Web
Analytics
H Ιλαρά και το εμβόλιο MMR - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

H Ιλαρά και το εμβόλιο MMR

Γράφει: Bryan Hubbard

 

Η αλήθεια και η λογική ήταν δύο από τα πρώτα θύματα της επιδημίας ιλαράς στη Νότια Ουαλία και της υστερίας που ακολούθησε. Εδώ αναφέρουμε τα απλά γεγονότα που δεν αναφέρθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι γονείς προσπαθούν να προσεγγίσουν όσο μπορούν την αλήθεια σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους της ιλαράς και της ασφάλειας του εμβόλιου MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς) μετά την υστερία των μέσων ενημέρωσης που έχει δημιουργηθεί για το ξέσπασμα ιλαράς στη Νότια Ουαλία. Κάθε φωνή διαφωνίας ή ανησυχίας έχει σιγήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βιάστηκαν να αποστασιοποιηθούν από τα δικά τους πρωτοσέλιδα πριν από 12 χρόνια που ούρλιαζαν, με παρόμοιο τρόπο, ότι το εμβόλιο προκαλεί αυτισμό.

Οι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει το ρόλο τους ως ανακριτές όσων φροντίζουν για την υγεία μας, και αντ 'αυτού έχουν γίνει φερέφωνό τους και μεταδίδουν, χωρίς ερωτήσεις, τέτοια «γεγονότα», όπως:
 • Η ιλαρά είναι μια δολοφονική ασθένεια που ίσως σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους στη Νότια Ουαλία και αλλού σε όλη τη Βρετανία.
 • Η σημερινή εκδήλωση είναι το άμεσο αποτέλεσμα της άρνησης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, λόγω της αναπόδεικτης, και τώρα απαξιωμένης θεωρίας ότι το MMR συνδέεται με τον αυτισμό.
 • Το MMR αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική προστασία κατά της ιλαράς.

Εδώ είναι τα πραγματικά δεδομένα για κάθε μία από τις δηλώσεις:

Η ιλαρά σκοτώνει

Είναι αλήθεια - η ιλαρά μπορεί να σκοτώσει, αλλά συνήθως μόνο σε υποσιτισμένα άτομα των οποίων επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο. (βλ. πίνακα). Η Vivienne Parry, που συμμετέχει στην κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την πολιτική του εμβολίου, είπε στους γονείς το 2007: "Αν είχαμε ιλαρά, θα είχε σκοτώσει πολύ κόσμο".

Στην πραγματικότητα, η ιλαρά υπήρχε πάντα και κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 3.000 περιπτώσεις. Ωστόσο, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της κας Parry, κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει από την ιλαρά από το 1992, εκτός από μια τραγική περίπτωση το 2008, όταν δυστυχώς πέθανε ένα παιδί που έπασχε από συγγενή ανοσοανεπάρκεια. Η τελευταία φορά που η ιλαρά, θεωρήθηκε θανατηφόρα ήταν το 1980, όταν 26 θάνατοι αποδόθηκαν στην ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι αναξιόπιστα και ίσως υπερβολικά φουσκωμένα, καθώς καμία από τις περιπτώσεις δεν ήταν κλινικά αποδεδειγμένη. Κλινικές δοκιμές εισήχθησαν μόλις το 1995, όταν ο αριθμός των περιστατικών ιλαράς μειώθηκε δραματικά από 16.375 το προηγούμενο έτος, σε μόλις 7.447.

Λήψη εμβολίου και αυτισμός

Με τη σημερινή υστερία για μια πιθανή επιδημία ιλαράς, το εμβόλιο MMR απολαμβάνει μια περίοδο μήνα του μέλιτος με τους γονείς του Ηνωμένου Βασιλείου, και τα ποσοστά λήψης του αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μειώθηκαν δραματικά με το φόβο του αυτισμού, ήταν απλώς η τελευταία από μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, όταν πρόσφατα εμβολιασμένα παιδιά πέθαναν μυστηριωδώς.

Η πρώτη σημαντική πτώση των ποσοστών εμβολιασμών εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από τη δημοσίευση του Αndrew Wakefield το 1998 που έδειχνε σύνδεση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού. Οι γονείς είχαν τις πρώτες ανησυχίες τους σχετικά με το εμβόλιο το 1992, όταν το στοιχείο παρωτίτιδας του εμβολίου MMR βρέθηκε να προκαλεί μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Παιδιά στον Καναδά και την Ιαπωνία είχε πεθάνει ένα χρόνο νωρίτερα, αφού τους είχε γίνει το εμβόλιο.

Οι ειδικοί λένε ότι το εμβόλιο σίγουρα δεν προκαλεί αυτισμό, αλλά είναι έτσι; Η τελευταία μελέτη επιχειρεί να διαψεύσει οποιοδήποτε συνδετικό στοιχείο έχει χρηματοδοτηθεί από την υπηρεσία υγείας της Αμερικής, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), και σχεδιάστηκε για να κατευναστούν επιτέλους οι συνεχείς ανησυχίες των γονέων. Με την ανάλυση δειγμάτων αίματος από 256 παιδιά με αυτισμό και 752 υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το MMR δεν προκαλεί αυτισμό1.

Ωστόσο, κανένα τέτοιο συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί. Οι ερευνητές του CDC χρησιμοποίησαν δεδομένα που είχαν απαξιωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, και η ανάλυσή τους ήταν τόσο ανακριβής που τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να δείξουν οτιδήποτε, όπως την πιθανότητα το εμβόλιο να είχε 69 τοις εκατό προστατευτική δράση -με άλλα λόγια, περίπου δύο στα τρία παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αυτισμό σε ένα 472% αιτιολογικό αποτέλεσμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παιδιά είχαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό μετά από τον εμβολιασμό.

Η ασφαλέστερη ερμηνεία είναι ότι το MMR αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού κατά 5%, αλλά αυτό είναι ακόμα μία στατιστική ταχυδακτυλουργία, διότι η πραγματικότητα είναι ότι έχει μηδενική επίπτωση στα περισσότερα παιδιά, αλλά είναι σαφής αιτία σε μια μικρή μειοψηφία.

Γιατί, λοιπόν, κάποια παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό μετά τον εμβολιασμό; Μια θεωρία υποστηρίζει ότι τα παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι τα πιο ευάλωτα. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα αυτιστικά παιδιά συνήθως υποφέρουν από μεθυλομηλονικό οξύ στο αίμα ή τα ούρα τους, μια ένδειξη που προϋποθέτει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 (βλ. πίνακα).

Εκτός από την εργαστηριακή ανάλυση, δεν αναφέρονται από τους γιατρούς ύποπτες περιπτώσεις αυτισμού. Μια μητέρα, η Sarah McKenzie - Jones από το Tonbridge στο Κεντ, ανέφερε ότι ο 14 μηνών γιος της αντέδρασε άσχημα στο εμβόλιο MMR και υπέφερε από εμετούς, ένα ιλαροειδές εξάνθημα σε όλο το σώμα και διάρροια. Η διάρροια συνεχίστηκε για τρία χρόνια. "Ο γιατρός το αξιολόγησε ως σοβαρή αντίδραση εκείνη τη χρονική στιγμή, και περίμενα ότι θα το καταγράψει ως ανεπιθύμητη αντίδραση ώστε να κοινοποιηθεί... όμως δεν καταγράφηκε."

Ο γιος της ανέπτυξε αυτισμό όταν ήταν τριών, αλλά ο γιατρός αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύνδεση με το εμβόλιο MMR και δεν θα το ανάφερε. "Έχω μοιραστεί την ιστορία μου με άλλους γονείς, και έτσι ανακάλύψα ότι αυτό ήταν συνηθισμένο θέμα," είπε2.

Το ΜΜR είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

Η Vivienne Parry της Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) αναφέρθηκε στην αρχή αυτού του άρθρου. Παραθέτοντας ένα απόσπασμα από το ίδιο σχόλιο, είπε επίσης: "Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος με όλα τα εμβόλια. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι κάθε εμβόλιο είναι εντελώς χωρίς παρενέργειες. Κάθε εμβόλιο θα βλάψει κάποια παιδιά, αλλά έναν πολύ μικρό αριθμό."

Αυτό είναι, φυσικά, αλήθεια αλλά ούτε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας ούτε οι ιστοσελίδες του Οργανισμού Προστασίας της Υγείας λένε πόσο πολύ. Και οι δύο καθησυχάζουν τους γονείς ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι "το εμβόλιο έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο".

Ακόμα και η φαρμακευτική εταιρεία Merck & Co, η παρασκευάστρια εταιρεία ενός από τα διαθέσιμα εμβόλια MMR, παραδέχεται ότι το εμβόλιό της μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε από τις 39 σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του θανάτου. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται στο ένθετο πακέτο που αποστέλλεται στους γιατρούς, αλλά σπάνια δίνεται στους γονείς. (βλ. πίνακα)

Αλλά μήπως το εμβόλιο τουλάχιστον προσφέρει τη δια βίου ανοσία που υπόσχονται οι υπηρεσίες υγείας; Προφανώς όχι. Τα κρούσματα ιλαράς και παρωτίτιδας είναι κοινά μεταξύ των ομάδων των εμβολιασμένων παιδιών - ακόμη και αν το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι περιπτώσεις αναφέρονται μόνο στα μη εμβολιασμένα παιδιά. Ανταποκρίτριά μας στη Νότια Ουαλία, η οποία είναι επίσης φαρμακοποιός, αναφέρει ότι τρεις έφηβοι που γνωρίζει ότι ανέπτυξαν ιλαρά στην τρέχουσα επιδημία είχαν όλοι εμβολιαστεί, και είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μεταξύ των εμβολιασμένων παιδιών. Η τοπική υγειονομική αρχή στη Νότια Ουαλία αρνείται να αποκαλύψει ακριβώς πόσα παιδιά που έχουν ιλαρά είχαν εμβολιαστεί.

Οι γιατροί στην ιδιωτική κλινική Direct Health 2000 στo Eltham, στο Λονδίνο, ανακάλυψαν κάτι παρόμοιο, όταν πήραν δείγματα αίματος από 50 πρόσφατα εμβολιασμένα παιδιά. Τα μισά από τα παιδιά, είχαν χαμηλή ή μηδενική ανοσία κατά της ιλαράς και της παρωτίτιδας. Η Sarah Dean, διευθύντρια στην κλινική, είπε: "Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά παιδιά που νομίζουν ότι έχουν προστασία για τις τρεις ασθένειες, έχοντας κάνει το MMR, αλλά το σώμα τους δεν έχει αποκτήσει ανοσία στην ιλαρά και την παρωτίτιδα"3.

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δέχεται ότι "η μετάδοση ιλαράς έχει σαφώς τεκμηριωθεί μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων. Σε ορισμένες επιδημίες... Πάνω από το 95 τοις εκατό των περιπτώσεων έχουν ιστορικό εμβολιασμού"4.

Η αλήθεια και τα αίτια έχουν γίνει τα πρώτα θύματα στην υστερία γύρω από τα κρούσματα ιλαράς στη Νότια Ουαλία. Αλλά μέχρι οι υπηρεσίες υγείας να ξεκινήσουν να αντιμετωπίζουν τους γονείς ως υπεύθυνους ενήλικες - και να τους δείχνουν πώς να προστατεύονται ενάντια στις χειρότερες επιδημίες ιλαράς, ενώ παραδέχονται τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να εμφανιστούν στα εμβολιασμένα παιδιά - η αντιπαράθεση για το MMR δεν θα σταματήσει ποτέ.

Ιλαρά και Βιταμίνη Α

Οι εθελοντές φροντιστές υγείας γνωρίζουν κάτι που οι επίσημοι εκπρόσωποι της υγείας μας στη Δύση δεν θα μας πουν: Η βιταμίνη Α προστατεύει από τις χειρότερες επιπτώσεις της ιλαράς και, εξαιτίας αυτού, αυτά τα συμπληρώματα διανέμονται σε υποσιτισμένα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η βιταμίνη τροφοδοτεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς. Εκτός από τα συμπληρώματα, βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα που δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δεν τα απολαμβάνουν τα παιδιά στη Δύση. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες και το συκώτι.

Παρά το γεγονός ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α θεωρείται πρόβλημα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η νυχτερινή τύφλωση εμφανίζεται μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων, ο επιδημιολόγος Dr Alfred Sommer, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του John Hopkins στη Βαλτιμόρη, απέδειξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο οικείο μας.

Το έργο του έχει αποδείξει ότι ακόμη και ήπια, υποκλινική ανεπάρκεια, όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Χωρίς αυτή τη φυσική άμυνα, η ιλαρά μπορεί να γίνει μια σοβαρή ασθένεια, με επιπλοκές όπως λοιμώξεις του αυτιού, αναπνευστικά προβλήματα, σπασμούς και μηνιγγίτιδα, ακόμα και θάνατο.

Έτσι, πόσα από τα παιδιά μας είναι ανεπαρκή σε βιταμίνη Α και είναι πιο ευάλωτα στις χειρότερες επιπλοκές της ιλαράς;

Ιλαρά και βιταμίνη B

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι το κλειδί για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού είναι η βιταμίνη Β12. Πολλά αυτιστικά παιδιά έχουν μεθυλομηλονικό οξύ στο αίμα και στα ούρα, μια κατάσταση που είναι δείκτης της ανεπάρκειας Β12, μιας βιταμίνης που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Τα παιδιά που έχουν ήδη ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, όταν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ευαίσθητα και έτσι να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτισμό.

Υπάρχουν πέντε αιτίες ανεπάρκειας σε B12:

 • Αν ο βλεννογόνος του στομάχου καταστραφεί εξαιτίας ελκών, λοίμωξης από ελικοβακτιρίδιο του πυλωρού ή χειρουργική επέμβαση
 • Αν υπάρχει χαμηλή παραγωγή οξέος στο στομάχι, το οποίο μπορεί επίσης να προκληθεί από πεπτικά βοηθήματα, όπως αντιόξινα
 • Εάν υπάρχει δυσβίωση, μια ανισορροπία στη βακτηριακή χλωρίδα που κανονικά υπάρχει στο λεπτό έντερο
 • Αν η διατροφή είναι φτωχή και δεν χρησιμοποιούνται συμπληρώματα Β12
 • Εάν υπάρχει έκθεση σε αναισθησία με υποξείδιο του αζώτου - ή «αέριο του γέλιου», που χρησιμοποιείται σε οδοντιατρεία και νοσοκομεία.

Τυπικά συμπτώματα της ανεπάρκειας της Β12 περιλαμβάνουν κόπωση, κακουχία, ίλιγγο και γνωστική δυσλειτουργία, όπως η ανικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα.

Μια εξέταση αίματος είναι ο αλάνθαστος τρόπος για να γίνει έλεγχος για ανεπάρκεια, και μερικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι κάθε παιδί ύποπτο ότι έχει ανεπάρκεια πρέπει να ελέγχεται πριν εμβολιαστεί με το MMR.

Αυτά που λέει η Merck στους γιατρούς αλλά όχι στους γονείς

Αυτές είναι οι πληροφορίες που δίνονται στους γιατρούς αλλά όχι και στους ασθενείς για κάποιες από τις αντιδράσεις που η εταιρεία Merck παραδέχεται ότι μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο MMR:
 • Εγκεφαλίτιδα,
 • Νευρολογικές διαταραχές
 • Κρίσεις και σπασμοί
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Κώφωση
 • Μερική ή ολική τύφλωση
 • Μέση ωτίτιδα (πόνος στο αυτί)
 • Διαταραχές πήξης του αίματος
 • Παγκρεατίτιδα
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και νόσος του Crohn
 • Μηνιγγίτιδα
 • Διαβήτης
 • Αυτισμός
 • Θάνατος

Το χρονολόγιο του αυτισμού

 • 1988: Εισάγεται εμβόλιο MMR. Το JCVI μίλησε για παρενέργειες, παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν από τον Andrew Wakefield 10 χρόνια αργότερα
 • 1990: Το ποσοστό του αυτισμού είναι ένα στα 2.500 παιδιά
 • 1994: Οι πρώτες αναφορές πιθανής σύνδεσης με τον αυτισμό εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης
 • 1998: Ο Andrew Wakefield δημοσιεύει την εργασία του και στην επόμενη συνέντευξη Τύπου αναφέρει μια πιθανή σχέση με τον αυτισμό
 • 2010: Δημοσιεύονται «μελέτες της τελευταίας στιγμής» που δεν δείχνουν καμία σχέση με τον αυτισμό. Ο Andrew Wakefield βρίσκεται ένοχος για απάτη σε έρευνα και διαγράφεται από τον ιατρικό σύλλογο
 • 2012: Τα δικαστήρια στην Ιταλία και την Αμερική επιδικάζουν αποζημίωση στους γονείς των παιδιών που ανέπτυξαν αυτισμό από το MMR. Το ποσοστό του αυτισμού είναι ένα στα 50 παιδιά.

 

Αναφορές:

1. J pediatr, 2013; http//jpeds.com/webfiles/images/journals/ympd/JPEDSDeStefano.pdf
2. http://www.bmj.com/content/346/bmj.f2545/rr/642388
3. http://newsbbc.co.uk/2/hi/health/1523523.stm; 3 September 2001
4. Roush Swetal. Manual for the Surveillance of Vaccine – Preventable diseases, 5th edn. CDC/DHHS,2012

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.