Web
Analytics
Σημάδια και συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σημάδια και συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία. Χωρίς αυτό πολλές λειτουργίες του οργανισμού θα δυσλειτουργούν.

Η έλλειψη του οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σίδηρος απαιτείται για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, μια πρωτεΐνη που περιέχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος , η οποία δεσμεύει το οξυγόνο και το μεταφέρει σε όλο το σώμα.

Αν το σώμα δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, οι ιστοί και οι μύες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία.

Αυτό το θρεπτικό συστατικό επίσης απαντάται σε ένζυμα που ονομάζονται κυτοχρώματα, που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας και στην απομάκρυνση των τοξινών.

Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών, την ανάπτυξη, τις λειτουργίες του εγκεφάλου και τις ανοσολογικές αποκρίσεις.

Οι συχνές αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου είναι:

  • Ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου λόγω κακής διατροφής ή περιοριστικής διατροφής
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Αυξημένες απαιτήσεις λόγω εγκυμοσύνης
  • Απώλεια αίματος λόγω περιόδου με έντονα συμπτώματα ή εσωτερικής αιμορραγίας

Ανεξάρτητα από την αιτία, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα, που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, όπως κακή υγεία, συγκέντρωση και παραγωγικότητα της εργασίας.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ανεπάρκειας του σιδήρου ποικίλουν ανάλογα με την σοβαρότητα της αναιμίας, πόσο γρήγορα αναπτύσσεται, την ηλικία και την τωρινή κατάσταση της υγείας.

Σε μερικές περιπτώσεις, ορισμένα άτομα δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα.

Τα πιο συχνά σημάδια ανεπάρκειας σιδήρου είναι:

Έντονη κόπωση και εξάντληση

Η κόπωση προκαλείται επειδή το σώμα δεν μπορεί να μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενέργειας.

Τα άτομα που δεν έχουν αρκετό σίδηρο στο αίμα τους συχνά είναι αδύναμα, υποτονικά και έχουν αδυναμία συγκέντρωσης.

Δύσπνοια

Όπως η εξάντληση, η δύσπνοια προκαλείται από έλλειψη παροχής οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματος.

Χλωμό πρόσωπο

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για το έντονο χρώμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, οπότε όταν δεν υπάρχει αρκετό, τότε μπορεί να φαίνεστε λίγο χλωμοί. Αυτό μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα νύχια, στα βλέφαρα ή στην γλώσσα.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μια δυσάρεστη αίσθηση κίνησης στα πόδια, στις γάμπες, στους μηρούς ή ακόμη και στα χέρια και συχνά χειροτερεύει την νύχτα. Τα άτομα με αυτή την πάθηση, ενδέχεται να μην λαμβάνουν αρκετό σίδηρο.

Πονοκέφαλος και ζάλη

Όταν ο εγκέφαλος δεν έχει αρκετό οξυγόνο, τα αιμοφόρα αγγεία πρήζονται και δημιουργούν πίεση, η οποία οδηγεί σε επώδυνους πονοκεφάλους.

Επιπλέον, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του άγχος, των κρίσεων πανικού, των εναλλαγών της διάθεσης και της κατάθλιψης.

Εύθραυστα νύχια

Αν τα νύχια σας είναι εύθραυστα ή κοίλα σαν κουτάλι, μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου.

Αίσθημα καρδιακών παλμών

Επειδή η έλλειψη σιδήρου μειώνει σημαντικά την παροχή οξυγόνου, η καρδιά για να το εξισορροπήσει, εργάζεται πιο εντατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους ή γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς. Αυτό με την σειρά του, ενδέχεται να οδηγήσει σε διογκωμένη καρδιά ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οίδημα και πόνος στην γλώσσα

Η φλεγμονή στην γλώσσα είναι μια συνηθισμένη εκδήλωση της έλλειψης σιδήρου, καθώς το μέταλλο αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την λειτουργία των κυττάρων.

Μαλλιά και δέρμα γίνονται ξηρά

Χωρίς αρκετό οξυγόνο, το δέρμα και τα μαλλιά καταστρέφονται και γίνονται ξηρά ή σε ακραίες περιπτώσεις τα μαλλιά ενδέχεται να αρχίσουν να πέφτουν.

Άλλα συμπτώματα

Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, λόγω χαμηλού σιδήρου. Εμφανίζονται πιο σπάνια και μπορούν να συνδεθούν με άλλες παθήσεις.

Άλλα συμπτώματα λόγω αναιμίας είναι:

Λαχτάρα για περίεργα τρόφιμα ή μη

Ο πόθος για περίεργα τρόφιμα ή μη ονομάζεται πίκα (pica). Συνήθως το άτομο έχει λαχτάρα για να φάει πάγο, πηλό, βρωμιά, κιμωλία ή χαρτί και μπορεί να αποτελεί έλλειψη σιδήρου. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άγχος

Το περιορισμένο οξυγόνο, λόγω έλλειψης σιδήρου, που διατίθεται στους ιστούς του σώματος, μπορεί να προκαλέσει άγχος. Ωστόσο, τείνει να βελτιώνεται ή να επιλύεται καθώς τα επίπεδα του σιδήρου διορθώνονται.

Κρύα χέρια και πόδια

Ανεπάρκεια σιδήρου σημαίνει ότι πηγαίνει λιγότερο οξυγόνο στα χέρια και στα πόδια. Μερικά άτομα ενδέχεται να αισθάνονται το κρύο πιο έντονα ή να έχουν κρύα χέρια και πόδια.

Συχνές λοιμώξεις

Ο σίδηρος διαδραματίζει βασικό ρόλο σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι τα χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου μπορούν να καταστήσουν κάποιον πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στην μεταφορά οξυγόνου στο σπλήνα, στον οποίο οι μολύνσεις μπορούν να καταπολεμηθούν.

Επιπλέον, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο στους λεμφαδένες, στα οποία βρίσκονται τα λευκά αιμοσφαίρια, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Όταν κάποιος έχει έλλειψη σιδήρου, τα λευκά αιμοσφαίρια δεν παράγονται και δεν είναι τόσο ισχυρά, επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, καθιστώντας το άτομο πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις.

 

Πηγές

Healh Line

Every Day Health

Natural News

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.