Εμβόλιο της Γρίπης: Συστατικά, Οφέλη, Παρενέργειες, Ποιος πρέπει ή όχι να εμβολιαστεί

Η γρίπη είναι μια δυνητικά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και μερικές φορές ακόμη και στο θάνατο. 

Κάθε χρόνο οι άνθρωποι προστατεύονται από την εποχική γρίπη, κάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο.

Πως λειτουργεί το εμβόλιο της γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει αδρανοποιημένους (νεκρούς) ιούς της γρίπης και επομένως δεν μολύνουν τον οργανισμό. Ωστόσο δημιουργούν αντισώματα στον οργανισμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα αντισώματα παρέχουν προστασία μόνο έναντι των ιών που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

Οι ιοί που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο είναι διαφορετικοί κάθε χρόνο και επιλέγονται με βάση τα στελέχη που προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν τον επόμενο χειμώνα.

Γιατί πρέπει να επαναλαμβάνω τον εμβολιασμό;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου,  λόγω του εμβολίου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το εμβόλιο κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Επομένως, πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον κάθε 6 μήνες, ώστε να παρέχει προστασία έναντι των νέων ιών που εμφανίζονται.

Ποια συστατικά περιέχει το εμβόλιο;

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο της γρίπης και πολύ λίγοι από αυτούς, είχαν σοβαρά προβλήματα. Η έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο και τα χημικά που περιέχει είναι ασφαλή.

Μερικά από τα συστατικά που υπάρχουν στο αντιγριπικό εμβόλιο είναι:

Πρωτεΐνη αυγών

Πολλά αντιγριπικά εμβόλια παράγονται, αναπτύσσοντας τους ιούς μέσα σε γονιμοποιημένα αυγά κοτόπουλου. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεΐνης αυγών.

Ένα νέο εμβόλιο, που λέγεται Flucelvax, αναπτύσσεται σε ζωικά κύτταρα, αντί σε αυγά.

Συντηρητικά

Οι κατασκευαστές των εμβολίων προσθέτουν το συντηρητικό thimerosal, στο φιαλίδιο του εμβολίου. Το thimerosal αποτρέπει τα επικίνδυνα βακτήρια και μύκητες, να εισέλθουν στο φυαλίδιο. Περιέχει υδράργυρο, το οποίο είναι τοξικό σε μεγάλες δόσεις. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η μικρή ποσότητα που περιέχεται στο εμβόλιο της γρίπης είναι επικίνδυνη. Αν όμως ανησυχείτε υπάρχουν και εμβόλια χωρίς thimerosal.

Η σακχαρόζη, η σορβιτόλη και το γλουταμινικό νάτριο (MSG) χρησιμοποιούνται για να μην αλλοιώνονται τα εμβόλια . Χάρη σε αυτά, τα εμβόλια διατηρούν την δραστικότητα τους, ακόμη και όταν εκτίθενται σε θερμότητα και φως.

Η σακχαρόζη είναι η επιτραπέζια ζάχαρη που ρίχνετε στον καφέ. Η σορβιτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που συναντάται στις τσίχλες. Το MSG είναι ένας ενισχυτής γεύσης και χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν και πολλά άτομα είναι ευαίσθητα στο MSG, το ποσό που βρίσκεται στο εμβόλιο γρίπης είναι πολύ μικρό.

Αντιβιοτικά

Η νεομυκίνη, η γενταμικίνη και άλλα αντιβιοτικά προστίθενται στο εμβόλιο σε πολύ μικρές ποσότητες, καθώς σταματούν τα βακτήρια που μολύνουν το εμβόλιο.

Πολυσορβικό 80 (Polysorbate 80)

Αυτός ο γαλακτωματοποιητής, διατηρεί όλα τα συστατικά ομοιόμορφα αναμειγμένα. Σε μεγάλες δόσεις, ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. Στο εμβόλιο υπάρχει σε μικρή ποσότητα.

Φορμαλδεΰδη

Αυτό το φυσικό προϊόν βρίσκεται σε οικιακά προϊόντα, από κόλλες μέχρι έπιπλα από συμπιεσμένο ξύλο. Η φορμαλδεΰδη είναι ένα αέριο  που είναι διαλυτό στο νερό. Χρησιμοποιείται στο εμβόλιο για να απενεργοποιήσει τους ιούς της γρίπης.

Η τακτική έκθεση σε μεγάλες ποσότητες φορμαλδεΰδης συνδέεται με ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, προβλήματα αναπνοής και υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Ωστόσο, σύμφωνα με το «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων», η μεγαλύτερη ποσότητα της φορμαλδεΰδης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του εμβολίου, απομακρύνεται από το διάλυμα πριν συσκευαστεί και σταλεί στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α, η φορμαλδεΰδη που παραμένει στο εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ λιγότερη από το ποσό που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό. Το ποσό της  φορμαλδεΰδης που υπολείπεται στο εμβόλιο δεν προκαλεί ανησυχία. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον καρκίνο με εξαιρετικά μικρές ποσότητες φορμαλδεΰδης, κατά την χορήγηση φαρμάκου με ένεση, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια.

Πότε πρέπει να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο;

Ο εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν αρχίσει να μεταδίδεται η γρίπη.

Τα αντισώματα που προστατεύουν από την γρίπη, χρειάζονται 2 εβδομάδες περίπου μετά τον εμβολιασμό, για να αναπτυχθούν στο σώμα. Γι’ αυτό το «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» συστήνει το εμβόλιο να γίνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως, να εμβολιαστεί κάποιος και αργότερα αν το επιθυμεί.

Οι ενήλικοι χρειάζονται να κάνουν μόνο ένα εμβόλιο το χρόνο.

Σε αντίθεση, τα παιδιά κάτω των 8 ετών, που εμβολιάζονται πρώτη φορά κατά της γρίπης, πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο 2 φορές, σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα η μία από την άλλη. Τα παιδιά που θα χρειαστούν 2 εμβόλια, πρέπει να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό πιο νωρίς, ώστε να προλάβουν τα αντισώματα να αναπτυχθούν.

Αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η προστασία που παρέχει ένα αντιγριπικό εμβόλιο εξαρτάται καταρχάς από την ηλικία και την υγεία του ατόμου που το λαμβάνει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι αδρανοποιημένοι ιοί που περιέχονται στο εμβόλιο (επιλέγονται 3 ή 4 διαφορετικοί ιοί γρίπης μετά από έρευνα) να ταυτίζονται με αυτούς που «κυκλοφορούν» μεταξύ των ανθρώπων και προκαλούν την γρίπη.

Οφέλη του εμβολιασμού

Το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για να την πρόληψη της εποχικής γρίπης και της επιπλοκές της.

Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να διαφέρει από χρόνο σε χρόνο, γενικά μπορεί να μειώσει κατά 60% τις πιθανότητες να κολλήσετε γρίπη. Ακόμη όμως και τότε, τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια, απ’ ότι αν δεν είχατε εμβολιαστεί.

Το εμβόλιο επίσης αποτρέπει σοβαρές επιπλοκές λόγω γρίπης όπως πνευμονία, βρογχίτιδα και κρίσεις άσθματος.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιάζονται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οποιοσδήποτε με χρόνιες παθήσεις όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), καρδιακές παθήσεις και σακχαρώδης διαβήτης.

Επιπλέον το εμβόλιο, είναι ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα προστατεύει την έγκυο και το έμβρυο από την γρίπη, καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η μητέρα περνάει τα αντισώματα στο μωρό. Επίσης προστατεύει το μωρό από την γρίπη, αρκετούς μήνες μετά την γέννησή του, καθώς είναι αρκετά μικρό για να εμβολιαστεί.

Τέλος με το να εμβολιάζεστε προστατεύετε τα ευπαθή άτομα του περιβάλλοντος σας, όπως μωρά, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Ποιος δεν πρέπει να εμβολιαστεί;

Το εμβόλιο δεν συνιστάται για βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, επειδή έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ασφαλές γι’ αυτά.

Δεν πρέπει να το λαμβάνετε αν εμφανίζετε οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από το συστατικό που περιέχει, όπως η πρωτεΐνη αυγού.

Πρέπει να αποφεύγετε τον εμβολιασμό αν έχετε σύνδρομο Guillain-Barre, καθώς το 1976 ένα αντιγριπικό εμβόλιο που εφαρμόστηκε σε χοίρους, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο της πάθησης, η οποία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί και να καταστρέψει την προστατευτική επικάλυψη γύρω από τα νευρικά κύτταρα.

Το σύνδρομο Guillain-Barre, προκαλεί μεγάλη αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα άκρα, γνωστή ως σοβαρή περιφερειακή νευροπάθεια. Μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει και τον θάνατο.

Αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή λαμβάνετε φάρμακα που το καταστέλλουν, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό.

Τέλος αν είστε άρρωστος, πρέπει να αναστείλετε τον εμβολιασμό μέχρι να γίνετε καλά.

Παρενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου συνήθως είναι ήπιες. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σοβαρές.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για τις συχνές και σπάνιες παρενέργειες  του εμβολίου, καθώς επίσης για τον τρόπο μείωσης τους.

Συχνές παρενέργειες

Οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου κατά της γρίπης είναι ήπιες και είναι ίδιες σε ενήλικες, παιδιά και μωρά.

Ερεθισμός στο σημείο της ένεσης

Στο σημείο που γίνεται η ένεση, συνήθως στο άνω μέρος του μπράτσου, είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρείται πόνος, ερυθρότητα, θέρμη και σε κάποιες περιπτώσεις ελαφρύ πρήξιμο. Συνήθως διαρκούν λιγότερο από 2 μέρες. Για να μειωθεί η δυσφορία, μπορείτε να λάβετε ιβουπροφαίνη, πριν κάνετε το εμβόλιο.

Πονοκέφαλος ή άλλοι πόνοι

Όταν κάνετε το εμβόλιο, ενδέχεται να έχετε πονοκεφάλους ή πόνους στους μυς σε ολόκληρο το σώμα. Συνήθως εμφανίζονται την πρώτη μέρα και φεύγουν μέσα σε 2 μέρες. Η κατανάλωση παυσίπονου, όπως η ιβουπροφαίνη, μειώνει τον πόνο.

Ζάλη ή λιποθυμία

Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν ζάλη ή λιποθυμία, όταν κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Δεν διαρκούν παραπάνω από 1 με 2 μέρες. Αν παρουσιάζετε συχνά ζάλη ή λιποθυμία, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό, πριν κάνετε το εμβόλιο. Μια άλλη λύση, είναι να καθίσετε μετά τον εμβολιασμό και να καταναλώσετε ένα σνακ πριν ή μετά την ένεση.

Πυρετός

Πυρετός 38ο C ή λιγότερο, αποτελεί συχνή παρενέργεια του εμβολίου κατά της γρίπης. Χαμηλός πυρετός θεωρείται ήπια παρενέργεια και φεύγει μέσα σε 1 ή 2 μέρες. Μπορείτε να λάβετε ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη για να τον μειώσετε.

Σοβαρές παρενέργειες

Οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες λόγω του αντιγριπικού εμβολίου.

Υψηλός πυρετός

Υψηλός πυρετός, μεγαλύτερος από 38ο C, εμφανίζεται σπάνια. Αν ανησυχείτε, καλέστε τον γιατρό.

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

Σπανίως, το εμβόλιο κατά της γρίπης προκαλεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η σοβαρή αλλεργική αντίδραση συνήθως παρουσιάζετε, μέσα σε λίγες ώρες από τον εμβολιασμό.

Τα συμπτώματα είναι:

  • Κνίδωση
  • Πρήξιμο
  • Πρόβλημα αναπνοής
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Ζάλη
  • Αδυναμία

Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλέστε αμέσως τον γιατρό ή αν είναι σοβαρά πηγαίνετε στα επείγοντα στο νοσοκομείο.

Σύνδρομο Guillain-Barre (GBS)

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, έχουν εμφανίσει σύνδρομο Guillain-Barre (GBS), μια νευρολογική πάθηση που προκαλεί αδυναμία και παράλυση σε όλο το σώμα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το αντιγριπικό εμβόλιο είναι η πραγματική αιτία του GBS.

Το GBS είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα, που το είχαν και στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό αν έχετε ιστορικό αυτής της πάθησης. Καλέστε άμεσα τον γιατρό, αν εμφανίζετε συμπτώματα του GBS.

 

Πηγές

www.cdc.gov

www.healthline.com

www.healthline.com

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.