Web
Analytics
Αναπτυξιακή Καθυστέρηση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αναπτυξιακή Καθυστέρηση

Θεωρούμε ότι ένα παιδί έχει αναπτυξιακή ή νοητική καθυστέρηση όταν λειτουργεί /αποδίδει πολύ πιο κάτω (2 σταθερές αποκλίσεις) από την ηλικία του σε τουλάχιστον 2 τομείς από τους παρακάτω: γνωστικές ικανότητες, λόγος, αυτονομία, κοινωνικότητα, ικανότητα οργάνωσης.

Διακρίνεται σε ήπια, μέτρια, σοβαρή.

Όσο σοβαρότερη η καθυστέρηση, τόσο πιο ανώριμη για την ηλικία του θα είναι και η συμπεριφορά του παιδιού.
Σε παιδιά κάτω των 6 χρόνων προτιμούμε τον όρο αναπτυξιακή καθυστέρηση, καθώς ακόμα δεν έχει φανεί η ανταπόκριση του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η μέτρηση συμβατικού δείκτη νοημοσύνης ( IQ ) είναι αξιόπιστη και έχει προγνωστική αξία , μετά την ηλικία των 7-8 χρόνων. Για να βαθμολογηθεί το διανοητικό πηλίκο, ζητείται από το παιδί να εκτελέσει μια σειρά δοκιμασίες σε διάφορους τομείς, για να αξιολογηθούν τόσο η δεξιότητά του να λύνει προβλήματα όσο και άλλες ικανότητές του. Αν το παιδί φθάσει στον μέσο όρο του 100, αυτό σημαίνει ότι οι διανοητικές του ικανότητες συμβαδίζουν με τον μέσο όρο ευφυΐας των παιδιών της ηλικιακής του ομάδας. Νοητική καθυστέρηση ορίζεται όταν ο δείκτης είναι κατώτερος του 70 ενώ δείκτες 70-89 θεωρούνται στα κατώτερα φυσιολογικά όρια.

Μερικά παιδιά με διανοητική καθυστέρηση ελαφρού έως μετρίου βαθμού, παρουσιάζουν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους βραδύτητα στην ανάπτυξη του λόγου ή της μη λεκτικής επικοινωνίας. Όταν αργότερα όμως πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τα άλλα παιδιά της τάξης τους.

Υπολογίζεται ότι 1-3% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει κάποια μορφή ΝΚ.

Σε πολλές περιπτώσεις διανοητικής καθυστέρησης δεν διαπιστώνεται κάποια συγκεκριμένη αιτία που την προκάλεσε. Δυστυχώς μερικού γονείς κατηγορούν τον εαυτό τους για την κατάσταση του παιδιού τους. Οι ενοχές αυτές οδηγούν συχνά σε δύο πολύ συνηθισμένα λάθη: στην αναζήτηση «μαγικών» λύσεων ή θεραπειών και στην υπερπροστασία του παιδιού.

Παρακάτω φαίνονται οι πιο συχνές αιτίες νοητικής καθυστέρησης:

anaptixiaki-kathisterisi-1

Ο έλεγχος της αναπτυξιακής καθυστέρησης περιλαμβάνει το ιστορικό, τη λειτουργική αναπτυξιακή εκτίμηση, τον εργαστηριακό, απεικονιστικό και γενετικό έλεγχο (όπου χρειάζεται) και τον συντονισμό της ομάδας θεραπευτών. Τα παιδιά αυτά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση όπως και όλα τα άλλα. Πολλά όμως χρειάζονται ειδικό ατομικό πλαίσιο, με επιπλέον βοήθεια και υποστήριξη.

Διαγνωστική προσέγγιση παιδιού με ψυχοκινητική καθυστέρηση

  1. Λεπτομερές ατομικό, οικογενειακό ιστορικό, φυσική εξέταση.
  2. Επανεξέταση και διάγνωση ψυχοκινητικής καθυστέρησης.

anaptixiaki-kathisterisi-2

Όσο νωρίτερα αποδεχτούν οι γονείς την κατάσταση, τόσο γρηγορότερα θα αρχίσει ο έλεγχος και η παρέμβαση, η οποία δεν αποσκοπεί στην αποκατάσταση της νοητικής μειονεξίας, αλλά στην εξασφάλιση της αυτονομίας.
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κωνσταντίνα Γκόλτσιου

Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.gkoltsiou.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.