Web
Analytics
Υψηλό και χαμηλό ουρικό οξύ: Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα των ασθενών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Υψηλό και χαμηλό ουρικό οξύ: Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα των ασθενών

Γιατί έχω αυξημένο ουρικό οξύ;

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Το ήπαρ και ο εντερικός βλεννογόνος παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του ουρικού οξέος. Το παραγόμενο από τις πουρίνες ουρικό οξύ αποβάλλεται κατά κύριο λόγο μέσω των νεφρών.   Αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να εμφανιστεί λόγω υπερβολικής πρόσληψης με την διατροφή, αυξημένης παραγωγής ή ελαττωμένης αποβολής προκαλούμενων από υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε δυσμενή κληρονομικότητα, χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικά φάρμακα), υποθυρεοειδισμό, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μεταβολικό σύνδρομο, λευχαιμία, χρόνια έκθεση σε μόλυβδο, ταχεία απίσχναση στα πλαίσια διατροφικών προγραμμάτων απώλειας βάρους.  Τα νοσήματα και οι παράγοντες αυτοί πρέπει να διερευνώνται και να αποκλείονται στα πλαίσια της σωστής και εξατομικευμένης ιατρικής εξέτασης.

Γιατί έχω χαμηλό ουρικό οξύ;

Χαμηλό ουρικό οξύ μπορεί να εμφανιστεί λόγω μειωμένης πρόσληψης, ελαττωμένης παραγωγής ή αυξημένης αποβολής. Νοσήματα και παράγοντες που εμπλέκονται είναι φάρμακα όπως οιστρογόνα, ινδομεθακίνη, το σύνδρομο απρόσφορης έκκρισης αντιδιουρητικής ορμόνης (SIADH) με υπονατριαιμία, η νόσος  Wilson, το σύνδρομο Fanconi, η ακρομεγαλία, η κοιλιοκάκη κ.α.

Έχω υψηλό ουρικό οξύ. Γιατί δεν έχω συμπτώματα;

Στα αρχικά στάδια συμπτώματα από την αύξηση του ουρικού οξέος δεν υπάρχουν. Έτσι είναι σύνηθες η αύξηση του ουρικού οξέος να ευρίσκεται σε check up ρουτίνας. Τα παθολογικά προβλήματα που προκαλεί το αυξημένο ουρικό οξύ είναι λίθοι νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα. Όταν υπάρχει μεταβολικό σύνδρομο ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη καρδιακής νόσου και σρτηριοσκληρυντικής αγγειοπάθειας είναι αυξημένος.

Κατά τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση σε περιπτώσεις υψηλού ουρικού οξέος πρέπει να διερευνηθούν, εάν υπάρχουν, τυχόν βλάβες από το υψηλό ουρικό οξύ, οι οποίες δεν έχουν εμφανή συμπτώματα.

Πίνω αλκοόλ. Επηρεάζει το ουρικό οξύ;

Το αλκοόλ προκαλεί αυξήσεις του ουρικού οξέος με ποικίλους μηχανισμούς:

  • Αυξάνει τη διάσπαση των νουκλεοτιδίων της αδενίνης και αυξάνει τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα. Η αιθανόλη αυξάνει επίσης την απέκκριση της υποξανθίνης και της ξανθίνης στα ούρα.
  • Η αυξημένη πρόσληψη πουρινών σε ανθρώπους που πίνουν μπίρα συντελεί στην αύξηση του ουρικού οξέος στο πλάσμα.
  • Η αφυδάτωση και η αλκοολική κετοξέωση προκαλούν αυξήσεις στα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό.

Εάν έχω αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να πίνω πολύ νερό;

Εάν ο νεφρικός ηθμός λειτουργεί καλά και επομένως δεν υφίσταται πρόβλημα ελαττωματικής κάθαρσης λόγω κακής νεφρικής λειτουργίας, η καλή ενυδάτωση πράγματι προσφέρει στα νεφρά την απαιτούμενη ποσότητα υγρών για να γίνει καλή διήθηση και διάλυση του ουρικού οξέος. Επίσης δίνεται η δυνατότητα της καλής έκπλυσης των ουροφόρων οδών ώστε να μη σχηματιστούν κρύσταλλοι και λίθοι ουρικού οξέος. Εάν ωστόσο υπάρχει νεφρική βλάβη η υπερπροσφορά υγρών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, οίδημα, κυκλοφορική ανεπάρκεια, επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας και αύξηση ουρικού οξέος.

Ποιες γενικές αρχές πρέπει να ακολουθώ για την διατροφή μου;

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Οι πουρίνες είναι μέρος της χημικής δομής των γονιδίων μας και γονιδίων φυτών και ζώων και υπάρχουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος και σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Παρά το γεγονός ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών συνιστάται στην υπερουριχαιμία διατροφικής αιτιολογίας, η δραστική μείωση της προσλαμβανόμενης ζάχαρης και της προσλαμβανόμενης φρουκτόζης, η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ιδιαίτερα μπύρας , η σωστή ενυδάτωση, η ελάττωση της κατάχρησης τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες όπως είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας ψάρι οστρακοειδή) είναι τα βασικότερα μέτρα.

Τι να κάνω με τα περιττά κιλά μου;

Πρέπει να χάσετε, όσο σας είναι εφικτό, τα περιττά κιλά σας αλλά παράλληλα δεν πρέπει να τα χάσετε απότομα ή να «τα ξαναπάρετε». Θέστε ρεαλιστικούς τελικούς στόχους και προσεγγίστε τους σταδιακά.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.