Web
Analytics
Απαντήσεις σε απορίες για το απλό κρυολόγημα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Απαντήσεις σε απορίες για το απλό κρυολόγημα

Στο παρόν άρθρο σταχυολογούνται οι πιο κοινές ερωτήσεις που απασχολούν το κοινό αυτή την περίοδο.

 

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι πάνω από 200 είδη ιών: Ρινοϊοί, κοροναϊοί, ιοί της γρίπης, της παραϊνφλουένζας και αδενοϊοί, είναι ενδεικτικές μόνο κατηγορίες ιών που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ;

Καταρροή μπούκωμα βήχας δέκατα πονόλαιμος, πονοκέφαλος, κακουχία,  είναι τα συνήθη συμπτώματα. Το απλό κρυολόγημα αποτελεί προσβολή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οπότε δεν υπάρχουν ακροαστικά κατά την κλινική εξέταση, ο οργανισμός έχει περιχαρακώσει το επιτιθέμενο αίτιο στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα (με ξεκούραση, χλιαρά ροφήματα, απλά αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά, σιρόπια για τον βήχα κ.ο.κ.)

Τα κοινά κρυολογήματα διαρκούν συνήθως μία εβδομάδα  και φεύγουν μόνα τους.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΛΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα μεταδίδονται με μολυσμένα σταγονίδια που τα εισπνέουμε όταν κάποιος άρρωστος μιλάει, γελάει, φτερνίζεται ή βήχει χωρίς να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του. Αν αγγίξετε μια επιφάνεια που είναι μολυσμένη με τον ιό -μια βρύση, ένα χερούλι πόρτας ή ένα τηλέφωνο– και μετά αγγίξετε τη μύτη και τα μάτια σας, επιτρέπετε στον ιό να εισβάλει στον οργανισμό.

ΜΠΟΡΕΙ Ο COVID 19 ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΛΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Ναι. Εάν έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και ο οργανισμός περιχαρακώσει τον ιό σε επιφανειακά στρώματα τότε η σχετική συμπτωματολογία είναι ήπια, οπότε εμφανίζεται απλό κρυολόγημα.

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Και η γρίπη και το κρυολόγημα αποτελούν μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος από ιούς. Οι ιοί όμως είναι διαφορετικοί. Ενώ η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους τύπους ιών (τους ιούς τύπου Α, Β και Γ), το κρυολόγημα, όπως προαναφέραμε μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς. Σε επίπεδο συμπτωμάτων, η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα και συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους και υψηλό πυρετό.

ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΛΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Πόσες φορές σας έχετε ακούσει την έκφραση "Βάλε κάτι επάνω σου, θα κρυολογήσεις"; Ο παραπάνω ισχυρισμός δεν έχει επιστημονική βάση. Το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα ή γρίπη είναι ένας ιός κρυολογήματος ή γρίπης.

Οι ιογενείς λοιμώξεις διασπείρονται και πολλές φορές εμφανίζονται µε μορφή επιδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτό όμως συνδέεται με το είδος των ιών, την άµυνα του οργανισµού και τον αυξημένο συγχρωτισμό των ατόμων σε κλειστούς χώρους.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΩ ΑΠΟ ΑΠΛΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Μελέτες έχουν δείξει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των ιώσεων ευθύνονται τα μολυσμένα σταγονίδια που εισέρχονται στο σώμα μέσω της αναπνοής ή των χεριών, τα οποία έχουν έλθει σε επαφή µε μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα (όπως, για παράδειγμα, τα πόμολα από πόρτες, τα τηλέφωνα ή οι χειρολαβές στο λεωφορείο) και ακολούθως, µε το στόμα ή η µύτη. Άρα το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός των χώρων και η αποφυγή συνωστισμού είναι οι βασικότεροι κανόνες πρόληψης. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, ο έλεγχος του stress, η αποφυγή της καθιστικής ζωής και ο σωστός ύπνος βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να  έχει βέλτιστη ετοιμότητα.

Εάν είστε ηλικιωμένος ή ασθενής με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να λαμβάνετε την βέλτιστη για το νόσημά σας αγωγή και καλό είναι να χρησιμοποιείτε μάσκα υψηλής προστασίας σε χώρους με συνωστισμό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ;

Συνιστώνται υδαρή εδέσματα φρούτα λαχανικά και σούπες. Η κοτόσουπα και η χορτόσουπα, όχι μόνο μας παρέχουν με τα απαραίτητα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τους ιούς, αλλά ταυτόχρονα μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα, όπως βήχα ρινική καταρροή. Καταναλώνοντας υγρά (νερό και αφεψήματα)- βοηθάτε τους βλεννογόνους αδένες σας να παραμένουν ανοιχτοί και καθαρίσουν ταχύτερα.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.