσει, τα επίπεδα της φλεγμονής ήταν υψηλότερα.

Αντίθετα τα θετικά συναισθήματα και η καλή διάθεση συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, ακόμη κι αν αυτά τα συναισθήματα διήρκησαν μόνο για λίγο.

Τα αποτέλεσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Brain, Behavior, and Immunity».

Η διαχείριση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία

Η κακή διάθεση και η αρνητική ψυχολογία, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα, να βλάψουν το DNA των κυττάρων και να επιδεινώσουν τις χρόνιες παθήσεις. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την μνήμη και να αυξήσει τον κίνδυνο παθήσεων, που χρειάζονται άμεσα ιατρική βοήθεια, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης φέρνουν νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σημασία της διάθεσης, των συναισθημάτων και της θετικής ψυχολογίας, στην σωματική υγεία. Υπογραμμίζουν επίσης την σημασία της διαχείρισης των επιπέδων του στρες και την εύρεση τρόπων για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του.

Οι συμμετέχοντες της έρευνας προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα φυλετικών, εθνικοτήτων και κοινωνικοοικονομικών υπόβαθρων, ώστε τα αποτελέσματα να αντιπροσωπεύουν την ευρύτερη κοινωνία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα εμπνεύσουν τους ειδικούς στον ιατρικό τομέα, ώστε να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να διαχειριστούν το άγχος και να μεγιστοποιήσουν τα θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητα τους.

Διαχειριστείτε το άγχος

Τι βελτιώνει την διάθεση και ενισχύει την θετική ματιά, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αλλά, η τακτική σωματική άσκηση και μια θρεπτική διατροφή, πλούσια σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αποτελούν το ακρογωνιαίο λίθο της σωματικής και συναισθηματικής υγείας.

Άλλες αποτελεσματικές τεχνικές για την διαχείριση του άγχους περιλαμβάνουν βαθιά αναπνοή, γιόγκα, μπάνιο με ζεστό νερό, μασάζ, διαλογισμός και πνευματικά πρακτική σε καθημερινή βάση.

Το να έχετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι, να περνάτε χρόνο στην φύση και να εκφράζετε καθημερινά την ευγνωμοσύνη που νιώθετε για όσα καλά έχετε στην ζωή σας, μπορούν επίσης να βελτιώσουν σημαντικά την θετική στάση ζωής.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Natural News

 

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.