Web
Analytics
Φθινόπωρο: 5 βήματα προετοιμασίας για τον χειμώνα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φθινόπωρο: 5 βήματα προετοιμασίας για τον χειμώνα

Κάθε μέρα το σώμα έρχεται σε επαφή με πλήθος βλαπτικών παραγόντων. Μικρόβια, ιοί, παράσιτα προσπαθούν να εισβάλλουν στο σώμα για να το χρησιμοποιήσουν ως όχημα επιβίωσης. Τοξικές ουσίες, κατάλοιπα παραπροϊόντων του μεταβολισμού και η φθορά του χρόνου προκαλούν βλάβες σε αρκετά σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κινητοποιεί καθημερινά σύνθετους μηχανισμούς επιδιόρθωσης, βασικός συντελεστής των οποίων είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Κατά την διάρκεια του Χειμώνα που έρχεται, το ανοσοποιητικό σύστημα αναμένεται να συναντήσει νέες προκλήσεις. Τα μικρόβια και οι ιοί που προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες κλασσικά επελαύνουν κατά την διάρκεια του Χειμώνα απαιτώντας ύψιστη ανοσολογική ετοιμότητα. Στο δεδομένο αυτό ωστόσο θα προστεθούν καινούρια δεδομένα που αποτελούν απόρροιες της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης κατάχρησης χημικών ουσιών και φαρμάκων. Οι μεταβολές στην θερμοκρασία, στις βροχοπτώσεις, στην αλμυρότητα και στη στάθμη της θάλασσας, αλλάζουν την καθιερωμένη επιδημιολογία και τα χαρακτηριστικά των μικροβίων και των ιών. Η αυξανόμενη χρήση χημικών ουσιών και η κατάχρηση αντιβιοτικών ευνοεί την ανάπτυξη ανθεκτικών ιών και μικροβίων.  

Η ισχυροποίηση του αμυντικού συστήματος ενόψει των αυξημένων απαιτήσεων του Χειμώνα αποτελεί βασική μέριμνα του ιατρού που αντιμετωπίζει ολιστικά τον άνθρωπο και έχει ως στόχο την αναστολή της βιολογικής γήρανσης αλλά και του απλού ανθρώπου που επιθυμεί υγιή μακροζωία.

Πως μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποτελεσματικά ενόψει του Χειμώνα:

1. Να μην καπνίζετε και να μην «ατμίζετε»

Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες χημικά πρόσθετα και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Επιπλέον αναστέλλεται η ετοιμότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Η παθητική έκθεση σε κάπνισμα έχει ανάλογες συνέπειες. Η αισιοδοξία που συνόδευσε την ευρεία χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν φαίνεται να έχει στέρεη επιδημιολογική και παθοφυσιολογική βάση. Προσφάτως καινοφανής νόσος που χαρακτηρίζεται από βήχα, δύσπνοια,  πόνο στο στήθος, ναυτία, έμετο ή διάρροια, κόπωση, πυρετό ή κοιλιακό άλγος και πνευμονική προσβολή  , αναδύθηκε στους χρήστες των προϊόντων αυτών στις ΗΠΑ. Ενώ οι ΗΠΑ ειδοποιούν τα μέλη της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας να ευρίσκονται σε επιφυλακή για τους ασθενείς τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, νέες έρευνες που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλούν εύλογη ανησυχία παρά το γεγονός ότι απαιτούνται μεγαλύτερες και πολυχρόνιες μελέτες για την ακριβή αποτύπωση των επιδράσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό.

2. Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή

Η σωστή συστηματική άσκηση σύμφωνα με μελέτες κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα επί μισή ώρα ημερησίως. Η οργανωμένη άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο και γυμναστή αλλά μπορεί να είναι απλώς η υιοθέτηση της συνήθειας της γρήγορης βάδισης επί τριάντα λεπτά σε καθημερινή βάση. Ωστόσο η ενδεικνυόμενη αποφυγή της καθιστικής ζωής περιλαμβάνει περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα, όπως  καθημερινή χρήση σκάλας αντί ανελκυστήρα, εγκατάλειψη του αυτοκινήτου, καθημερινή ενασχόληση με οικιακές εργασίες.

3. Να διατηρείτε φυσιολογικό βάρος

Αδρός δείκτης της περίσσειας του λίπους σε ένα οργανισμό αποτελεί ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ που αποτελεί το πηλίκο του βάρους ενός ανθρώπου (σε χιλιόγραμμα) με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα). ΒΜΙ άνω του 24,9 σημαίνει περίσσια λίπους στο σώμα. Για τους εφήβους χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία που αξιολογούν και την αναπτυξιακή φάση στην οποία ευρίσκεται ο έφηβος. Το περίσσιο λίπος προκαλεί λιπώδη διήθηση ζωτικών οργάνων, διαταραχή στην ορμονική ισορροπία του σώματος,  αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και έκκριση  φλεγμονωδών ουσιών από τον λιπώδη ιστό. Το σύνολο των παθοφυσιολογικών αυτών μεταβολών επηρεάζει δυσμενώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παχύσαρκων με αποτέλεσμα   να παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενούς έκβασης λοιμώξεων, μειωμένη αντίσταση σε τοξίνες και καρκινογόνα του περιβάλλοντος. Στον αντίποδα, στα λιποβαρή άτομα με ΒΜΙ κάτω 18,5 δεν υπάρχει το απαιτούμενο επίπεδο ενέργειας για να λειτουργήσουν σωστά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Να κάνετε μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από την άφθονη κατανάλωση εξτρα παρθένου ελαιόλαδου, υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων που ενδημούν στη Μεσόγειο (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί), μικρή πρόσληψη οίνου (κυρίως με γεύματα), μέτρια κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και σπάνια κατανάλωση αλλαντικών. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής σε φλεγμονές λόγω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της παραγωγής ειδικών κυτοκινών.

5. Να μην αμελείτε τη σωστή ιατρική παθολογική σας εξέταση από παθολόγο με βαθιά γνώση και εμπειρία, ο οποίος επιπλέον αντιμετωπίζει ολιστικά τον ασθενή.

Κατά  την διάρκεια της εξέτασης αυτής εντοπίζονται και θεραπεύονται πρώιμα χρόνια παθολογικά προβλήματα που μειώνουν την ανοσολογική ετοιμότητα του σώματος, όπως ο διαβήτης, το χρόνιο ψυχοσωματικό stress, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αξιολογείται εάν ευρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιθετικές λοιμώξεις οπότε έχετε ένδειξη εμβολιασμού για ορισμένα λοιμώδη νοσήματα όπως η γρίπη ή η πνευμονία. Αξιολογούνται οι νοσηρές σας προδιαθέσεις και οι καθημερινές σας συνήθειες και διερευνάται εάν  σας εκθέτουν σε κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να αποφευχθούν με εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα, προληπτικούς ελέγχους, παρεμβάσεις καθημερινότητας.

Οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι ηλικιωμένοι μπορούν να επωφεληθούν από εμβόλια ενδυνάμωσης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.