Web
Analytics
Ελιές: Αθώες ή Ένοχες; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σίγουρα θα έχετε πολλές φορές αναρωτηθεί αν κάποιες από τις ελιές που έχετε στο δέρμα σας μπορούν κάποια στιγμή να σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Ανησυχείτε περισσότερο όταν καμιά φορά ματώνουν ή αλλάζουν χρώμα και σχήμα, ή όταν καινούργιες ελιές εμφανίζονται από το πουθενά. Ας δούμε λοιπόν περί τίνος πρόκειται.

Γιατί υπάρχουν οι ελιές στο σώμα μας;

Οι ελιές (επιστημονικά «σπίλοι»), είναι μορφώματα του δέρματος που αποτελούνται από σχηματισμούς μελανοκυττάρων. Τέτοια σημάδια στο δέρμα εμφανίζονται ακόμη και με τη γέννησή μας, ωστόσο τα περισσότερα δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζωής μας, με ποικιλία στο χρώμα, το μέγεθος και τη μορφολογία τους.

Ποιες  ελιές (σε ποιο σημείο του σώματος) πρέπει να προσέχουν οι άντρες και ποιες οι γυναίκες;

Οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις και έτσι παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Υπάρχουν όμως και σπίλοι που θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς αναπτύσσονται σε περιοχές όπου η καθημερινή επαφή με το ξυραφάκι τους κάνει να ματώνουν συχνότερα (όπως το πρόσωπο στους άντρες ή τα πόδια, η μασχάλη και η περιοχή του μπικίνι για τις γυναίκες). Επίσης, η πλάτη, η μέση και το τριχωτό της κεφαλής, γιατί συχνά διαφεύγουν κατά την αυτοεξέταση και τραυματίζονται κατά το χτένισμα το κούρεμα ή με την τριβή.

Πρέπει να αφαιρούμε τις ελιές;

Ο περισσότερος κόσμος φοβάται να αφαιρέσει μια ελιά που δεν τον ενοχλεί Μερικοί μάλιστα, αρνούνται να κάνουν βιοψία με τη δικαιολογία ότι  αν πειράξουν την ελιά μπορεί αργότερα να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Η άποψη αυτή είναι εντελώς λάθος αφού η αφαίρεση της ύποπτης ελιάς μπορεί να είναι απλώς ένας καλοήθης σπίλος και εκεί να τελειώσει το πρόβλημα, ενώ από την άλλη μια τυχόν καθυστέρηση σε περίπτωση κακοήθειας μπορεί αποβεί μοιραία.

Τι μπορεί να προκαλέσει ένας ύποπτος σπίλος αν δεν προσέξουμε; Μπορεί να μεταλλαχθεί σε κακοήθεια;

Αν παραμεληθεί, μπορεί να γίνει επικίνδυνος, είτε λόγω  μετατροπής σε κακοήθη είτε από επέκταση και καταστροφή ζωτικής σημασίας δομών, όπως βλέφαρα, χείλη κ.ά

Πότε πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό;

Χρήσιμο είναι να παρακολουθούμε την εικόνα των ελιών στο σώμα μας, ώστε να αντιληφθούμε έγκαιρα κάποια ασυνήθιστη μεταβολή όπως (αλλαγή στην σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα) ή αν ματώνει συχνά και αν υπάρχει κνησμός

Αν μετά την επίσκεψή μας σε ειδικό πλαστικό χειρουργό η κλινική εικόνα επιβάλλει αφαίρεση, τότε πρέπει να γίνεται χωρίς καθυστέρηση, ζητώντας πάντοτε   ιστολογική εξέταση.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ως ομάδες υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, όσοι έχουν ιστορικό έκθεσης στον ήλιο (εγκαύματα) κατά την παιδική και νεανική ηλικία, όσοι έχουν λευκή επιδερμίδα καθώς και όσοι έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων στο δέρμα τους.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Είτε ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου είτε όχι, μην προσπαθείτε μόνοι σας να κάνετε διάγνωση, αλλά ακολουθήστε τις εξής τακτικές:

  • Επίσκεψη μια φορά το χρόνο σε ειδικό για προληπτική εξέταση.
  • Αυτοεξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
  • Χρήση αντηλιακού προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 SPF, ακόμη και το χειμώνα.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ευαγγελία Γ. Τσάτη M.D, Ph.D, EBOPRAS

Πλαστική Χειρουργός

Ιστότοπος: https://www.plasticsurgerygreece.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.