Web
Analytics
«Τεχνητό» νεφρό δίνει ελπίδα σε νεφροπαθείς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

«Τεχνητό» νεφρό δίνει ελπίδα σε νεφροπαθείς

Ένα εμφύτευμα μεγέθους ενός φλιτζανιού καφέ, που μιμείται τις λειτουργίες του ανθρώπινου νεφρού, μπορεί να αποτελέσει μια σανίδα σωτηρίας, για ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με την dailymail.

Αναμένεται σε λίγους μήνες, να ξεκινήσουν οι δοκιμές και αν το εμφύτευμα είναι αποτελεσματικό θα είναι διαθέσιμο σε λίγα χρόνια, δίνοντας λύση σε άτομα που χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.

Τα υγιή νεφρά απομακρύνουν τις τοξίνες από το αίμα, ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρούν τα οστά υγιή.

Νεφρική ανεπάρκεια υπάρχει, όταν η ικανότητα του οργάνου να εκτελέσει τις παραπάνω λειτουργίες πέφτει κάτω από το 15%, προκαλώντας τοξίνες που συσσωρεύονται στο αίμα, που αν δεν αντιμετωπιστούν θα υπάρξουν θανατηφόρες συνέπειες.

Οι ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν αιμοκάθαρση, συνήθως 3 φορές την εβδομάδα,  διάρκειας 3 – 4 ωρών την συνεδρία, όπου μια μηχανή αναλαμβάνει να κάνει την δουλειά των νεφρών.

Η πιο αποτελεσματική λύση είναι η μεταμόσχευση, αλλά τα διαθέσιμα όργανα είναι κατά πολύ λιγότερα από την ζήτηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, έχουν αναπτύξει τα τελευταία 20 χρόνια το «τεχνητό» νεφρό»  που έχει την ικανότητα να φιλτράρει συνεχώς το αίμα μέσα στο σώμα.

Το εμφύτευμα συνδέεται μέσω σωλήνων με τις κοντινές φλέβες και την ουροδόχο κύστη.

Πρώτα περνάει το αίμα από ένα πολυστρωματικό φίλτρο πυριτίου, που διαχωρίζει τις ουσίες και στην συνέχεια, μέσω ενός «βιοδραστήρα» μεταφέρει τις άχρηστες ουσίες στο αίμα ή στην κύστη μέσω ενός σωλήνα για να απομακρυνθούν από το σώμα, ενώ το καθαρισμένο αίμα επιστρέφει στην κυκλοφορία μέσω μιας φλέβας που συνδέεται με το εμφύτευμα.

Ο «βιοαντιδραστήρας», είναι κατασκευασμένος από εργαστηριακά ζωντανά νεφρικά κύτταρα, ο οποίος απορροφάει από το αίμα άλατα ζωτικής σημασίας, σάκχαρα και νερό, παρόμοια με το πραγματικό νεφρό.

Τα φίλτρα και ο «βιοδραστήρας» είναι τοποθετημένα σ’ ένα ανθεκτικό κουτί, που είναι επικαλυμμένο με μία μεμβράνη, φτιαγμένη από ασφαλή υλικά για εσωτερική χρήση στο σώμα.

Οι ερευνητές, κάνοντας δοκιμές σε χοίρους διαπίστωσαν ότι οι θρόμβοι του αίματος, όχι μόνο σταματούσαν την συσκευή να λειτουργεί αλλά θα μπορούσαν να αποβούν και μοιραίοι αν έφταναν στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στους πνεύμονες.

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε, καθώς άλλαξαν τον τρόπο που ρέει το αίμα μέσα στην συσκευή. Επίσης πιστεύεται ότι η επικάλυψη του, προλαμβάνει τους θρόμβους.

Οι ερευνητές περιμένουν την έγκριση της εθνικής δεοντολογίας, για να ελέγξουν αν τα υλικά της συσκευής είναι ασφαλή για τους ανθρώπους και αν τα φίλτρα καθαρίζουν το ανθρώπινο σώμα αποτελεσματικά.

Αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, το τεχνητό νεφρό θα εμφυτευτεί παρόμοια με την χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού και υπό γενική αναισθησία.

Εάν η συσκευή λειτουργεί επιτυχώς και εγκριθεί, θα είναι διαθέσιμη στην Βρετανία μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.