Web
Analytics
Παιδιατρική Πλαστική χειρουργική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Παιδιατρική Πλαστική χειρουργική

Πρόκειται για την πλαστική χειρουργική που εκτελείται σε παιδιά. Οι επεµβάσεις είναι είτε αισθητικής είτε επανορθωτικής χειρουργικής. Στα παιδιά αυτός ο διαχωρισµός πολλές φορές είναι δυσδιάκριτος, µια και µια πλαστική επέµβαση µπορεί να είναι επανορθωτική κατά βάση που ενέχει και αισθητικούς  σοβαρούς λόγους.

Στα παιδιά εκτελούνται περίπου το 3% των πλαστικών επεµβάσεων και µπορεί να είναι επανορθωτικές ή αισθητικές επεµβάσεις.

Η επανορθωτική χειρουργική εκτελείται για λάθος κατασκευές του σώµατος που µπορεί να είναι το αποτέλεσµα συγγενών ανωµαλιών, τραύµατος, λοίµωξης, όγκων ή νόσων και πραγµατοποιείται για να ανακτήσει το παιδί φυσιολογική κινητική λειτουργία ή για να προλάβουµε µελλοντικά προβλήµατα. Η αισθητική πλαστική χειρουργική αφορά στις επεµβάσεις που γίνονται για να αλλάξει η φυσική εµφάνιση αλλά και η αυτοεκτίµηση του ασθενούς.

Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική γίνεται για να επανέλθουν τα πεταχτά αυτιά στην κανονική τους ανατοµική θέση. Στα παιδιά µπορούµε να επέµβουµε χειρουργικά µετά την ηλικία των 5 ετών. Πολλοί γονείς σήµερα είναι αρκετά ενηµερωµένοι και θέλουν να διορθώσουν το πρόβληµα των αυτιών των παιδιών τους πριν πάνε στο σχολείο. Στις ηλικίες από 5-12 ετών ακολουθείται ένα πρωτόκολλο γιατρού και αναισθησιολόγου, µε αποτέλεσµα τα παιδιά να µη θυµούνται µετά τίποτα από την όλη διαδικασία.

Η τεχνική στηρίζεται:

  1. Στην αξιολόγηση του προβλήµατος του κάθε παιδιού
  2. Η επέµβαση τροποποιείται ανάλογα µε το τι θέλουµε να διορθώσουµε στο πτερύγιο και σε ποια σηµεία πρέπει να επέµβουµε
  3. Η αφαίρεση του δέρµατος από το πίσω µέρος προσχεδιάζεται ανάλογα µε το πόσο θέλουµε το πτερύγιο να γυρίσει προς τα πίσω. Παράλληλα σχεδιάζουµε εάν απαιτείται και διόρθωση στο λοβίο
  4. Η χειρουργική στον χόνδρο γίνεται µε ειδικά ξέστρα στην πρόσθια επιφάνεια του χόνδρου και τα ειδικά διαφανή ράµµατα µπαίνουν όπου χρειάζονται κάθε φορά
  5. Το δέρµα κλείνεται µε εσωτερική ραφή
  6. Τα αυτιά καλύπτονται µε ένα επίδεσµο για 2 ηµέρες
  7. Το πλύσιµο των µαλλιών επιτρέπεται την 2η ηµέρα και τα αυτιά αφήνονται ελεύθερα µετά την 2η ηµέρα.

Νεανική Μεγαλομαστία

Πρόκειται για υπερτροφία των µαστών που παρατηρείται σε κορίτσια στην εφηβεία. Επίσης ονοµάζεται νεανική µακροµαστία, µεγαλοµαστία ή και γιγαντοµαστία. Η πάθηση συνήθως εµφανίζεται όταν η νεαρή κοπέλα από παιδί αρχίζει και γίνεται γυναίκα. Η διαδικασία της ωρίµανσης µιας κοπέλας δίνει έναυσµα σε θύελλα ορµονών που αλλάζουν το σώµα της κοπέλας.

Η κατάσταση αυτή αφορά και τους δύο µαστούς αλλά συχνά αφορά τους µαστούς ασύµµετρα (ασυµµετρία µαστών).

Η µη χειρουργική διόρθωση δεν είναι καλή λύση γιατί συνοδεύεται από γνωστές και άγνωστες ανεπιθύµητες ενέργειες. Οι πιο γνωστές µη χειρουργικές λύσεις είναι η ορµονοθεραπεία, η φαρµακευτική θεραπεία και η χρήση στεροειδών.

Η χειρουργική διόρθωση λέγεται µείωση µαστών και γίνεται µόλις σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη της κοπέλας, αφού, αν συνεχίσει να αναπτύσσεται, θα αναπτυχθεί πάλι το στήθος.

Λαγώχειλο-Λυκόστομα

Εάν η σχιστία δεν επηρεάζει την υπερώα του στόµατος αναφέρεται σαν λαγώχειλο. Το λαγώχειλο εµφανίζεται σαν σχίσιµο στο χείλος είτε σαν ένα µικρό κενό είτε σαν µια ατελή ή πλήρη σχιστία που συνεχίζει και στη µύτη (πλήρες λαγώχειλο). Το λαγώχειλο µπορεί να εµφανισθεί στη µια πλευρά και ονοµάζεται ετερόπλευρο είτε και στις δύο και ονοµάζεται αµφοτερόπλευρο.

Λυκόστοµα είναι η κατάσταση που τα δύο πέταλα του κρανίου δεν σχηµατίζουν την σκληρά υπερώα (την οροφή του στόµατος). Η µαλακή υπερώα επίσης εµπλέκεται σε κάποιες περιπτώσεις και ενίοτε και το λαγώχειλο. Το λυκόστοµα µπορεί να είναι πλήρες, περιλαµβάνει µαλακή και σκληρά υπερώα και πολλές φορές και τµήµα της άνω γνάθου ή ατελές και περιλαµβάνει µια οπή στην οροφή του στόµατος. Όταν έχουµε λυκόστοµα, η σταφυλή είναι επίσης σχισµένη στα δύο.

Το άνοιγµα στην οροφή του στόµατος που γίνεται στις πλήρεις σχιστίες έχει ως αποτέλεσµα να επικοινωνεί το στόµα µε τη ρινική κοιλότητα. Με αυτή την ανοικτή επικοινωνία µεταξύ στοµατικής και ρινικής κοιλότητας δηµιουργείται η λεγόµενη VPI ανεπάρκεια, λόγω του κενού, αέρας περνάει στη ρινική κοιλότητα και δηµιουργείται ένας υπερρινικός ήχος κατά την οµιλία.

∆ευτερογενή αποτελέσµατα της VPI περιλαµβάνουν δυσαρθρίες κ.λπ. Οι πιθανές θεραπείες περιλαµβάνουν λογοθεραπεία, προσθετική, φαρυγγοπλαστική κ.λπ. Μια παραλλαγή του λυκοστόµατος είναι το υποβλεννογόνιο λυκόστοµα µε δισχιδή σταφυλή.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νώντας Καποσίτας M.D, PhD

Πλαστικός Χειρουργός
Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Εξειδικευθείς στο University of Illinois at Chicago, USA

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.kapositas.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.