Web
Analytics
Η κόπωση του Φθινοπώρου: Πότε πρέπει να σας θορυβήσει; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η κόπωση του Φθινοπώρου: Πότε πρέπει να σας θορυβήσει;

Μετά από την επιστροφή από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς των διακοπών του, ο άνθρωπος επανέρχεται στους εργασιακούς ρυθμούς και τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον και τις ανάγκες του Φθινοπώρου, έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένες σωματικές προσαρμογές που αποσκοπούν στην ορθή αξιοποίηση των ενεργειακών αποθηκών του σώματος για την βέλτιστη επιβίωση.

Οι σωματικές αυτές προσαρμογές περιλαμβάνουν την αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την αύξηση της καρδιακής παροχής και την έκλυση ταχυκαρδίας. Η ανάγκη για αυξημένο καρδιακό έργο και οι αυξημένες απαιτήσεις σε οξυγόνο κατά την διάρκεια του stress, προκαλούν υπερδραστηριότητα της καρδιακής αντλίας. Τα επινεφρίδια, το ήπαρ, οι νεφροί, τα μιτοχόνδρια των κυττάρων είναι ορισμένα μόνο από τα όργανα που εργάζονται πυρετωδώς για την εξασφάλιση της απαραίτητης ενεργειακής επάρκειας.

Συχνά ωστόσο παράγοντες όπως  η τυποποιημένη διατροφή κατά τις προ ηγηθείσες διακοπές (πτωχή σε βιταμίνες και χρήσιμα ιχνοστοιχεία), η κατάχρηση καπνού και αλκοόλ, ο ανεπαρκής ύπνος, μειώνουν τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού με αποτέλεσμα η προσαρμογή να καθίσταται δυσκολότερη και να εμφανίζεται εύκολη κόπωση και ατονία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις της κόπωσης που συνδέεται με τις διακοπές, τα συμπτώματα είναι ελαφράς μορφής και αποκαθίστανται ταχέως.

Πότε η κόπωση του Φθινοπώρου πρέπει να σας θορυβήσει:

1. Όταν συνοδεύεται από πυρετό ή δέκατα

Ο πυρετός μετά την επάνοδο από τις διακοπές  συχνά είναι χαμηλός και μπορεί να διαλάθει της προσοχής του πάσχοντος από κόπωση. Καλό είναι λοιπόν να βάζετε θερμόμετρο εάν νοιώθετε κόπωση και να καταγράφετε την θερμοκρασία σας πρωί βράδυ. Ο πυρετός μετά από τα ταξίδια ή ο πυρετός που παρατείνεται, πρέπει πάντα να εκτιμάται ιατρικώς μέσα από τη σωστή παθολογική εξέταση.

Κατά την ιατρική εξέταση, πρέπει να αναφέρετε εκτός από τον τόπο προορισμού σας,  εάν κάνατε ηλιοθεραπεία και πόσο, τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε, τις σεξουαλικές σας συνήθειες, τις εμφυτευμένες συσκευές ή επιθέματα που τυχόν υπάρχουν στο σώμα σας, άλλα άτομα με πυρετό που ευρίσκονται στο στενό σας περιβάλλον, έκθεση σε τοξικές ουσίες, έκθεση σε ζώα, τις ταξιδιωτικές σας συνήθειες (π.χ. Camping ή οργανωμένο ταξίδι), την χρήση απαγορευμένων ουσιών ή αλκοόλ, προηγηθείσες μεταγγίσεις εμβόλια ή αλλεργίες, δήγματα ζώων ή εντόμων, ασυνήθιστες απασχολήσεις ή διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα κατανάλωση άπλυτων τροφίμων, χρήση βοτάνων, την προηγηθείσα εμφάνιση εξανθημάτων.

Επίσης δεν πρέπει να λησμονήσετε να αναφέρετε λεπτομερώς τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχετε, νοσήματα που σας έχουν προσβάλλει κατά το παρελθόν και τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πυρετό σας όπως κεφαλαλγία, αρθραλγία, διάρροια, έμετο. 

Ειδικά λοιμώδη σύνδρομα που συνδέονται με τα ταξίδια είναι η νόσος MERS, η ηπατίτιδα, η βακτηριδιακή εντερίτιδα, οι ρικετσιώσεις,

2. Εάν η κόπωση είναι επίμονη ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα

 Η συνήθης κόπωση μετά από διακοπές είναι ήπια και δεν προκαλεί δύσπνοια, πόνο στο στήθος, εμετούς, εκ σεσημασμένη  αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αδυναμία συγκέντρωσης, ζάλη, λιποθυμία  ή οποιοδήποτε επιπρόσθετο σύμπτωμα. Η συνύπαρξή της με άλλα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνει υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αναιμία ή άλλο νόσημα και  χρήζει ιατρικής διερευνήσεως.

3. Εάν η κόπωση έχει ασυνήθιστη διάρκεια

Συνήθως ο οργανισμός χρειάζεται μία εβδομάδα με δέκα ημέρες για να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί πλήρως στις οικογενειακές κοινωνικές και εργασιακές του υποχρεώσεις. Ορισμένοι ευαίσθητοι οργανισμοί ενδέχεται να χρειαστούν ένα μήνα. Η κόπωση που παρατείνεται ασυνήθιστα συγκριτικά με προηγούμενα έτη και τα συνήθη standards του οργανισμού χρήζει ιατρικής διερευνήσεως.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.