Web
Analytics
Καλοκαίρι: Οι Αλλεργίες δεν κάνουν Διακοπές - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Καλοκαίρι: Οι Αλλεργίες δεν κάνουν Διακοπές

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ - ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ-
ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΟΣΩΝ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ.
ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ

 

Το καλοκαίρι, που η περίοδος ανθοφορίας έχει τελειώσει, οι αλλεργίες που οφείλονται στις γύρεις υποχωρούν και όσοι ταλαιπωρούνται από αυτές μπορούν πλέον να πάρουν μια... βαθιά ανάσα. Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν αλλεργικά νοσήματα που δείχνουν την προτίμησή τους στούς θερινούς μήνες, όπως οι αλλεργικές φωτοδερματοπάθειες, οι αλλεργίες που οφείλονται σε τσιμπίματα από μέλισσες ή σφήκες, η κνίδωση λόγω ψύχους, η ηλιακή κνίδωση, καθώς και οι αλλεργίες σε τροφές που καταναλώνονται το καλοκαίρι. Ο βασικός κανόνας που θα πρέπει να έχετε υπ'όψιν είναι ότι τα αλλεργικά νοσήματα εκφράζονται εξατομικευμένα στόν κάθε ασθενή ανάλογα με τον βαθμό ευαισθησίας του. Γι αυτό αν υποψιάζεστε ή αν γνωρίζετε τεκμηριωμένα ότι είστε αλλεργικοί, πρίν φύγετε για διακοπές θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον ειδικό αλλεργιολόγο, ο ρόλος του οποίου είναι αναντικατάστατος και πολλές φορές σωτήριος, δεδομένου ότι κάποιες από τις αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Τετ α τετ με τον "εχθρό"

Φωτοδερματίτιδες

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή η χρήση ορισμένων καλλυντικών, σε συνδυασμό με την αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο δέρμα, όπως έντονη ερυθρότητα στα σημεία όπου αυτό δεν καλύπτεται απο τα ρούχα.

Η ΛΥΣΗ: Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ο ειδικός έχει τον πρώτο λόγο, καθώς θα σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ηλιακή κνίδωση 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Εμφάνιση εξανθήματος με ερυθρότητα και έντονη φαγούρα σε σημεία που εκτίθενται στόν ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε λιγότερο από μία ώρα από την έκθεση και διαρκεί μία με δύο ώρες. Είναι διαφορετικό από το ηλιακό έγκαυμα και δέν πρέπει να συγχέεται με αυτό.

Η ΛΥΣΗ: Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα σε συνδυασμό με την αγωγή που θα σας προτείνει ο γιατρός. Επίσεις θα πρέπει να αποφύγετε όσο είναι δυνατόν την έκθεση στήν ηλιακή ακτινοβολία.

Κνίδωση εκ ψύχους

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Είναι η λεγόμενη "αλλεργία στο κρύο". Μπορεί να φαίνεται παράδοξο στην καρδιά του καλοκαιριού, κι όμως το κολύμπι σε κρύα θάλασσα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργικές εκδηλώσεις, όπως εξανθήματα με κνησμό, έπειτα από έκθεση σε ψυχρό περιβάλλον.

Η ΛΥΣΗ: Πρίν από τα καλοκαιρινά μπάνια, ο γιατρός σας ενδεχομένως να σας συστήσει προληπτική θεραπεία με αντιισταμινικά φάρμακα. Από εκεί και έπειτα, καλά είναι να κάνετε τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού σε αβαθή και ζεστά νερά, καθώς και να κολυμπάτε πάντα παρέα με κάποιον άλλον. Φροντίστε τα πρώτα μπάνια να είναι μικρής διάρκειας, με προοδευτική αύξηση του χρόνου κολύμβησης. Επίσεις, αποφύγετε τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα ακόμη κι αν διαθέτετε τις ειδικές στολές. Αν εμφανίσετε κνησμό ή εξάνθημα ενώ κάνετε μπάνιο, μήν πανικοβληθείτε απλώς βγείτε απο τη θάλασσα και εφαρμόστε τα φάρμακα άμεσης ανάγκης που σας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος σας(και τα οποία θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας)

Τροφική αλλεργία

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι νόσημα της καλοκαιρινής περιόδου μόνο. Ωστόσο , το καλοκαίρι τρώμε περισσότερα θαλασσινά και οστρακοειδή, καθώς και φρούτα όπως ροδάκινο, σταφύλι και σύκα -τροφές που "πυροδοτούν" αλλεργικές αντιδράσεις.

Η ΛΥΣΗ: Αν έχετε διαπιστώσει ότι έχετε ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές, θα πρέπει να τις αποφεύγετε και να έχετε πάντα μαζί σας το set αντιμετώπισης αναφυλαξίας με αντιισταμινικά, κορτιζόνη ή και αδρεναλίνη, που θα σας συστήσει ο αλλεργιολόγος σας.

Αλλεργίες από τσιμπίματα υμενοπτέρων (σφήκες, μέλισσες κ.ά.)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Η τοπική αντίδραση στο νυγμό μιας μέλισσας ή μιας σφήκας είναι φυσιολογική, εξηγούν οι ειδικοί.
Θα πρέπει να ανησυχήσετε αν τα συμπτώματα εμφανιστούν στην επόμενη μισή ώρα μακριά από το σημείο του τσιμπίματος ως εξάνθημα, φαγούρα και οίδημα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής, ζαλάδα ή απότομη πτώση της πίεσης του αίματος. Σε βαριές περιπτώσεις λιποθυμία ή καρδιακή ανακοπή.

Η ΛΥΣΗ: Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στα υμενόπτερα θα πρέπει να υποβληθήτε σε απευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο έντομο.
Είναι η μόνη θεραπεία που σώζει ζωές με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Ωστόσο θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας, ακόμη και στην παραλία, φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης.
Τα φάρμακα και τον τρόπο χρήσης θα σας τα καθορίσει ο αλλεργιολόγος (συνήθως περιλαμβάνουν αντιισταμινικό, κορτιζόνη, ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό και ενα στυλό με αυτοενέσιμη αδρεναλίνη).

ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ:

  • Να θυμάστε ότι τα υμενόπτερα είναι ιδιαιτέρως επιθετικά αργά το απόγευμα.
  • Να φοράτε πάντοτε υποδήματα, ιδίως έξω από το σπίτι.
  • Να μένετε μακριά από σάπια φρούτα, κάδους απορριμάτων, ανθισμένα λουλούδια κ.λπ.
  • Να προσέχετε στο ψάρεμα.
  • Να αποφεύγετε τη χρήση αρωμάτων, λακ, αρωματικών αντηλιακών λαδιών που έλκουν τις μέλισσες και τις σφήκες.
  • Αν ασχολείστε με τον κήπο, να φοράτε γάντια, καπέλο και μακριά ρούχα.
  • Να αποφεύγετε τα χαλαρά ενδύματα με έντονα χρώματα και σχέδια(προτιμήστε το λευκό,το πράσινο-χακί και το ανοικτό καφέ).
  • Να μην ξεχνάτε το κράνος και τα γάντια όταν οδηγείτε μοτοσυκλέτα.
  • Να ταξιδεύετε με κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου.
  • Να αποφεύγετε θερμά ή υγρά περιβάλλοντα, όπου τα έντομα είναι ιδιαίτερα επιθετικά.

Αν υποψιάζεστε ή αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, πριν φύγετε για διακοπές θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον ειδικό αλλεργιολόγο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σταύρος Γαβριλιάδης M.D.

Αλλεργιολόγος Παίδων - Ενηλίκων
Member of European Academy of Allergyω& Clinical Immunology

Βιογραφικό

Τελευταία άρθρα από τον/την Σταύρος Γαβριλιάδης M.D.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.