Web
Analytics
Η ολιστική θεώρηση του ανθρώπου στη συμβουλευτική διαδικασία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η ολιστική θεώρηση του ανθρώπου στη συμβουλευτική διαδικασία

Γράφει: Μαρία-Έρση Κολίρη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc, Post-MSc, Cpsychol, Υπεύθυνη Προγράμματος Μετεκπαίδευσης «Συμβουλευτική & Δεξιότητες Συμβουλευτικής» THACE

 

Η πρακτική της Συμβουλευτικής ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή, αλληλεπίδραση, ανακούφιση και υποστήριξη σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Ως διακριτή θεωρία και επαγγελματική πρακτική είναι αρκετά πρόσφατη: ένα προϊόν του 20ου αιώνα όπως και ο πρόγονός της, η Ψυχοθεραπεία.

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά και κύρια χαρακτηριστικά της Συμβουλευτικής και των ψυχοθεραπευτικών πρακτικών εν γένει είναι η αναγνώριση της σημαντικότητας της ψυχικής υγείας και του ρόλου που αυτή διαδραματίζει στη πνευματική και σωματική ισορροπία του ατόμου. Κοινός παρονομαστής στην πρακτική της Συμβουλευτικής είναι η πίστη στην ικανότητα του ανθρώπου για δια βίου εξέλιξη και ο κεντρικός ρόλος της αυτογνωσίας σε αυτή την εξέλιξη μέσω της αναγνώρισης, αποδοχής και σωστής επικοινωνίας των προσωπικών μας αισθημάτων, σκέψεων και αναγκών. Έτσι, ο άνθρωπος δεν υπάρχει ως «πρόβλημα» προς επίλυση αλλά ως ένα πολύπλοκο σύστημα βιωμάτων,
αναμνήσεων, συναισθημάτων, πεποιθήσεων, αξιών και αντιδράσεων το οποίο βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση εξέλιξης, υπάρχει δε σε συνεχή διάλογο όχι μόνο με τον εσωτερικό αλλά και με τον εξωτερικό του κόσμο –το πολιτικό, ιστορικό, κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Η δουλειά λοιπόν με τον άνθρωπο προϋποθέτει μια ολιστική θεώρηση της ύπαρξής του και επίγνωση του πολύπλοκου συστήματος παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική και την σωματική του υγεία.

Ως εκ τούτου η στάση και η πρακτική της Συμβουλευτικής υπήρξαν εξαρχής αντίθετες με το λεγόμενο «παραδοσιακό ιατρικό μοντέλο», δηλαδή την αντιμετώπιση του ατόμου ως «ασθενή» και την θεραπεία των σωματικών συμπτωμάτων ως ανεξαρτήτων από την υπόλοιπη προσωπικότητα και ζωή του ατόμου (βλ. Carl Rogers και προσωποκεντρική προσέγγιση).

Η Συμβουλευτική από την άλλη βασίζεται πάνω σε μία περισσότερο ανθρωποκεντρική θεώρηση του ατόμου αντιπροτείνοντας τα εξής:

  • Το ότι νοσεί ένα μέρος του ανθρώπου δεν σημαίνει ότι είναι ολόκληρος «ασθενής», με την έννοια ότι ο άνθρωπος που νοσεί έχει μια αυτόνομη και πολυεπίπεδη προσωπικότητα και ζωή και δεν είναι μόνο π.χ. «καρδιοπαθής».
  • Ως σύμβουλοι καλούμαστε να ανακαλύψουμε και να αναγνωρίσουμε τις μηνοσούσες πλευρές του ατόμου, να ενδυναμώσουμε τα υγιή του κομμάτια ψυχολογικά και σωματικά, και να τον υποστηρίξουμε ώστε να χρησιμοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες ικανότητές του αλλά και να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να ανταπεξέλθει στο πρόβλημά του.
  • Η Συμβουλευτική αναγνωρίζει την αλληλεπίδραση συναισθημάτων-σώματος-πνεύματος και αναγνωρίζει ότι όταν μία από τις 3 αυτές διαστάσεις αντιμετωπίζει πρόβλημα τότε αναπόφευκτα επηρεάζονται και οι υπόλοιπες καθώς πρόκειται για «συγκοινωνούντα δοχεία». Άλλωστε ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους προκειμένου να μας ενημερώσει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, στέλνοντάς μας μηνύματα άλλοτε σε σωματικό και άλλοτε σε συναισθηματικό επίπεδο, πολλές φορές δε οι άνθρωποι που έρχονται στη Συμβουλευτική αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα «ψυχοσωματικά συμπτώματα». Αντίστροφα, άνθρωποι με σοβαρές ή χρόνιες ασθένειες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε ψυχολογικό επίπεδο.
  • Η ανάγκη για τη βοήθεια του «ειδικού»: αν και προφανώς θεωρείται απαραίτητη η σωστή επαγγελματική κατάρτιση και η δια βίου επιμόρφωση του συμβούλου, ωστόσο πολλές προσεγγίσεις Συμβουλευτικής έχουν υπογραμμίσει την άνιση σχέση εξουσίας η οποία υφίσταται μεταξύ του «παραδοσιακού ιατρικού μοντέλου». Αντίθετα, στη Συμβουλευτική πρακτική, ο συμβουλευόμενος καλείται από την αρχή να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του, να χτίσει μια ισότιμη σχέση συνεργασίας με τη σύμβουλο και να έχει λόγο για την πορεία της συμβουλευτικής διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα συνγράφει και ο ίδιος μαζί με τη σύμβουλο την εξέλιξη της συμβουλευτικής παρέμβασης, διατηρεί τον έλεγχο παίρνοντας ο ίδιος αποφάσεις για τη ζωή του και τον εαυτό του και τελικά αποκτά επίγνωση της βοήθειας που έρχεται «εκ των έσω» από τις δικές του δεξιότητες, γνώσεις, πηγές διορατικότητας και δύναμης το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στην ικανότητα προσαρμοστικότητάς του στις προκλήσεις της ζωής.

Τέλος, σύμφωνα με τη διάσημη ρήση του ψυχολόγου A.Maslow «όταν το μόνο εργαλείο που έχεις είναι ένα σφυρί, αντιμετωπίζεις όλα τα προβλήματα ως καρφιά»: η Συμβουλευτική θεωρία και πρακτική αναγνωρίζει και σέβεται τη διαφορετικότητα του ατόμου γι' αυτό και κάθε συμβουλευτική παρέμβαση είναι ευέλικτη και εξατομικευμένη καθώς δημιουργείται με βάση την προσωπικότητα και τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη, καθιστώντας το ταξίδι της αυτογνωσίας και της δια βίου εξέλιξης μια μοναδική διαδικασία.

 
 
Μαρία-Έρση Κολίρη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc, Post-MSc, Cpsychol
Υπεύθυνη Προγράμματος Μετεκπαίδευσης «Συμβουλευτική & Δεξιότητες Συμβουλευτικής» THACE
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.