Η τεχνητή νοημοσύνη σώζει ζωές με έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η τεχνητή νοημοσύνη σώζει ζωές με έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος

Η ψηφιοποίηση έχει καταστεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της ιατρικής. Σήμερα, σε ορισμένους τομείς η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μπορεί να υποστηρίξει τους γιατρούς με την ίδια ακρίβεια που θα το έκανε ένας ειδικός. Τα ιατρικά συστήματα απεικόνισης σαρώνουν το ανθρώπινο σώμα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση ανωμαλιών και βοηθούν να σωθούν ζωές. Με το bodystudio ATBM master, η FotoFinder Systems GmbH λανσάρει τώρα ένα σύστημα απεικόνισης που επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν μια νέα προσέγγιση στην ψηφιακή διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Παρέχει αποτελέσματα σε λίγα δευτερόλεπτα και μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για βιοψίες και εκτομές.

Από το 2013, η FotoFinder επικεντρώνει στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος, χάρη στη συνολική χαρτογράφηση σώματος (ATBM) με πλήρως αυτοματοποιημένη φωτογραφική τεκμηρίωση για ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος. Τώρα, η εταιρεία προχωράει ένα βήμα παραπέρα με τον νέο bodystudio ATBM master. Η Ολική Δερματοσκόπηση Σώματος είναι η μέθοδος με την οποία φωτογραφίζεται ολόκληρη η επιδερμίδα με ειδική κάμερα εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης και σύστημα flash χωρίς αντανακλάσεις. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικής πιστότητας κλινικές εικόνες που επιτρέπουν στον γιατρό να μεγεθύνει ολόκληρη τη φωτογραφία του σώματος σε τέτοιο βαθμό ώστε η μικροσκοπική δομή ενός κυττάρου να καθίσταται ορατή στην εικόνα.

Ο γιατρός υποστηρίζεται από το πλήρως αυτοματοποιημένο λογισμικό Bodyscan, το οποίο ταυτοποιεί γρήγορα τις υπάρχουσες αλλοιώσεις σε ολόκληρη την εικόνα του σώματος και τις ταξινομεί ανάλογα με τη συνάφεια τους. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός μπορεί να κάνει γρήγορη επισκόπηση των κυττάρων, χωρίς να χρειάζεται να εξετάσει κάθε σημείο ξεχωριστά, με το δερματοσκόπιο.

Μόνο οι λίγοι σπίλοι που είναι άτυποι ή ύποπτοι χρειάζονται ανάλυση με το ψηφιακό δερματοσκόπιο. Αυτό προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου, επιτρέποντας την ανίχνευση ακόμη και των μικρότερων ανωμαλιών: Ένα γεγονός που μπορεί να σώσει ζωές υπό συνθήκες! Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος αναμονής για τη διάγνωση -μαζί με την αβεβαιότητα και το άγχος- είναι σημαντικά μειωμένος. Επιπλέον, η μέθοδος αυτή μειώνει την μερικές φορές επώδυνη εκτομή ενός ή περισσότερων δειγμάτων ιστών.

«Το μέλλον της διάγνωσης καρκίνου του δέρματος έγκειται σε καινοτόμες, έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης χρόνου», εξηγεί ο Kathrin Niemela, μέλος ΔΣ της FotoFinder. «Οι σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης είναι σε μεγάλο βαθμό ψηφιακές και υποστηρίζουν τους γιατρούς στον εντοπισμό ανωμαλιών με πολλούς τρόπους». Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, τα περισσότερα μελανώματα δεν αναπτύσσονται μόνο σε υπάρχοντες σπίλους, αλλά εμφανίζονται ως νέα σημεία, "de novo", σε σημεία του δέρματος που δείχνουν υγιή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια ξεκινά με ένα σημείο ελάχιστα αντιληπτό οπτικά, συχνά με μέγεθος μόλις ενός χιλιοστού, το οποίο όμως μπορεί να περιέχει ήδη έναν πληθυσμό από χιλιάδες κακοήθη κύτταρα. Δυστυχώς, αυτές οι εξαιρετικά μικρές βλάβες συχνά παραβλέπονται σε μια κλασική δερματολογική εξέταση. Η χαρτογράφηση ολόκληρου του σώματος με τη νέα τεχνολογία απεικονίζει τους σπίλους ενός ασθενούς με τέτοιο τρόπο ώστε οι νέες αλλοιώσεις να γίνονται ορατές με την πρώτη ματιά.

Ο γιατρός δέχεται σημαντική βοήθεια στην ανάλυση και αξιολόγηση δερματικών αλλοιώσεων από το ειδικό λογισμικό Moleanalyzer pro, το οποίο λειτουργεί με έναν ισχυρό αλγόριθμο βαθιάς εκμάθησης, βασισμένο σε Τεχνητή Νοημοσύνη. Σύμφωνα με μια κλινική μελέτη που διεξήγαγε το Τμήμα Δερματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης, η Τεχνητή Νοημοσύνη έδωσε πιο ακριβή διαγνωστικά αποτελέσματα από τους ειδικούς γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνα και μάλιστα σε χρόνο λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο κάθε φορά. *

Για τους ασθενείς, η χρήση του Automated Total Body Mapping σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, σημαίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του δέρματος. «Σε σύγκριση με την πιο διαισθητική προσέγγιση ενός γιατρού, η οποία περιλαμβάνει επίσης ιστορικό ασθενούς ή τυχόν γενετική προδιάθεση στη διάγνωση, ο αλγόριθμος είναι απολύτως αντικειμενικός στην ανάλυσή του», εξηγεί η Kathrin Niemela της FotoFinder. «Όσο μεγαλύτερη, καλύτερη και πιο εξατομικευμένη είναι η βάση δεδομένων, τόσο πιο έξυπνο γίνεται το σύστημα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στη συνεχή εκμάθηση. Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη και την εμπειρία στην ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος: Στο τέλος, μόνο ο γιατρός αποφασίζει τι πρέπει να κάνει».

Το FotoFinder bodystudio ATBM master είναι ευέλικτο: Εκτός από την πλατφόρμα διάγνωσης καρκίνου του δέρματος, η συσκευή προσφέρει προαιρετικά modules για τη διάγνωση μαλλιών, την αισθητική καθώς και για τη διαχείριση ασθενών με ψωρίαση χρησιμοποιώντας το PASIscan.

Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr