Web
Analytics
Πότε χρειάζομαι ψυχολόγο; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πότε χρειάζομαι ψυχολόγο;

Όλοι οι άνθρωποι περνούμε κατά καιρούς κάποιες δύσκολες φάσεις στη ζωή μας όπου άλλοι αντεπεξέρχονται με επιτυχία και άλλοι αδυνατούν να τις αντιμετωπίσουν. Όταν δυσκολεύομαστε να ανταποκριθούμε τότε είναι καλό να ζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού.

Πότε όμως πρέπει να το κάνουμε; Η απάντηση είναι υποκειμενική καθώς κάθε άνθρωπος δοκιμάζει τα όρια του στην πορεία της ζωής του και μέσα από τις εμπειρίες του αποκτά την αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητάς του, κατά πόσο δηλαδή είναι επαρκής και καταφέρνει επιτυχώς να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που του παρουσιάζονται. Έτσι αν κάποιος έχει μειωμένη την αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητάς του τότε είναι πιο πιθανό να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό για να αναζητήσει τις γενεσιουργές αιτίες που τον οδηγούν σε πιθανά αδιέξοδα. Βέβαια αυτό προϋποθέτει συνειδητοποίηση και επαφή με τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού του καθώς κάποια άτομα δεν αντιλαμβάνονται τις λανθασμένες ενέργειές τους και μπορεί άλλοι να τους κινητοποιήσουν για να τους υποδείξουν τις λαθεμένες κατευθύνσεις που έχουν ακολουθήσει στη ζωή τους. Για αυτό λοιπόν χρειάζεται κάθε άνθρωπος να έχει αυτογνωσία, να έχει επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για να μπορεί να αντιληφθεί πότε είναι ωφέλιμο να λάβει βοήθεια για να αισθανθεί καλύτερα.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι ποιες συνθήκες και ποια συναισθήματα πρέπει να μας κινητοποιήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Συνήθως οι συνθήκες αφορούν για παράδειγμα την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, το διαζύγιο δύο συντρόφων, την εμφάνιση μιας ανίατης ασθένειας, τη βίωση μιας φυσικής καταστροφής, το έντονο άγχος που μπορεί να μας ακινητοποιεί, την εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων που οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες, την δυσκολία επικοινωνίας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την αδυναμία διαχείρισης της συμπεριφοράς μας π.χ. έντονες εκρήξεις θυμού, βίας, την ανεξέλεγκτη χρήση ουσιών, τις έντονες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες π.χ. έντονη απώλεια ή αύξηση του βάρους, προβλήματα προσαρμογής σε νέα περιβάλλοντα ή σε νέα δεδομένα, μειωμένη σεξουαλική διάθεση, πιθανές σκέψεις αυτοκτονίας. Οι παραπάνω συνθήκες καθιστούν αναγκαία την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.

Εκτός από τις συνθήκες χρειάζεται να δώσουμε έμφαση και στα συναισθήματα που ανακύπτουν τα οποία μας προειδοποιούν για την ψυχολογική μας κατάσταση. Έτσι αν αισθανθούμε έντονα συναισθήματα θλίψης, θυμού, στεναχώριας, μοναξιάς, απογοήτευσης, άγχους, μη λήψης ικανοποίησης από δραστηριότητες που μέχρι πρότινος μας ευχαριστούσαν, μειονεξίας, κόπωσης τότε θα χρειαστεί να απευθυνθούμε σε ειδικό ψυχικής υγείας.

Προτού βέβαια αποταθούμε σε ψυχολόγο θα πρέπει να σιγουρευτούμε για την επαγγελματική του κατάρτιση, ότι είναι δηλαδή πτυχιούχος ψυχολογίας με εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία π.χ. ψυχανάλυση, γνωστική-συμπεριφορική, υπαρξιακή, gestalt, συστημική, αντλεριανή κτλ. και να νιώσουμε άνετα στο να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης με το θεραπευτή μας μέσα από τη στάση που διατηρεί π.χ. μας ακούει προσεκτικά, αντανακλά τα συναισθήματά μας, τηρεί τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος.

Τέλος αυτό το οποίο χρειάζεται να τονίσουμε είναι ότι η φροντίδα του εαυτού μας είναι απαραίτητη καθώς είναι αυτός που μας συντροφεύει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωή μας. Για αυτό και χρειάζεται πάντα να ενεργούμε προς όφελος της ανάπτυξής του. Να έχετε πάντα στο νου σας ότι ο εαυτός σας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχετε.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φωστηρία Αμανατίδου

Ψυχολόγος
Ειδικός στη Γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία παιδιών και ενηλίκων

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.amanatidou.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.