Web
Analytics
Νόσος Πάρκινσον, μια νόσος με πολλά πρόσωπα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νόσος Πάρκινσον, μια νόσος με πολλά πρόσωπα

Η Ν. Πάρκινσον είναι μία αργά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου η οποία σε πρώτο στάδιο επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση. Καθώς όμως η ασθένεια εξελίσσεται, προσβάλλει κι άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, η ασθένεια προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα στις εγκεφαλικές περιοχές που καλούνται βασικά γάγγλια και μέλαινα ουσία. Τα νευρικά κύτταρα στη μέλαινα ουσία παράγουν την ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή, που είναι απαραίτητη για την εκτέλεση και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος.
Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως τρόμος, βραδυκινησία, δυσκαμψία και αστάθεια στη στάση και βάδιση.

Η αιτιολογία της νόσου είναι ως επί το πλείστον άγνωστη.  Συνολικά, η νόσος αυτή είναι μια από τις πιο κοινές νευρολογικές εκφυλιστικές παθήσεις. Περίπου ένας στους εκατό, ηλικίας πάνω από 60, θα εμφανίσει τη Ν. Πάρκινσον και ένας στους είκοσι σε ηλικία κάτω των 40 ετών. Η τελευταία αποτελεί και  την νεανική μορφή της νόσου  με πολλές ιδιαιτερότητες και επίπτωση στην εργασία την οικογένεια και την εργασία. Περισσότερο από το 80% της παραγωγής ντοπαμίνης, έχει χαθεί πριν καν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της ασθένειας. Καθημερινές ασχολίες, όπως το περπάτημα και η γραφή γίνονται όλο και πιο δύσκολα.

Τα βασικά συμπτώματα της Ν. Πάρκινσον είναι η βραδύτητα των κινήσεων, η μυϊκή δυσκαμψία ή ο τρόμος (τρέμουλο) κυρίως ενός άνω άκρου και η κακή στάση και ισορροπία. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργά και προχωρούν βαθμιαία.

Ο τρόμος  είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου, αλλά απουσιάζει από το 1/3 των ανθρώπων που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο. Ξεκινά, συνήθως, από το ένα χέρι και μετά εμφανίζεται και στην άλλη πλευρά. Παρατηρείται κυρίως στην ηρεμία και επιτείνεται όταν ο ασθενής είναι αγχωμένος. Εξαφανίζεται δε στη διάρκεια του ύπνου.

Οι αργές κινήσεις  (βραδύτητα) παρατηρούνται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με Ν. Πάρκινσον. Συνήθως, περπατούν πιο αργά με τάση να παραπατούν. Η βραδυκινησία γίνεται ακόμη πιο φανερή στην έλλειψη εκφραστικότητας του προσώπου και μειωμένης ταλάντευσης των βραχιόνων κατά το περπάτημα. Διστακτικότητα κατά την έναρξη στο περπάτημα ή πλησιάζοντας πόρτες (πάγωμα) μπορεί να εμφανιστούν αργότερα. Καθημερινές ασχολίες, όπως το ντύσιμο και η γραφή αρχίζουν να γίνονται όλο και δυσκολότερες.  Η ομιλία  γίνεται πιο αδύναμη.

Η δυσκαμψία  των μυών είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τους ασθενείς με Ν. Πάρκινσον, οι οποίοι δυσκολεύονται να σηκωθούν από την καρέκλα, αλλά ακόμα και να κάνουν λεπτές κινήσεις όπως να κουμπώσουν το πουκάμισό τους.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνους και ενοχλήσεις στα χέρια και τα πόδια, άγχος και κατάθλιψη, βραδύτητα σκέψης και μνήμης και ανήσυχο ύπνο. Η δυσκοιλιότητα και τα προβλήματα κύστης είναι πολύ συνηθισμένα και ιδιαίτερα η τάση για συχνή ούρηση με αίσθημα επείγουσας ανάγκης. Σεξουαλικά προβλήματα μπορεί, επίσης, να απασχολούν αρκετούς ασθενείς.

Σημαντικό στην αντιμετώπιση της νόσου είναι  η αντιμετώπισή της από μια ομάδα επιστημόνων.  Και αυτό γιατί πέρα από τα συμπτώματα που οφείλονται στην νόσο μετά την πενταετία εμφανίζονται κινητικά προβλήματα από την χρήση των φαρμάκων που δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή.

Στην ομάδα αυτή κεντρικό ρόλο έχει ο ειδικός νευρολόγος όπου ρυθμίζει την θεραπεία είτε με φάρμακα, είτε χειρουργικά  με την εμφύτευση διεγέρτη στον εγκέφαλο, ο νευροψυχολόγος για τα προβλήματα μνήμης και την ψυχολογική υποστήριξη, ο λογοθεραπευτής για τα προβλήματα λόγου και την αντιμετώπισή τους με εφαρμογή της μεθόδου LSVT, ο φυσικοθεραπευτής, για την βελτίωση της βάδισης και της ισορροπίας, και ο γυμναστής για την μυϊκή ενδυνάμωση και φυσική κατάσταση.

Επίσης σημαντικό είναι η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης και δράσης.  Η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών ν. Πάρκινσον, ΕΠΙΚΟUΡΟΣ κίνηση  οργανώνει συναντήσεις ενημέρωσης με θέματα όπως:

α)  Μαθαίνω για την Νόσο του Πάρκινσον

β) Μαθαίνω για το  DBS  (χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον για άτομα κάτω των 70 ετών) και συγκροτεί τακτικά την  Ομάδα ψυχοεκπαίδευσης για DBS - προετοιμάζομαι για το DBS,  για άτομα που αναμένουν να χειρουργηθούν.

Πληροφορίες για την ν. Πάρκινσον και την ΕΠΙΚΟUΡΟΣ κίνηση μπορείτε να βρείτε στον κόμβο  www.parkinsonportal.gr  . Μπορείτε να γραφτείτε μέλη της εταιρείας και να συμμετέχετε σε συναντήσεις γνωριμίας στα τηλέφωνα 210 2135817, ώρες γραφείου.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παναγιώτης Ι. Ζήκος

Ειδικός Νευρολόγος

Εξειδίκευση στην εφαρμογή και ρύθμιση νευροδιεγερτών (Deep BrainStimulation) στην νόσο Πάρκινσον και σε άλλες κινητικές και ψυχιατρικές διαταραχές

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.parkinson.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Παναγιώτης Ι. Ζήκος

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.