Web
Analytics
Κρίσεις Πανικού: Η αιφνίδια αίσθηση απειλής - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κρίσεις Πανικού: Η αιφνίδια αίσθηση απειλής

- Έχετε νιώσει ξαφνικά έντονο φόβο, απειλή και ανησυχία;

- Νιώσατε την καρδιά σας έτοιμη να εκραγεί, κρύο ιδρώτα να σας λούζει, το σώμα σας να τρέμει, η αναπνοή σας να κόβεται και εσείς να είστε έτοιμος να λιποθυμήσετε;

- Φοβηθήκατε ότι θα χάσετε τον έλεγχο, ότι θα τρελαθείτε ακόμη και ότι θα πεθάνετε;

Αν ναι, τότε ενδέχεται να βιώσατε μια κρίση πανικού.

Τι είναι οι κρίσεις πανικού;

Πρόκειται για αιφνίδιες, μη-αναμενόμενες, οξείες κρίσεις άγχους που διαρκούν περίπου 10 λεπτά. Το άτομο έχει έντονη αίσθηση απειλής και μπορεί να νιώσει ταχυκαρδία, εφίδρωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζαλάδα, τάση για λιποθυμία ή αποπροσωποποίηση. Ο επικείμενος κίνδυνος αγγίζει τόσο τον σωματικό του εαυτό («θα πάθω έμφραγμα»), όσο και τον ψυχικό του εαυτό («θα τρελαθώ»). Ο πυρήνας των κρίσεων πανικού είναι ο αρνητικός, καταστροφικός τρόπος με τον οποίο το άτομο ερμηνεύει τα σωματικά του συμπτώματα.

Η Συχνότητα

Η Διαταραχή Πανικού εμφανίζεται στο 2% του γενικού πληθυσμού, στην ηλικία των 25-35 και σε συγγενείς πρώτου βαθμού. Συχνά συνοδεύεται από αγοραφοβία, κατάθλιψη ή κοινωνική φοβία.

Τα αίτια

  • Πεποιθήσεις που υιοθετεί το παιδί καθώς μεγαλώνει και γίνονται κτήμα του και κομμάτι της συμπεριφοράς του, όπως π.χ: «είναι απαραίτητο να έχω πάντα τον έλεγχο όλων των καταστάσεων, ειδάλλως δεν θα μπορώ να τα βγάλω πέρα τη ζωή μου».
  • Ανεξέλεγκτα και απρόβλεπτα γεγονότα ζωής, όπως αιφνίδιος θάνατος ή αρρώστια ενός αγαπημένου προσώπου, αποτυχία στις εξετάσεις ή στην καριέρα, εγκατάλειψη από τον ερωτικό σύντροφο.
  • Η κληρονομικότητα.
  • Η επιλεκτική προσοχή του ατόμου στα σωματικά του συμπτώματα, το προσδοκητικό άγχος και η αποφευκτική συμπεριφορά διαιωνίζουν τις κρίσεις.

Η ψυχοθεραπευτική πρόταση

Όταν οι κρίσεις πανικού δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητά μας, τότε θα χρειαστεί να προσφύγουμε στη βοήθεια ενός ειδικού. Στόχος είναι να επανακτήσουμε τη λειτουργικότητα και την χαμένη αυτοπεποίθησή μας μέσω της αποσύνδεσης των σωματικών μας συμπτωμάτων από την παρερμηνεία τους.

Τεχνικές αυτοβοήθειας

  1. Εκπαιδευτείτε στις τεχνικές μυοχαλάρωσης και σωστής αναπνοής.
  2. Εντοπίστε τις απειλητικές σας σκέψεις και προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με λειτουργικές σκέψεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  3. Βάλτε τέλος στις αποφυγές!
  4. Εστιάστε την προσοχή σας σε ευχάριστες δραστηριότητες.
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Μυρσίνη Κωστοπούλου

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.myrsinikostopoulou.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φόβος & φοβίες, η σχέση τους με το άγχος

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.