Web
Analytics
Διατροφή για την ενίσχυση της γονιμότητας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διατροφή για την ενίσχυση της γονιμότητας

 
Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην πιθανότητα σύλληψης, γι'αυτό αν επιθυμείτε μια κύηση στο άμεσο μέλλον, σας παρουσιάζουμε μερικές διατροφικές συμβουλές που θα ενισχύσουν την προσπάθεια σας:
  1. Περιορίστε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και χημικών συστατικών των τροφών. Χαρακτηριστικά αποφύγετε την χρήση αλκοόλ, τα γλυκαντικά, τα χρώματα τροφών, τις ωμές τροφές (όπως για παράδειγμα το σούσι), το τζίντζερ και την υπερβολική κατανάλωση ανθρακικού.
  2. Αποφύγετε την λήψη παυσίπονων όπως η ασπιρίνη και η ιμπουπροφένη, τα οποία παρεμποδίζουν την ομαλή ορμονική λειτουργία της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.
  3. Η υπερκατανάλωση καφέ (περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα) μειώνει την πυκνότητα του σπέρματος αλλά και την ικανότητα σύλληψης της γυναίκας.
  4. Η λήψη περισσότερων από 2 μονάδων αλκοόλης την εβδομάδα, μειώνει την ικανότητα κίνησης του σπέρματος αλλά και οδηγεί σε μείωση της συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η C και η Ε.
  5. Φροντίστε μέσα από την εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου να διατηρείτε ένα υγιές και φυσιολογικό βάρος. Η παχυσαρκία όπως και η μειωμένη παρουσία λίπους προκαλούν ορμονικές διαταραχές και διαταραχές στον κύκλο, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα σύλληψης.
  6. Για την ενίσχυση των πιθανοτήτων σύλληψης χρειάζεται επαρκής πρόσληψη βιταμίνης E (από το μπρόκολο, τη σόγια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς), Α (από το μπρόκολο, το λάχανο και το καλαμπόκι), βιταμίνης C (από το πορτοκάλι, τις φράουλες, την πιπεριά), βιταμίνης D (από γαλακτοκομικά και σολομό), ασβεστίου (από γαλακτοκομικά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά), και σιδήρου (από ζωική πρωτεΐνη, σπανάκι και φακές).
  7. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην επαρκή πρόσληψη φυλλικού οξέος από τις γυναίκες που πρέπει να φτάνει τα 800mcg ημερησίως μέσα από τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι καρποί και τα κιτρώδη φρούτα. Λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης φυλλικού οξέος από την διατροφή χρειάζεται η χρήση συμπληρώματος για την μείωση της πιθανότητας ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.
  8. Η καλή φυσική κατάσταση που μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από ήπια αερόβια άσκηση 3-5 φορές στην εβδομάδα θα σας χαρίσει ευλυγισία, σωματική δύναμη και αντοχή που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  9. Απαραίτητη είναι η λήψη τουλάχιστον 10 ποτηριών υγρών ημερησίως για την καλύτερη ενυδάτωση και αποτοξίνωση του οργανισμού και την ελλάτωση της πιθανότητας ουρολοίμωξης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σας για σύλληψη.
  10. Κλείνοντας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε κάτι βασικό πού όλοι γνωρίζετε. Περιορίστε ή ακόμη καλύτερα διακόψτε το κάπνισμα ακόμα και πριν την περίοδο της κύησης. Ο καπνός υποβαθμίζει την ποιότητα του σπέρματος αλλά ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει την παραγωγή υγιών ωαρίων.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου MSc, MBA, SRD

Kλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιογραφικό

 

Ιστότοπος: www.somaygies.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.