Web
Analytics
Επίμονη Φαγούρα - Κνησμός: Αίτια και Θεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Επίμονη Φαγούρα - Κνησμός: Αίτια και Θεραπεία

Ο κνησμός ή η φαγούρα είναι το δυσάρεστο αίσθημα που προκαλεί επιθυμία για ξύσιμο. Όταν η φαγούρα διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες ονομάζεται χρόνιος κνησμός. Η επιμόλυνση από μικρόβια που ευρίσκονται στα ακάθαρτα νύχια ή χέρια που ξύνουν την κνησμώδη περιοχή είναι συχνό φαινόμενο.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από κύτταρα του αίματος, του δέρματος ή παράγονται κατά τις βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του δυσάρεστου αυτού συμπτώματος. Τέτοιες ουσίες είναι για παράδειγμα οι πρωτεάσες που απελευθερώνονται από λευκοκύτταρα και κύτταρα κερατίνης στα πλαίσια ορισμένων φλεγμονωδών αντιδράσεων, η ισταμίνη που απελευθερώνεται στα πλαίσια αλλεργικών αντιδράσεων, τα χολικά άλατα που συσσωρεύονται σε περιπτώσεις χολόστασης. Σε άλλες περιπτώσεις βλάβες οποιαδήποτε εστία στο περιφερικό νευρικό σύστημα (PNS) ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα (CNS) που μεταφέρουν και επεξεργάζονται τα  ερεθίσματα από το δέρμα, μπορεί να ευθύνονται για τα αισθήματα της φαγούρας.

ΑΙΤΙΑ

Α. Παράγοντες της καθημερινότητας

Η χρήση ακατάλληλων σαπουνιών ή καλλυντικών και φαρμάκων μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα. Ενίοτε το stress και παράμετροι που έχουν σχέση με το επάγγελμα του ασθενούς όπως είναι κλασσικά η χρόνια επαγγελματική έκθεση σε διαλύτες μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα

Β. Tοπικά αίτια

Παθήσεις δέρματος όπως η δερματίτιδα από επαφή, το έκζεμα, η τοπική ξηροδερμία μπορεί να αλλοιώσουν τοπικά το δέρμα και να προκαλέσουν το δυσάρεστο αίσθημα της φαγούρας.

Γ. Μη τοπικά αίτια

Ο κνησμός αποτελεί το πιο κοινό και γνωστό σύμπτωμα σε ασθενείς με πρόβλημα αλλεργίας. Ωστόσο ο κνησμός μη αλλεργικής αιτιολογίας δεν είναι σπάνιος. Μη τοπικά νοσήματα που προκαλούν κνησμό σε χρόνια βάση είναι (ενδεικτική αναφορά):

 • Ο σακχαρώδης διαβήτης
 • Ενδοκρινικά νοσήματα με χαρακτηριστικό εκπρόσωπο τον υπερθυρεοειδισμό.
 • Ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως σιδήρου.
 • Νευρολογικά νοσήματα Η χρόνια φαγούρα μπορεί να προκληθεί από δυσλειτουργίες νευρώνων που μεταφέρουν ή επεξεργάζονται τα αισθητηριακά ερεθίσματα. Πρακτικά όλες οι κατηγορίες νευρολογικών ασθενειών έχουν εμπλακεί.
 • Νοσήματα αίματος: Κύρια αιματολογικά νοσήματα που προκαλούν συνηθέστερα κνησμό λόγω απελευθέρωσης ουσιών που προκαλούν κνησμό από τα αλλοιωμένα κύτταρα είναι η γνήσια πολυκυτταραιμία,τα λεμφώματα, οι λευχαιμίες.
 • Ηπατικά νοσήματα όπως η ηπατική χολική κίρρωση και γενικά νοσήματα που προκαλούν χολόσταση. Ο κνησμός στα νοσήματα αυτά συνδέεται με την παραγωγή χολικών αλάτων.
 • Η νεφρική ανεπάρκεια
 • Η Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί σημαντικό αίτιο γενικευμένου κνησμού. Ο γενικευμένος κνησμός προσβάλλει πάνω από το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
 • Oρισμένα καρκινώματα. Kαρκινώματα δέρματος μαλακών μορίων αιματολογικές κακοήθειες, κακοήθειες πεπτικού συστήματος είναι τα πιο κοινά αίτια.
 • Λοιμώδη αίτια όπως είναι οι ιοί της ηπατίτιδας, hiv, παρωτίτιδας, ανεμοβλογιάς, ο παρβοϊός, ο Staphylococcus aureus , ο Streptococcus. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και θεραπεία του κνησμού. Είναι σημαντικό κατά την ιατρική διερεύνηση του κνησμού, να αποκλειστεί η ύπαρξη συστηματικού παθολογικού νοσήματος, το οποίο επιβάλλεται να διαγνωστεί και να θεραπευτεί άμεσα λόγω κινδύνου σοβαρών επιπλοκών.

Ποια μέτρα πρέπει να τηρείτε εσείς που πάσχετε από χρόνιο κνησμό:

 • Αποφύγετε τη χρήση αρωμάτων και ερεθιστικών σαπουνιών.
 • Να ευρίσκεστε σε χώρους δροσερούς και καλά αεριζόμενους για να αποφεύγετε την εφίδρωση.
 • Να αποφεύγετε τα ρεύματα και το κρύο.
 • Να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού.
 • Φορέστε χαλαρά, άνετα βαμβακερά ρούχα σε άμεση επαφή με το δέρμα.
 • Να αποφεύγετε ακραίες θερμοκρασίες (καυτό κρύο) στα σωματικά λουτρά και να μην κάνετε κατάχρηση.
 • Να μην παραμένετε στο νερό πάνω από τριάντα λεπτά ανά 24ωρο.
 • Nα μην τρίβετε το δέρμα στεγνώνοντάς το.
 • Χρησιμοποιήστε παπλώματα επενδυμένα με βαμβάκι και αποφύγετε να έχετε κατάσαρκα μάλλινες ή συνθετικές κουβέρτες.
 • Να κοιμάστε επαρκώς.
 • Να αποφεύγετε το stress.
 • Διατηρήστε κομμένα και καθαρά τα νύχια σας για να αποφύγετε επιμολύνσεις.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.