Web
Analytics
Σωστή Θερμομέτρηση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σωστή Θερμομέτρηση

Γράφει: Κωνσταντίνος Κακονίκος - Φαρμακοποιός, Περιοδικό "Σύμβουλος Υγεία ς"

 

Μετά από συζήτηση και επειδή έχουν καταργηθεί τα υδραργυρικά θερμόμετρα καταλήγουμε σε ένα καλό ψηφιακό θερμόμετρο. Εξηγούμε την σωστή χρήση του και .... Μετά από 1 ή 2 μέρες η μαμά είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω του μπαμπά επιστρέφει και αμφισβητεί την ακρίβεια του θερμομέτρου γιατί είτε διαφωνούσε με τις αισθήσεις της (το παιδί έκαιγε..... και αυτό έδειχνε 37,8!!!) είτε γιατί το ψηφιακό θερμόμετρο είχε απόκλιση σε σχέση νε ένα υδραργυρικό που είχε φυλαγμένο κάπου! Θα ξαναγυρίσουμε σε αυτή την σκηνή αφού πρώτα εξετάσουμε κάποια πράγματα. Ότι αναφέρεται παρακάτω είναι σύμφωνο με τις οδηγίες και πρακτικές της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

Για να διατηρηθούν φυσιολογικές οι μεταβολικές μας λειτουργίες, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει σε ένα στενό εύρος, ρυθμιζόμενη από ένα όργανο του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος.

Η φυσιολογική θερμοκρασία ποικίλει στους ενήλικες από 36,4o C μέχρι 37,2o C. Η φυσιολογική θερμοκρασία μπορεί να επηρεαστεί από τους βιολογικούς ρυθμούς του καθενός, από την σωματική δραστηριότητα, ορμονικές αλλαγές και την ηλικία...Κατά την διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται διακυμάνσεις 1ο C. Χαμηλότερη θερμοκρασία έχουμε το πρωί και ψηλότερη αργά το βράδυ. Οι γυναίκες κατά την ωορρηξία με την επίδραση της ορμόνης προγεστερόνης έχουν 0,5 ο C μεγαλύτερη θερμοκρασία εξαιτίας του ανώριμου θερμορυθμιστικού τους μηχανισμού.

Καθώς ο άνθρωπος γερνάει, μέση θερμοκρασία του πέφτει από 37,2 ο C στα παιδιά, στους 37 ο C στους ενήλικες και στους 36 ο C στους ηλικιωμένους.

Η θερμοκρασία μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους. Σας παραθέτουμε έναν ενδεικτικό πίνακα με τα διάφορα είδη θερμομέτρων που μπορείτε να βρείτε σε ένα φαρμακείο.

thermometrisi-periodiko-yge

Στην πράξη, όταν θερμομετρούμε πρέπει να ξέρουμε τα εξής:

Θερμομέτρηση από το στόμ α:

Η φυσιολογική θερμοκρασία ενηλίκων που μετρώνται στο στόμα είναι 37 ο C. Τοποθετείτε απαλά το θερμόμετρο κάτω από τη γλώσσα, κρατάτε τα χείλη σας κλειστά, το κρατάτε μέχρι να ηχήσει το θερμόμετρο ή να περάσει χρόνος 3 τουλάχιστον λεπτών για τα αναλογικά. Απαλά το απομακρύνετε και διαβάζετε την ένδειξη.

Προσωπική Θερμομέτρηση:

Προτιμάται σε ασθενείς που είναι σε κωματώδη κατάσταση, σε σύγχυση, αδυνατούν να κλείσουν το στόμα τους (π.χ. είναι διασωληνωμένοι). Είναι κοινός τρόπος θερμομέτρησης σε βρέφη. Η πρωκτική θερμομέτρηση είναι ο ακριβέστερος τρόπος να μετρηθεί η σωματική θερμοκρασία. Η φυσιολογική θερμοκρασία στους ενήλικες από αυτή την οδό είναι 37,5 ο C.

Θερμομέτρηση στη μασχάλη:

Χρησιμοποιείται σε ενήλικες όταν δεν είναι δυνατή η θερμομέτρηση στο στόμα και τον πρωκτό. Παρά ταύτα, είναι αποδεκτή μέθοδος σε βρέφη και παιδιά όταν δεν συνεργάζονται με τις άλλες οδούς. Στη μασχάλη η θερμοκρασία είναι 0,5ο C χαμηλότερη από το στόμα δηλαδή σε ενήλικες η μέση φυσιολογική θερμοκρασία είναι 36,5 ο C. Τοποθετείται το θερμόμετρο στο κέντρο της μασχάλης. Κλείνουμε το χέρι και φέρουμε την παλάμη στο στήθος για να κρατηθεί το θερμόμετρο στη θέση του. Αφήνουμε το θερμόμετρο μέχρι να ηχήσει ή για αναλογικά θερμόμετρα 5 λεπτά στα παιδιά, 10 λεπτά στους ενήλικες.

Στο αυτί:

Χρησιμοποιείται ένα θερμόμετρο με ειδικό αισθητήρα υπερύθρων. Είναι γρήγορη, βολική και αποτελεσματική. Παραλλαγή της μεθόδου τα νέα θερμόμετρα υπέρυθρων που δεν αγγίζουν και μετράνε στο μέτωπο. Πολύ χρήσιμα για πολλούς ασθενείς (νοσοκομεία, πολλά αδέρφια, υπερκινητικά νευρικά μη συνεργάσιμα παιδιά).

Συστήνω, στους περισσότερους πελάτες μου, που έχουν παιδιά, ένα καλής ποιότητας ψηφιακό θερμόμετρο για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και.... ξέγνοιαστο...

 

Κωνσταντίνος Κακονίκος
Φαρμακοποιός
Άρθρο από το Περιοδικό "Σύμβουλος Υγείας"

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.