Web
Analytics
Πόνος στο γόνατο: Συμπτώματα, Αίτια & Αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πόνος στο γόνατο: Συμπτώματα, Αίτια & Αντιμετώπιση

H άθληση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων καθώς προάγει την σωματική και πνευματική τους υγεία. Δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, έντονη άσκηση, ιδίως στις ημέρες της καραντίνας λόγω Covid-19, αποτελούν διέξοδο από την πιεστική καθημερινότητα αλλά μερικές φορές και λόγο επίσκεψης στον ορθοπεδικό.

Γιατί ο πόνος στο γόνατο είναι τόσο συχνός;

Η άρθρωση που καταπονείται περισσότερο είναι το γόνατο, το οποίο δέχεται πίεση καθώς σηκώνει το βάρος μας και συμμετέχει σε όλες τις κινήσεις όπως το γονάτισμα, το ανέβασμα-κατέβασμα σκαλιών κλπ. Τα συμπτώματα της καταπόνησης του γόνατος εκδηλώνονται με πόνο αφού προκαλούνται τραυματισμοί οι οποίοι αφορούν τους μύες,  τους τένοντες, τα νεύρα, τα οστά, τους χόνδρους, τους συνδέσμους, τους μηνίσκους ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου.  Όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουν στη ζωή τους πόνο στο γόνατο.

Αίτια εμφάνισης:

Στις  νεαρές κυρίως ηλικίες ο πόνος είναι αιφνίδιος και αφορά τραυματισμό είτε από αθλητικές δραστηριότητες είτε από κάποια χειρωνακτική εργασία. Στις πιο μεγάλες ηλικίες ο πόνος είναι σταδιακά επιδεινούμενος και αφορά βλάβες χρόνιας καταπόνησης ή γήρανσης των ιστών, οι οποίοι πλέον χάνουν την ελαστικότητα τους και γίνονται πιο εύθρυπτοι άρα λιγότερο ανθεκτικοί.  Ένα ακόμα σημαντικό αίτιο του πόνου στο γόνατο είναι η φλεγμονή η οποία μπορεί να προκληθεί από μικροβιακή αιτιολογία  ή κάποιο μεταβολικό νόσημα όπως είναι η ουρική αρθρίτιδα ή κάποιες κληρονομικές παθήσεις όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση; Πότε πάμε στον ορθοπαιδικό;

Η αιτία μπορεί να διαγνωστεί μέσω εργαστηριακών εξετάσεων (αιματολογικές εξετάσεις), απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία η μαγνητική τομογραφία). Είναι σημαντικό αν ο πόνος είναι έντονος ή επίμονος να επισκεφθούμε εξειδικευμένο ορθοπαιδικό, ο οποίος αξιολογώντας το πρόβλημα και μπορεί να κατατάξει αιτιολογικά τον πόνο στο γόνατο και να συστήσει την κατάλληλη αντιμετωπίση.

Πόνος στο γόνατο – αντιμετώπιση:

Γνωρίζοντας το αίτιο της πάθησης ακολουθούμε σε πρώιμα στάδια συντηρητική αγωγή δηλαδή παυσίπονα, παγοθεραπεία φυσικοθεραπείες, ενεσοθεραπεία και ανάπαυση.

Σε πιο προχωρημένα στάδια πραγματοποιούνται βιολογικές θεραπείες (αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες ή βλαστοκύτταρα) με έγχυση μέσω βελόνας στην πάσχουσα περιοχή.

Αν δεν αποδώσουν τα πιο πάνω θεραπευτικά μέσα η λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Σε πιο ελαφριές παθήσεις η αρθροσκόπηση δίνει λύσεις σε συνδεσμικές βλάβες, δηλαδή ρήξη χιαστών συνδέσμων, ή ρήξεις μηνίσκων οι οποίοι υπό συνθήκες μπορούν να συρραφούν.  Αν η συρραφή δεν είναι εφικτή, τότε πραγματοποιείται μερική ή ολική αφαίρεση του μηνίσκου ανάλογα με την έκταση της βλάβης.

Σε βλάβες τελικού σταδίου και ιδανικά αν ο ασθενής ηλικιακά ξεπερνά τα 65 έτη, αποτελεί μονόδρομο η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης  με προθέματα (τιτανίου) δηλαδή η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Το χειρουργείο αυτό το οποίο πραγματοποιείται σχεδόν 50 χρόνια έχει εξελιχθεί τόσο στην ποιότητα των υλικών όσο και στον τρόπο που πραγματοποιείται. Για πολλά χρόνια αποτελούσε τη συμβατική μέθοδο, η οποία έδωσε μέχρι και πρόσφατα πολύ καλά αποτελέσματα.

Το 2014 η ρομποτική χειρουργική έφερε την επανάσταση στην επέμβαση αυτή. Η ακρίβεια, η συντομία η μικρή απώλεια αίματος και η άμεση και ανώδυνη κινητοποίηση σε συνδυασμό με τα  αναισθησιολογικά πρωτόκολλα fast track είναι η απόλυτη λύση για τους πιο ταλαιπωρημένους ασθενείς μας.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Φώτης Χ. Τσούκας

Ορθοπεδικός Χειρουργός
Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών
www.euroclinic.gr

Ιστότοπος: https://robo-orthopedics.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.