Web
Analytics
Ωτοπλαστική στα παιδιά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Ωτοπλαστική είναι μία χειρουργική μέθοδος, που σκοπό έχει να συμπλησιάσει πιο κοντά στο κεφάλι τα προεξέχοντα αυτιά, ή να μικρύνει δυσανάλογα μεγάλα αυτιά ή να διορθώσει άλλες τραυματικές ή και συγγενείς ανωμαλίες του σχήματος, του μεγέθους ή της μορφής των αυτιών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Βασικό βήμα στην επιλογή του Πλαστικού Χειρουργού είναι η εμπειρία του στα παιδιά. Το επόμενο είναι μια πρώτη συνάντηση του Πλαστικού Χειρουργού με την οικογένεια, όπου θα πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια και ευθύτητα τι προσδοκίες υπάρχουν από την επέμβαση, ποια είναι τα συναισθήματα και ο ψυχισμός του παιδιού, έχοντας πάντα υπ’ όψιν πως το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η βελτίωση και όχι η τελειότητα. Βασικός παράγοντας για την επίτευξη της αισθητικής χειρουργικής πράξης είναι η σταθερή ψυχολογική  και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.

Ο Πλαστικός Χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας για τους παράγοντες που πιθανώς να επηρεάσουν την απόφασή σας σχετικά με τη διαδικασία της επέμβασης, γι’ αυτό είναι σημαντικός παράγοντας η εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού στα παιδιά.

Η Ωτοπλαστική μπορεί να γίνει από την ηλικία των 6 – 8 ετών, όπου η ανάπτυξη  των  αυτιών έχει σχεδόν  ολοκληρωθεί.  Όταν η  δυσμορφία  είναι  έντονη, είναι προτιμότερο να χειρουργείται νωρίτερα χρονικά, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ψυχολογικό στρες με την είσοδo του παιδιού στο σχολείο.

Κατά την πρώτη επίσκεψη ο Πλαστικός Χειρουργός θα σας εξηγήσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την περίπτωσή σας, όπως την χειρουργική τεχνική που θα ακολουθήσει, την αναισθησία και μία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Επίσης, θα πρέπει να συζητηθούν με το Πλαστικό Χειρουργό οι συμπληρωματικοί παράγοντες που θα πρέπει να σκεφθείτε πριν αποφασίσετε την Ωτοπλαστική, όπως το κόστος και οι πιθανές δυσκολίες αυτής της επέμβασης.

Μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως μολύνσεις, οιδήματα ή αιματώματα είναι σπάνια φαινόμενα. Η πιθανότητα επιπλοκών μπορεί να ελαχιστοποιηθεί εφόσον ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές του γιατρού σας, όσον αφορά το μετεγχειρητικό στάδιο της αποθεραπείας.

Η Ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση που γίνεται για αισθητικούς λόγους, γι’ αυτό και τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα δεν παρέχουν κάλυψη. Εάν όμως η επέμβαση θεωρηθεί απαραίτητη για την διόρθωση μιας παραμόρφωσης που οφείλεται σε επίκτητη τραυματική βλάβη ή σε γενετική συγγενή δυσμορφία, τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν μερικώς ή και ολικώς από την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η Ωτοπλαστική σκοπό έχει να δημιουργήσει και να επαναφέρει την κεντρική πτυχή του πτερυγίου στα προέχοντα αυτιά ή και να μικρύνει δυσανάλογα μεγάλα αυτιά. Η έκταση της επέμβασης εξαρτάται από το ποιες αλλαγές είναι επιθυμητές και από τι κρίνει ο Πλαστικός Χειρουργός ότι χρειάζεται.

Η Ωτοπλαστική στα παιδιά γίνεται με γενική αναισθησία.

Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές που αφορούν στην Ωτοπλαστική. Χρησιμοποιώντας την πιο γνωστή και διαδεδομένη τεχνική, ο Πλαστικός Χειρουργός  κάνει μία σφηνοειδή εκτομή του δέρματος στο πίσω μέρος του αυτιού, με σκοπό την εμφάνιση του χόνδρου.  Στη  συνέχεια, λεπτύνεται ο χόνδρος και με ράμματα συμπλησιάζονται οι κοίτες του χόνδρου ώστε να μετασχηματιστεί το αυτί. Κατόπιν, χρησιμοποιώντας άλλο ράμμα, κλείνει το δέρμα αφήνοντας μία μικρή γραμμοειδή τομή που κρύβεται πίσω από το αυτί.

Έτσι, ο Πλαστικός Χειρουργός φέρνει το αυτί πιο κοντά στο κεφάλι. Η επέμβαση κρατά περίπου δύο ώρες.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά την επέμβαση τα αυτιά καλύπτονται από γάζες και επιδέσμους. Υπάρχει περίπτωση το πρώτο 24ωρο να εμφανιστεί ελαφρύς πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται εύκολα με ήπια παυσίπονα. Εάν έχετε εισαχθεί σε νοσοκομείο και η επέμβαση έχει γίνει με γενική αναισθησία, εξέρχεστε την επόμενη ημέρα.

Σε τέσσερις (4) ημέρες οι επίδεσμοι αφαιρούνται, εκτιμάται από τον Πλαστικό Χειρουργό το αποτέλεσμα και τοποθετούνται πάλι γάζες και επίδεσμοι ή φοράτε μία ελαστική κορδέλα. Η ελαστική αυτή κορδέλα θα φορεθεί ανελλιπώς για αρκετές εβδομάδες, με σκοπό να εξασφαλιστεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο σκοπός της Ωτοπλαστικής είναι πιο φυσικά και καλοσχηματισμένα αυτιά. Από τη στιγμή που οι τομές γίνονται στο πίσω μέρος του αυτιού, οι αμυδρές ουλές που πιθανόν να υπάρχουν, δεν είναι εμφανείς.

Η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο εξαρτάται από την ηλικία του, προτιμούμε να προφυλάσσουμε τα μικρότερα παιδιά περισσότερες ημέρες από πιθανούς τραυματισμούς, έτσι το πλάνο αποθεραπείας «καταστρώνεται» σε συνεργασία με την οικογένεια.

 

Πηγή: Medilife (περιοδική έκδοση της Ευρωκλινικής)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δημήτριος Εμμ. Μιχελάκης, M.D.

Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων

Ιστότοπος: https://www.michelakis.gr/

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτριος Εμμ. Μιχελάκης, M.D.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.