Web
Analytics
Φυσική Αντιμετώπιση του Κρυολογήματος και της Γρίπης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φυσική Αντιμετώπιση του Κρυολογήματος και της Γρίπης

ΠΡΟΠΟΛΗ

Αυτή η κολλώδης ουσία, που συλλέγεται από τις μέλισσες από τα φυτά και τον φλοιό των δέντρων, μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη των κρυολογήματα αλλά και τη μείωση της διάρκειάς τους, όταν ήδη υπάρχουν. Σε μια δοκιμή που διεξάχθηκε στη Ρουμανία, δόθηκε σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ένα παρασκεύασμα πρόπολης σε νερό (Nivcrisol) κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου των κρυολογημάτων.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα παιδιά αυτά είχαν λιγότερες περιπτώσεις οξέων ή χρόνιων συμπτωμάτων, καθώς επίσης και μια μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά ασθενειών στους ανώτερους αεραγωγούς τους (Rom J Virol, 1995; 46: 115-33).

Σε μια άλλη μελέτη που διεξάχθηκε στην Πολωνία, σε 50 ασθενείς ΟΡΛ που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με πρόπολη για κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα διαρκούσαν μόνο μία έως τρεις ημέρες σε σύγκριση με τις σχεδόν πέντε ημέρες μεταξύ εκείνων που λάμβαναν εικονικό φάρμακο (Otolaryngol Pol, 1989; 43: 180-4).

Η πρόπολη είναι πλούσια σε βιοφλαβονοειδή που μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις φημισμένες αντι-ιικές ιδιότητές της (J Nat Prod, 1992; 55: 294 - 302).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Από τότε που ο βραβευμένος δύο φορές με Νόμπελ, Linus Pauling, υποστήριζε τις μεγάλες δόσεις της βιταμίνης C το 1970 στο μπεστ-σέλερ του, Vitamin C and the Common Cold, το ενδιαφέρον για τη βιταμίνη στην πρόληψη και θεραπεία κρυολογημάτων και άλλων ιογενών λοιμώξεων, έχει εκτοξευθεί. Μολονότι δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες, το βάρος των στοιχείων δείχνει ότι, όταν η βιταμίνη λαμβάνεται προφυλακτικά για την πρόληψη κρυολογημάτων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους.

Σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση (συγκεντρωτική ανάλυση) του 2007 σε 30 ελεγχόμενες δοκιμές με εικονικό φάρμακο (placebo), στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 11.000 άτομα, η βιταμίνη C που λαμβανόταν προληπτικά (200mg / ημέρα ή και περισσότερο) συνδέθηκε με μία μείωση κατά 8% της διάρκειας του κρυολογήματος σε ενήλικες και 14% σε παιδιά έναντι του εικονικού φάρμακου.

Επιπλέον, η τακτική λήψη βιταμίνης C για προληπτικούς λόγους, οδήγησε σε μείωση της σοβαρότητας του κρυολογήματος όσον αφορά τις μέρες που αναγκάζονταν να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι, ή τις ημέρες απουσίας από την εργασία ή το σχολείο, καθώς και από τα αποτελέσματα της σοβαρότητας της ασθένειας. Όσον αφορά τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των κρυολογημάτων, η μετα-ανάλυση δεν βρήκε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ βιταμίνης C και εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, μια υπο-ομάδα έξι μελετών, στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν κάτω από βαριά σωματική καταπόνηση λόγω εκπαίδευσης με ασκήσεις σε ψυχρά κλίματα (στρατιώτες, σκιέρ και μαραθωνοδρόμοι), εκείνοι που λάμβαναν προληπτικά βιταμίνη C είχαν 50% μειωμένη συχνότητα κοινού κρυολογήματος.

Η μετα-ανάλυση αξιολόγησε επίσης τα οφέλη της βιταμίνης C, όταν λαμβάνεται κατά την έναρξη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος (για θεραπεία και
όχι πρόληψη), αλλά δεν βρήκε κανένα στατιστικά σημαντικό όφελος για τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα του κρυολογήματος. Μία μεγάλη μελέτη, ωστόσο, ανέφερε μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος με τη λήψη 8g βιταμίνης C την πρώτη ημέρα της ασθένειας (Cochrane Database Syst Rev, 2007; 3: CD000980).

Σχετικά με τη βιταμίνη C και τη γρίπη έχει διεξαχθεί σημαντικά μικρότερη έρευνα. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο την πρόληψη όσο και τη θεραπεία της (Rev Med altern, 2007; 12: 25-48).

Σε γενικές γραμμές, συνιστώνται τουλάχιστον 1000mg βιταμίνης C καθημερινά, για την αποφυγή των κρυολογημάτων και της γρίπης, ενώ είναι αναγκαίες υψηλότερες (μοιρασμένες) δόσεις όταν τα εμφανίζονται τα συμπτώματα.

ΡΙΝΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ

Το αλατούχο διάλυμα για το ξέπλυμα των ρινικών διόδων, φαίνεται επίσης να είναι ένα χρήσιμο όπλο κατά των κρυολογημάτων και της γρίπης. Σε μια μελέτη με 401 παιδιά με κρυολόγημα ή γρίπη, μία ομάδα πήρε τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή, ενώ η άλλη πραγματοποιούσε καθημερινές ρινικές πλύσεις (με διάλυμα θαλασσινού νερού), εκτός από τη λήψη της συνηθισμένης φαρμακευτικής αγωγής. Υπήρξε μία φάση θεραπείας τριών εβδομάδων που ακολουθούταν από μια φάση πρόληψης εννέα εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια των δύο φάσεων, η ομάδα που έκανε ρινικές πλύσεις ανέφερε σημαντικά μειωμένες ρινικές εκκρίσεις, ρινικές συμφορήσεις και χρήση φαρμάκων. Οι χρήστες αλατούχων διαλυμάτων ανέφεραν επίσης λιγότερες ημέρες ασθένειας (31% έναντι 75%), σχολικές απουσίες (17% έναντι 3%) και επιπλοκές (8%έναντι 3%) σε σύγκριση με την ομάδα που ακολουθούσε μόνο φαρμακευτική αγωγή (Arch Otolaryngol Arch Otolaryngol Head Neck Surg, 2008; 134: 67-74).

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναθεώρηση, αν αντιδράσετε γρήγορα, λαμβάνοντας ψευδάργυρο –σε μορφή παστίλιας, σιροπιού ή δισκίου - μπορείτε να μειώσετε τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του κρυολογήματος. Τα αποτελέσματα 13 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα, έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν ψευδάργυρο μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων τους είχαν μικρότερης διάρκειας και πιο ήπια κρυολογήματα από εκείνους που δεν λάμβαναν το μεταλλικό στοιχείο. Επιπλέον, η λήψη ψευδαργύρου για πέντε μήνες ή και περισσότερο συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης κρυολογημάτων, απουσιών από το σχολείο και συνταγογραφήσεων αντιβιοτικών σε παιδιά (Cochrane Database Syst Rev, 2011; 2: CD001364).

Μία άλλη ανασκόπηση εξέτασε ειδικά τις παστίλιες ψευδαργύρου για τη θεραπεία του κρυολογήματος και ανακάλυψε ότι είναι όντως αποτελεσματικές, αλλά μόνο σε υψηλές δόσεις. Μελέτες που χρησιμοποίησαν συνολική ημερήσια δόση ψευδαργύρου μικρότερη από 75mg δεν βρήκαν καμία επίδραση, ενώ εκείνες που χρησιμοποίησαν ημερήσιες δόσεις μεγαλύτερες από 75mg έδειξαν μια σημαντική μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος -από 20 έως 40% με τον οξικό ψευδάργυρο (zinc acetate) να αποδεικνύεται ανώτερος από τα άλλα άλατα ψευδαργύρου (Open Respir Med J, 2011; 5: 51 - 8).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Ευρύτερα γνωστή για το ρόλο της στην υγεία των οστών, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η «βιταμίνη του ήλιου» μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τη μείωση του κινδύνου από τα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την τρίτη έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Διατροφής, στα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D αναφέρθηκαν σημαντικά πιο συχνά κρυολογήματα ή γρίπες. Οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι σε άτομα με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα και το εμφύσημα (Arch Intern Med 2009;169: 384-90).

"Τα ευρήματα της μελέτης μας υποστηρίζουν ένα σημαντικό ρόλο για τη βιταμίνη D στην πρόληψη των κοινών λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη", είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Adit Ginde. "Σχεδιάζουμε κλινικές δοκιμές για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D για την ενίσχυση της ανοσίας και την καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ σκεφτείτε την λήψη 600-1000 IU την ημέρα συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 (φυσική μορφή) κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Μια καλή πηγή της βιταμίνης D είναι το μουρουνέλαιο, το οποίο περιέχει επίσης βιταμίνη Α, μία άλλη χρήσιμη βιταμίνη για την καταπολέμηση της λοίμωξης και της ασθένειας (ORV Hetil, 2011; 152: 323-30).

Φυτικές ουσίες που προλαμβάνουν το κρυολόγημα και τη γρίπη

Εχινάκεια

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών είναι ανάμικτα, πιθανώς επειδή χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη και μέρη του φυτού. Ωστόσο, μια πρόσφατη ανασκόπηση ανέφερε ότι η Echinacea purpurea αποτελεί την πιο χρήσιμη ποικιλία για το κοινό κρυολόγημα. Αποδείχθηκε αποτελεσματική για τη μείωση των συμπτωμάτων και της διάρκειάς τους σε πέντε από τις έξι δοκιμές (Can Fam Physician, 2011; 57: 31-6). Η εχινάκεια φαίνεται να είναι πάρα πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της γρίπης (J Med Αltern Complement, 2000; 6: 327-34). Για καλύτερα αποτελέσματα, να λαμβάνετε εχινάκεια με τα πρώτα σημάδια της ασθένειας.

Σκόρδο

Σε μια βρετανική μελέτη σε 146 εθελοντές, μια κάψουλα την ημέρα συμπληρώματος που περιέχει σκόρδο οδήγησε σε 63% λιγότερα κρυολογήματα και 70% λιγότερες μέρες ασθένειας σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο (Adv Ther, 2001; 18 : 189-93).

Τζίνσενγκ

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 227 ασθενείς με γρίπη, εκείνοι που έπαιρναν 100mg εκχυλίσματος τζίνσενγκ (Panax ginseng) την ημέρα για 12 εβδομάδες, μείωσαν τη συχνότητά τους σε κρυολογήματα και γρίπη, ενώ αυξήθηκε η ανοσολογική απόκρισή τους (Drugs Εχρ Clin Res, 1996; 22: 65-72).

Αστράγαλος

Αυτό το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως τονωτικό αλλά και ως θεραπεία για το κρυολόγημα και τη γρίπη, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Σε μία μικρή, διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη για τον καθορισμό της επίδρασης στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, οι συμμετέχοντες λάμβαναν από το στόμα δύο φορές ημερησίως για μία εβδομάδα, εκχυλίσματα Echinacea purpurea, Astragalus membranaceus ή Glycyrrhiza glabra (γλυκόριζα) μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και των τριών, ή ένα εικονικό φάρμακο. Ο Αστράγαλος έδειξε την ισχυρότερη ενεργοποίηση και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού (Αltern Med Rev, 2007; 12: 25-48).

 

Joanna Evans, WDTTY
www.wddty.com

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Joanna Evans

Δημοσιογράφος υγείας, σε ιστοσελίδες του εξωτερικού.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.