Web
Analytics
Γνωρίστε την Οστεοπαθητική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γνωρίστε την Οστεοπαθητική

Η οστεοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υγείας που επικεντρώνεται στη δομική ακεραιότητα του σώματος. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται, προάγουν την υγεία διορθώνοντας ανισορροπίες μέσα και ανάμεσα στις δομές του σώματος. Με τον όρο δομές εννοούμε τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους, τα όργανα και τις απονευρώσεις. Ο στόχος επιτυγχάνεται με την επαναφορά διατήρηση ή τη βελτίωση της αρμονικής λειτουργίας του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος.

Ο δημιουργός της αρχής αυτής έδωσε το όνομα οστεοπαθητική με στόχο να αναδείξει τη σημασία της καλής λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος στη διατήρηση της υγείας.

Η Σημασία της Ανατομίας

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των οστεοπαθητικών είναι η σπουδή της ανθρώπινης ανατομίας και φυσιολογίας. Ακολουθώντας τα βήματα του ιδρυτή τους DR Still γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η πλήρης κατανόηση της σωστής θέσης και λειτουργίας κάθε οστού, μυός, συνδέσμου, οργάνου του σώματος. Αυτή η γνώση είναι απαραίτητη για την επίτευξη της φυσιολογικής και υγιούς λειτουργίας του σώματος. Ο Δρ Still πίστευε ότι το μυοσκελετικό σύστημα είναι ο κινητήρας του σώματος και παρατήρησε ότι παρεμβολές σ' αυτόν τον κινητήρα μπορεί να επιφέρουν ασθένεια. Για τον οστεοπαθητικό η δομική και λειτουργική ακεραιότητα του σώματος αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες στην υγεία και την ασθένεια. Οι οστεοπαθητικοί είναι ειδικοί στη Βιομηχανική της ανθρώπινης μηχανής.

Οστεοπαθητική και ορθόδοξη ιατρική

Η οστεοπαθητική και η ορθόδοξη ιατρική έχουν αρκετά κοινά: Και οι 2 χρησιμοποιούν την επιστημονική γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας καθώς και τις κλινικές μεθόδους εξέτασης. Από αυτή τη πλευρά έχουν κοινή γλώσσα. Οι μεγαλύτερες διαφορές επικεντρώνονται στον τρόπο αξιολόγησης του ασθενούς και στην αντιμετώπιση της θεραπείας.

Ως γενική αρχή η ορθόδοξη ιατρική επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα του προβλήματος που είναι η ασθένεια. Η θεραπεία στοχεύει στην επαναφορά της ισορροπίας με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και χειρουργείου.

Η οστεοπαθητική επικεντρώνεται στο να προσδιορίσει αλλαγές στη λειτουργία που συνέβησαν σε κάποια χρονική περίοδο. Αυτό γίνεται για να μπορέσει ο οστεοπαθητικός να κατανοήσει την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή της σχέσης μεταξύ δομής και λειτουργίας, με συνέπεια το παρόν πρόβλημα.

Η δυνατότητα αυτοθεραπείας του σώματος

Οι οστεοπαθητικοί πιστεύουν ότι η υγεία και όχι η ασθένεια είναι η φυσική κληρονομιά του ανθρώπου. Το ανθρώπινο σώμα έχει μέσα του – με κάποια όρια φυσικά – τη δυνατότητα αυτοθεραπείας.

Μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του θεραπείες με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σωστή κυκλοφορία, ισορροπημένη διατροφή, θετική σκέψη και όσο το δυνατό λιγότερο μολυσμένο περιβάλλον.

Η δυνατότητα αυτοθεραπείας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των αρχών της οστεοπαθητικής. Οι οστεοπαθητικοί θεωρούν ότι η ασθένεια ξεκινάει από μέσα μας οπότε και επικεντρώνονται στον άνθρωπο που πάσχει και όχι στο μικροοργανισμό που πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει την ασθένεια. Κάποιες φορές ωστόσο οι αλλαγές που έχει επιφέρει η ασθένεια είναι μη αναστρέψιμες. Οπότε και συγκεντρωνόμαστε στην καλύτερη λειτουργία του σώματος με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Η οστεοπαθητική δεν αποτελεί πανάκεια. Ο Οστεοπαθητικός έχει τις επιστημονική κατάρτιση να κατανοήσει πότε ένα πρόβλημα δεν άπτεται της ειδικότητάς του και να παραπέμψει τον ασθενή σε άλλον ειδικό.

Ποιοι επισκέπτονται ένα οστεοπαθητικό

Οι μισοί έχουν προβλήματα στη μέση που συνήθως είναι αποτέλεσμα μηχανικών διαταράξεων (κακή στάση, αρθριτικές δυσλειτουργίες, τραυματισμοί μεσοσπονδυλίων δίσκων).

Πάνω από τους μισούς επισκέπτες του οστεοπαθητικού είναι γυναίκες. Οι αυξημένες υποχρεώσεις της σύγχρονης εποχής που θέλουν τη γυναίκα εργαζόμενη , νοικοκυρά και μητέρα συχνά δημιουργούν προβλήματα που μπορεί να ποικίλουν από χρόνιους πονοκεφάλους, αρθρίτιδες μέχρι και σοβαρές δυσλειτουργίες του μυο-σκελετικού συστήματος. Να σημειώσω επίσης ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελούνται πολλαπλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκα. Η αύξηση του βάρους σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των συνδέσμων αυξάνουν σε δραματικό βαθμό τις πιέσεις που δέχεται η σπονδυλική στήλη. Με τη σωστή εκπαίδευση από τον οστεοπαθητικό το σώμα της γυναίκας μπορεί να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει ανώδυνα στις αλλαγές αυτές.

Πολλοί άνθρωποι στην ηλικία των 40 σταματούν να γυμνάζονται και είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Οι οστεοπαθητικοί ερευνών λεπτομερώς όλο το σώμα εξετάζοντας τη στάση, τη δύναμη και ευκαμψία των μυών, συνδέσμων και τενόντων. Η θεραπεία είναι σχεδιασμένη ώστε να βοηθά υπάρχοντα προβλήματα και να συνεισφέρει στην αποφυγή επαναλήψεων ή υποτροπής

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ζητούν τη βοήθεια του οστεοπαθητικού είναι ηλικιωμένοι. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι τα παυσίπονα δεν αποτελούν λύση για πόνους αυτής της ηλικίας. Για πιο μόνιμες λύσεις είναι απαραίτητο να βρεθούν και να εξαλειφθούν οι αιτίες τέτοιων πόνων.

Τέλος πολλά προβλήματα σχετίζονται με την εργασία Πολύ συχνά αναγκαζόμαστε να λείψουμε από την εργασία μας, εξαιτίας κάποιου τραυματισμού που προήλθε από τη φύση της δουλειάς μας. Τα παυσίπονα, τα μυο-χαλαρωτικά και τα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να μετριάσουν τον πόνο ή την ενόχληση αλλά δεν θα καταπολεμήσουν την αιτία του προβλήματος και αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα επανέλθει. Οι οστεοπαθητικοί έχοντας γνώση της ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας έχουν την δυνατότητα να ανακαλύπτουν την αιτία του προβλήματος και πολύ συχνά να τη θεραπεύουν.

Η μετακίνηση βαρέων αντικειμένων, η ανορθόδοξη στάση μπροστά στον υπολογιστή και η παρατεταμένη οδήγηση μπορούν να προκαλέσουν καθημερινούς πόνους και ενοχλήσεις. Ο οστεοπαθητικός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για το πώς θα διατηρείτε σωστή στάση καθώς και να σας δώσει οδηγίες προστασίας της σπονδυλικής σας στήλης και ασκήσεις πρόληψης του πόνου.
Οι περισσότεροι εργασιακοί τραυματισμοί δημιουργούν προβλήματα στους μύες, τους τένοντες και τις αρθρώσεις (κυρίως της σπονδυλικής στήλης, των άνω και των κάτω άκρων). Τέτοια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν με τη μορφή απλής ενόχλησης στην πάσχουσα περιοχή. Συχνά όμως προκαλούν πολύ έντονους πόνους που κάνουν καθημερινές κινήσεις δύσκολες ή ακατόρθωτες.

Εργασιακοί τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν από:

- Χειρονακτική εργασία ή κουβάλημα

  • Μυϊκοί τραυματισμοί.
  • Δισκοπάθειες (δισκοκήλες).
  • Οσφυο- ισχιαλγίες.

- Επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή κινήσεις που απαιτούν ιδιαίτερη δύναμη

  • Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.
  • Τενοντίτιδες.
  • Περιτενοντίτιδες.
  • Επικονδυλίτιδες (π.χ tennis elbow, golfer's elbow).
  • Mouse wrist (προκαλείται στον καρπό από τη χρήση του ποντικιού του Η/Υ.
  • Κακή στάση ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
  • Οσφυαλγίες.
  • Αυχενικό Σύνδρομο.
  • Κύφωση λόγω εργασίας στον Η/Υ (computer hump).
  • Τραυματισμοί συνεχούς χρήσης.

Για να μπορέσει να εκτιμήσει την κατάστασή σας ο οστεοπαθητικός πρέπει να γνωρίζει κάποιες λεπτομέρειες για την εργασία σας:

  • Είναι η εργασία σας επαναλαμβανόμενη;
  • Απαιτείται κουβάλημα;
  • Χρειάζεται να σκύβετε συχνά;
  • Χρειάζεται να δουλεύετε σε περίεργη στάση;
  • Απαιτείται συχνή, επαναλαμβανόμενη κίνηση των δακτύλων ή των χεριών;
  • Κάνετε διαλείμματα από την εργασία;
  • Έχετε επαρκή φωτισμό στο χώρο εργασίας;
  • Είναι καθιστική η εργασία σας;
  • Απαιτείται να βρίσκεστε στο τηλέφωνο για μεγάλα διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας;
  • Πρέπει να εργάζεστε συχνά με προθεσμίες;
  • Από τις δραστηριότητές σας, ποιες σας δημιουργούν τη μεγαλύτερη ενόχληση;
  • Ποιες είναι οι επαγγελματικές σας σχέσεις με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας;
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ελευθέριος Μουράτης MScOstMed, DO, ND

Οστεοπαθητικός - Φυσιοπαθολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: osteopathycenter.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.