Web
Analytics
Απλοί τρόποι για να σταματήσετε την ακμή φυσικά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Απλοί τρόποι για να σταματήσετε την ακμή φυσικά

Η ακμή μπορεί να είναι μια οδυνηρή κατάσταση τόσο αισθητικά όσο και ψυχολογικά.

Η ακμή επηρεάζει το 85% περίπου του πληθυσμού σε δεδομένη στιγμή της ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων.

Οι περισσότεροι έφηβοι παρουσιάζουν ακμή η οποία μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, στο λαιμό, στην πλάτη ή στο στήθος.

Η πρόκληση βρίσκεται φυσικά στο πως να τη θεραπεύσει κανείς αποτελεσματικά χωρίς να επιβαρύνει την υγεία του σε κάποιο άλλο τομέα.

Συμβατικές θεραπείες για την ακμή

Η συνήθης στρατηγική για την αντιμετώπιση της ακμής είναι η λήψη αντιβιοτικών.

Ο παράγοντας που προκαλεί τη φλεγμονή στο πρόσωπο είναι ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται propionobacterium acnes.

Το συγκεκριμένο βακτηρίδιο μπορεί να βρεθεί στο δέρμα του καθενός. Η εξάρσεις της ακμής προκύπτουν όταν τα βακτηρίδια κλείσουν τους πόρους του δέρματος και προκαλείται φλεγμονή.

Τα αντιβιοτικά είναι πολύ αποτελεσματικά στην εξαφάνιση της ακμής. Άλλες συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν την εφαρμογή τοπικών ουσιών όπως το benzyl peroxide ή σε πιο ανθεκτικές και βαριές μορφές την ισοτρετινοΐνη (Roaccutane).

Η συγκεκριμένη ουσία συνοδεύεται από σημαντικές παρενέργειες και πρόκειται για το μόνο φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία Χ. Επιφέρει δηλαδή γενετικές ανωμαλίες στο 100% των περιπτώσεων. Από το 2002 επιβάλλεται τεστ κύησης πριν σας συνταγογραφηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο..

Παρόλο που αυτές οι θεραπείες έχουν αποτελέσματα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι ΔΕΝ αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματική αιτία της ακμής και μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό.

Πώς να αντιμετωπίσετε την πραγματική αιτία της ακμής

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να εξαλείψουμε τον πραγματικό λόγο που τα βακτηρίδια καταλήγουν να προκαλούν τις βλάβες της ακμής. Ευτυχώς υπάρχουν πολύ απλές προσεγγίσεις που επιτυγχάνουν το στόχο και είναι αποτελεσματικές σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι περισσότεροι ειδικοί θα σας πουν ότι η διατροφή δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην ακμή. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αναληθές!

Είναι πλέον προφανές ότι η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αποτελεσματική διαχείριση της ακμής.

Αν έχετε προδιάθεση για ακμή και καταναλώνετε τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα σας τότε θα αποκτήσετε ακμή.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη προκαλείται αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα και ενός παράγοντα που λέγεται IGF-1 (insulin-like growth factor) στο σώμα σας.

Έτσι προκαλείται υπερβολική αύξηση ανδρικών ορμονών, οι οποίες στη συνέχεια προκαλούν αυξημένη έκκριση σμήγματος. Η αυξημένη έκκριση σμήγματος προωθεί την ανάπτυξη των βακτηριδίων που δημιουργούν την ακμή.

Επομένως, η απλή λύση είναι να μειώσετε δραστικά την ποσότητα των τροφών που αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης στο σώμα σας. Οι κύριοι υπαίτιοι είναι τα σάκχαρα και όλοι οι υδατάνθρακες που μετατρέπονται άμεσα σε ζάχαρη. Αυτό περιλαμβάνει τροφές όπως:

  • Ψωμί.
  • Δημητριακά.
  • Μακαρόνια.
  • Ρύζι.
  • Πατάτες.
  • Καλαμπόκι.

Η συνήθης σύγχυση προέρχεται από το γεγονός ότι ο κόσμος νομίζει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα, αν είναι ολικής αλέσεως ή βιολογικά, είναι υγιεινά. Επιπλέον πολλοί πιστεύουν ότι το καλαμπόκι είναι λαχανικό, ενώ στην πραγματικότητα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Θα πρέπει να αντικατασταθεί η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες με υδατάνθρακες που προέρχονται από λαχανικά.

Υπάρχουν βέβαια τρόποι να φάμε αυτές τις τροφές χωρίς να τις διαγράψουμε πλήρως από τη διατροφή μας. Π.χ να τρώμε τα μακαρόνια και το ρύζι μας al dente (όχι παραβρασμένα) σε μικρές πάντα ποσότητες.

Επιπλέον παράγοντες στη θεραπεία της ακμής

Αποκαταστείστε τη φυσιολογική ισορροπία της βακτηριδιακής χλωρίδας του οργανισμού – Αν έχετε λάβει αντιβιοτικά είναι πολύ σημαντικό να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα. Πρόκειται για συμπληρώματα που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις καλών, δηλ. απαραίτητων βακτηριδίων. Τα αντιβιοτικά δεν ξεχωρίζουν τα παθογόνα από τα απαραίτητα βακτηρίδια και αλλοιώνουν την ισορροπία με αποτέλεσμα παθογόνοι μικροοργανισμοί να αναπτύσσονται πιο εύκολα.

Ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα είναι πολύ εύκολα να αναπτύξετε μύκητες οι οποίοι είναι δύσκολο να θεραπευτούν στη συνέχεια. Οι ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θρέφουν και ενισχύουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Βελτιστοποιήστε τα επίπεδα τις βιταμίνης D – Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την απόκτηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και για τον έλεγχο σχεδόν κάθε τύπου λοιμώξεως. Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσετε τα επίπεδα αυτής της ζωτικής βιταμίνης είναι η έκθεση καθημερινά στον ήλιο 10-20 λεπτά του 40% της επιφάνειας του σώματος μας. Η έκθεση αυτή θα μας εξασφάλιζε μέχρι 20.000 IU βιταμίνης D. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα στον ήλιο πέραν του σημείου που το δέρμα μας αρχίζει αν προσλαμβάνει ένα ελαφρύ ροζ χρώμα.

Πρόκειται για απλές στρατηγικές αντιμετώπισης της ακμής με φυσικό τρόπο οι οποίες ενισχύουν τη συνολική μας υγεία και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

 

Πηγές:
Medical World Communication
J DERMATOLOGY
NEW SCIENTIST
NATURAL SOLUTIONS FOR ACNE

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Ιατρός Φυσικής Υγείας
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου "Universita degli Studi di Napoli Federico II"
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.drtsoukalas.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.