Web
Analytics
Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και βιοσυντονισμός - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και βιοσυντονισμός

Η ελκώδης κολίτιδα και η εντεροκολίτιδα ή νόσος του Crohn θεωρούνται χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Η κλινική τους εικόνα χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Νοσούν κυρίως έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν διαρροϊκές κενώσεις με βλέννη και αίμα καθώς και κακή απορρόφηση των τροφών, μπορεί να διαφέρουν αρκετά από άτομο σε άτομο. Άλλα συμπτώματα είναι το αίσθημα της κόπωσης, πόνοι στομάχου, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα, αναιμία, δερματικά εξανθήματα, απώλεια βάρους, ναυτία. Η διάγνωση γίνεται κυρίως ενδοσκοπικά (κολονοσκόπηση) σε συνδυασμό με ιστολογική εξέταση. Η αιτιολογία όμως παραμένει άγνωστη.

Το μοναδικό σημείο στο οποίο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν είναι, ότι η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο. Αν και ο τρόπος μεταβίβασης δεν είναι ακόμα γνωστός. Όπως και στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας, στην περίπτωση όπου και οι δυο γονείς νοσούν, σημειώνεται αυξημένος κίνδυνος ασθένειας στα παιδιά τους. Παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα στις βιομηχανικές χώρες του βορείου ημισφαιρίου, κι έχει αποδειχθεί ότι οι καπνιστές έχουν αυξημένο ποσοστό εμφάνισης της νόσου του Κρον. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι οι διατροφικοί και ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Εμπειρικά πάντως, διαπιστώνεται ότι ο ψυχολογικός παράγοντας μπορεί να προκαλέσει έξαρση της πάθησης.

Μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί υπόψη σοβαρά ο μηχανισμός της αλλεργικής αντίδρασης, παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν εκδηλώσεις της πάθησης που δεν αφορούν στο έντερο. Για παράδειγμα, αρκετά συχνά, δερματικά συμπτώματα τύπου οζώδους ερυθήματος προηγούνται αυτά των εντερικών. Υπάρχει λοιπόν ομοιότητα με τα συμπτώματα που παρατηρούνται στην πρώιμη φάση της ατοπικής δερματίτιδας, η οποία οφείλεται σε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων έκανε έρευνα σε 80 παιδιά με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα και βρήκαν αυξημένα τα επίπεδα αντισωμάτων ως προς την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλατος. Τα επίπεδα αυτά ήταν ιδιαίτερα αυξημένα στην ενεργή φάση της ασθένειας (Lebenthal κ.α.). Ένας άλλος έμπειρος γιατρός, ο γερμανός γαστρεντερολόγος R. Oesterle, ο οποίος από το 1988 ασχολείται με την βιοφυσική μέθοδο θεραπείας του βιοσυντονισμού, έχει μεγάλη εμπειρία με τις φλεγμονώσεις παθήσεις του εντέρου. Στο 81,8% των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα βρήκε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και στο 19,2% αλλεργία στο στάρι. Το 66,70% των ασθενών με νόσο του Crohn είχε αλλεργία στα γάλα, το 33,30% στα σιτηρά. Με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού έκανε τη σχετική θεραπεία και κατάφερε την πλήρη ίαση των ασθενών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με κολονοσκοπική και ιστολογική εξέταση. Αναφέρθηκαν περιστατικά επανεμφάνισης των συμπτωμάτων της πάθησης, στα οποία διαπιστώθηκε μυκητίαση του εντέρου (Κάντιντα) και τα οποία εξαφανίστηκαν μετά από την ειδική αντιμυκητισιακή αγωγή.

Είναι γεγονός, ότι πολύ συχνά στους ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, τα επίπεδα των μικροβίων που αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα είναι αισθητά μειωμένα. Επίσης παρατηρείται αύξηση της οξύτητας του pH του εντέρου, παρουσία λευκοκυττάρων και μυκήτων.

Η εμπειρία με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού δείχνει ότι οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ αποτελεσματικά. Aκολουθώντας το παράδειγμα του R. Oesterle, στους ασθενείς γίνεται θεραπεία απευαισθητοποίησης από τις τροφές που τους προκαλούν την φλεγμονώδη αντίδραση, τονώνεται η χλωρίδα του εντέρου και, αν χρειάζεται, γίνεται αντιμυκητισιακή αγωγή. Παράλληλα, προσεγγίζονται και οι ψυχολογικοί παράγοντες ώστε να εξισορροπήσουν τυχόν μπλοκαρίσματα στην αγωγή. Η προσέγγιση είναι πολυεπίπεδη και στοχεύει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην πράξη, αν και απλή, η μέθοδος του βιοσυντονισμού αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κασσάνδρα Μουγιάκου

Ιατρός - Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.bicom.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.