Web
Analytics
Μια νέα φαρμακευτική αγωγή δίνει ελπίδα στις γυναίκες με πολλαπλές αποβολές - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μια νέα φαρμακευτική αγωγή δίνει ελπίδα στις γυναίκες με πολλαπλές αποβολές

Μια νέα μελέτη από την Αγγλία αναφέρει ότι ένα φάρμακο για το διαβήτη θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες με πολλαπλές αποβολές. Πρόκειται για την ουσία σιταγλιπτίνη με εμπορική ονομασία Januvia. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο για το διαβήτη συνδέεται με τη γονιμότητα στις γυναίκες, καθώς και η μετφορμίνη (εμπορική ονομασία: Glucophage) χορηγείται αρκετά συχνά σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες για τη βελτίωση της ωορρηξίας.

Πώς λειτουργεί η νέα θεραπεία;

Η θεραπεία λειτουργεί αυξάνοντας τον αριθμό των βλαστοκυττάρων στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) – έτσι βελτιώνονται οι συνθήκες που θα υποστηρίξουν μια κύηση. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η έλλειψη βλαστοκυττάρων στο ενδομήτριο μπορεί να είναι η αιτία για τις πολλαπλές αποβολές. Επίσης, φάνηκε ότι τα βλαστοκύτταρα έχουν προστατευτική δράση ενάντια στο στρες και τις φλεγμονές, τα οποία μπορεί να επιφέρουν βλάβες στο ενδομήτριο.

Σε μια νέα μελέτη, ένα φάρμακο για το διαβήτη, η σιταγλιπτίνη, χορηγήθηκε σε γυναίκες προκειμένου να αναστείλει ένα ένζυμο που επηρεάζει την κυκλοφορία των βλαστοκυττάρων στη μήτρα. Στη μελέτη πήραν μέρος 38 γυναίκες ηλικίας 18 έως 42 ετών με ιστορικό πολλαπλών αποβολών – 5 κατά μέσο όρο. Τους χορηγήθηκε θεραπεία για 3 μήνες, είτε με σιταγλιπτίνη είτε με εικονικό φάρμακο (placebo). Στις γυναίκες που πήραν το φάρμακο, ο αριθμός των βλαστοκυττάρων αυξήθηκε κατά 68% κατά μέσο όρο, ενώ παράλληλα μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός των κυττάρων ‘στρες’ που υπάρχουν στο ενδομήτριο.

Ποιες γυναίκες αναμένεται να ωφεληθούν από αυτή τη θεραπεία;

«Οι επανειλημμένες αποβολές είναι ό,τι πιο δύσκολο για τα ζευγάρια που τις βιώνουν. Προκαλούν στεναχώρια, απογοήτευση, θυμό, αναστάτωση – όλο το εύρος των αρνητικών συναισθημάτων. Η αγωγή με σιταγλιπτίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία και μας δίνει νέα ελπίδα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτά τα ζευγάρια. Μετά από χρόνια ενασχόλησης με τις πολλαπλές αποβολές, είναι από τις λίγες μελέτες που ξεχώρισα. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη», σχολιάζει ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης.

«Ξέρουμε ότι η πλειοψηφία των αποβολών 1ου τριμήνου οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων. Όταν ένα ζευγάρι όμως έχει πάνω από 3 αποβολές σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε στατιστικά είναι πλέον απίθανο να προέρχονται όλες οι αποβολές από χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Τότε υποπτευόμαστε ότι κάτι συμβαίνει με το ενδομήτριο», συνεχίζει.

«Η θεραπεία με σιταγλιπτίνη ευελπιστούμε να βοηθήσει γυναίκες με "ανεξήγητες" πολλαπλές αποβολές, δηλαδή χωρίς χρωμοσωμικές ανωμαλίες εμβρύου. Μετά από 2 αποβολές συστήνουμε να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος με ραντεβού στο γυναικολόγο αναπαραγωγής και εξετάσεις. Η νέα θεραπεία φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά το ποσοστό εμφύτευσης του εμβρύου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι το έμβρυο δε φέρει χρωμοσωμικές ανωμαλίες», καταλήγει ο γιατρός.

Η ιστορία της Cally Cusack

H Cally, 29 ετών, από το Doncaster, ήταν μία από τις γυναίκες που πήραν μέρος στη μελέτη. Στο παρελθόν είχε 4 αποβολές. Η Cally και ο σύντροφός της είχαν σχεδόν απελπιστεί και πίστευαν ότι δε θα αποκτήσουν ποτέ παιδί, αλλά τελικά τα κατάφεραν μετά από 3 μήνες θεραπείας με το φάρμακο. Ώσπου να τελειώσει η μελέτη, δε γνώριζε αν της είχε χορηγηθεί το φάρμακο ή το placebo.

Μετά από 3 μήνες αγωγής, ο αριθμός των βλαστοκυττάρων στο ενδομήτριο αυξήθηκε. Έμεινε έγκυος και 9 μήνες μετά γέννησε το γιο της, Dawson, ο οποίος τώρα είναι σχεδόν 2 ετών.

"Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαμε μεγάλη αγωνία. Είχα ήδη χάσει 4 εγκυμοσύνες, μεταξύ 6ης και 14ης εβδομάδας κύησης. Είμαστε απίστευτα ευτυχισμένοι που καταφέραμε να έχουμε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και τώρα έχουμε τον Dawson, είναι το πιο ξεχωριστό συναίσθημα! Είναι απερίγραπτο!"

Οι υπεύθυνοι της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό EmBioMedicine, είναι "πολύ ενθουσιασμένοι" και αναφέρουν: "Μέχρι στιγμής, είναι ελάχιστες οι αποτελεσματικές θεραπείες για τις αποβολές. Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που επαναφέρει τη μήτρα στη φυσιολογική της κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη."

Οι επιστήμονες τώρα ελπίζουν να συνεχίσουν τις κλινικές μελέτες και να μελετήσουν τη μείωση του ποσοστού των αποβολών. Αν επιβεβαιωθούν οι αρχικές μελέτες, τότε θα πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που στοχεύει ειδικά στο ενδομήτριο για την αποτρέψει τις αποβολές.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ευριπίδης Μαντούδης, FRCOG

Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής
Γέννημα IVF

Ιστότοπος: https://gennima.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.