Web
Analytics
Υστεροσκόπηση: όσα πρέπει να γνωρίζετε - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Υστεροσκόπηση: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υστεροσκόπηση: τι είναι;

Η υστεροσκόπηση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης της ενδομητρικής κοιλότητας (εσωτερικό της μήτρας). Πρόκειται για μία σύντομη επέμβαση η οποία μας επιτρέπει να εξετάσουμε το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας, την ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας (π.χ. πολύποδας ενδομητρίου), την τραχηλική κοιλότητα και τα στόμια των σαλπίγγων στην μήτρα

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η υστεροσκόπηση είναι μία ανώδυνη ειδική εξέταση που διαρκεί λίγα λεπτά. Η επέμβαση διενεργείται με τη βοήθεια ενός λεπτού τηλεσκοπίου (υστεροσκόπιο) που εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, χωρίς τομές. Με μία πάρα πολύ μικρή κάμερα, διαμέτρου 3-5mm, ο γυναικολόγος προσεγγίζει τη μήτρα από τον κόλπο, δια μέσω του καναλιού του ενδοτραχήλου. Ο ιατρός εισάγει πολύ αργά τη μικρή αυτή κάμερα μέσα στη μητρική κοιλότητα. Με την εξέταση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου του ενδοτραχήλου για να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποιος πολύποδας, συμφύσεις, ή κακοήθεια, και της κοιλότητας της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, συμφύσεων, ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας, ινομυωμάτων, πολυπόδων, υπερπλασίας και κακοήθειας. Συνηθέστερα επιλέγεται να χορηγηθεί ελαφρά αναλγησία (μέθη) ενώ η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο 2-3 ώρες μετά. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος και η ασθενής επανακτά τη φυσιολογική της δραστηριότητα την ίδια ημέρα.

Τα είδη της υστεροσκόπησης

Με την υστεροσκόπηση εξετάζεται το εσωτερικό της μήτρας με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία και αποτελεί διαγνωστική αλλά και θεραπευτική (επεμβατική) μέθοδο για πλήθος γυναικολογικών παθήσεων,

Η διαφορά μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής υστεροσκόπησης

Η μέθοδος της υστεροσκόπησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς λόγους.

Κατά τη διαγνωστική υστεροσκόπηση έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε το εσωτερικό του τραχήλου και της μήτρας της γυναίκας. Ο ιατρός εισάγει πολύ αργά τη μικρή αυτή κάμερα μέσα στη μητρική κοιλότητα. Με την εξέταση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου του ενδοτραχήλου για πολύποδα, συμφύσεις, ή κακοήθεια, και της κοιλότητας της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, συμφύσεων, ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας, ινομυωμάτων, πολυπόδων, υπερπλασίας, και κακοήθειας.

Σε ό,τι αφορά την επεμβατική υστεροσκόπηση, αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των παρακάτω:

  • Πολύποδες
  • Λύση συμφύσεων
  • Διάφραγμα μήτρας
  • Ινομυώματα
  • Βιοψία υπό οπτικό έλεγχο, όπως, και θεραπευτική αφαίρεση του ενδομητρίου σε αιμορραγίες της μήτρας, είναι πολύ συχνές στην κλιμακτήριο, ή στην εμμηνόπαυση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την επεμβατική υστεροσκόπηση για αφαίρεση ινομυωμάτων και πολυπόδων, ο ιατρός εισάγει από τον κόλπο μέσα στη μήτρα της ασθενούς μόνο ένα πάρα πολύ λεπτό εργαλείο μαζί με την κάμερα, βλέπει ακριβώς τη θέση του μορφώματος και το αφαιρεί από τον κόλπο, χωρίς καμία απολύτως τομή στην κοιλιά.

Υστεροσκόπηση ή απόξεση της μήτρας; Γιατί υπερτερεί η υστεροσκόπηση;

Ένα σύνηθες ερώτημα των γυναικών προς τον γυναικολόγο τους είναι αν πρέπει να κάνουν υστεροσκόπηση ή απόξεση μήτρας και ποια τεχνική είναι καλύτερη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υστεροσκόπηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης κλινικών περιπτώσεων όπως βαριές αιμορραγίες, εμφάνιση πολύποδα αλλά και ινομυωμάτων. Πρόκειται για μία πολύ εξειδικευμένη και μοναδική μέθοδο για την αφαίρεση πολυπόδων και ινομυωμάτων και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από την απόξεση της μήτρας. Αντίθετα, με την απόξεση δεν μπορεί να αφαιρεθεί αποτελεσματικά κανένα ινομύωμα, ή πολύποδας του ενδομητρίου. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η απόξεση υπολείπεται της υστεροσκόπησης και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα απεικόνισης.

Η υστεροσκόπηση είναι "ευτύχημα" που υπάρχει στη διάθεσή των γυναικολόγων και των γυναικών διότι είναι μέθοδος ελάχιστα τραυματική, μοναδική και αναντικατάστατη για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του εσωτερικού τμήματος της μήτρας.

Υπάρχουν επιπλοκές; 

Η απάντηση είναι ότι η υστεροσκόπηση είναι μια ιδιαίτερα ασφαλής μέθοδος, κατά την οποία σπανίως εμφανίζονται επιπλοκές. Στις πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνεται ο τραυματισμός της μήτρας ή του τραχήλου από το υστεροσκόπιο. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση αιμορραγίας ή τη συσσώρευση υγρού στη μήτρα. Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτοί χειρισμοί του ιατρού, η εμπειρία του και η ομαλή είσοδος των εργαλείων μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις επιπλοκές και να κρατήσουν τα σπουδαία οφέλη που έχει η μέθοδος.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ελένη Καρατράσογλου

Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Eξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική
https://drelenikaratrasoglou.com/

Ιστότοπος: https://www.euroclinic.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.