Web
Analytics
Τα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές

Τα βακτήρια του εντέρου ενδέχεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του άγχους, της κατάθλιψης και ίσως και της διαταραχής  μετατραυματικού στρες. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η υγεία του εντέρου ασκεί μια σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο, στην διάθεση ενός ατόμου.

Ερευνητές του πανεπιστημίου McMaster στο Οντάριο του Καναδά, μελέτησαν την πιθανή επίδραση του μικροβιώματος του εντέρου στην ψυχική υγεία. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του τρόπου που αντιδρά το σώμα σε πολύ αγχωτικές περιπτώσεις.

Ο εντερικός σωλήνας περιέχει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν μαζί. Τα μικροσκοπικά μέλη αυτού του μικροβιώματος εκτελούν σημαντικές εργασίες για την διατήρηση της υγείας του εντέρου και της συνολικής ευεξίας του σώματος.

Το μικροβίωμα του εντέρου βοηθάει στην διάσπαση των σκληρών τροφών, δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό.

Επίσης διαχειρίζεται τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα επίπεδα του πληθυσμού και η δραστηριότητα διαφόρων βακτηρίων επηρεάζουν άλλα μέρη του σώματος.

Σύμφωνα με την μελέτη, το μικροβίωμα του εντέρου εμπλέκεται με την μετάδοση σημάτων του εγκεφάλου.  Αυτά τα μηνύματα μπορούν να επηρεάσουν την διάθεση και την συμπεριφορά.

Το έντονο στρες μειώνει την ποικιλομορφία των πληθυσμών των βακτηρίων του εντέρου

Στο ινστιτούτο «Εγκέφαλος- Σώμα» του πανεπιστημίου, οι ερευνητές του McMaster χρησιμοποίησαν  ποντίκια για να ερευνήσουν, πως η υγεία του εντέρου επηρέασε την διάθεση και συμπεριφορά τους. Η προσομοίωση έδειξε ότι θα μπορούσαν να ρυθμίσουν την διάθεση ποντικιών με υψηλά επίπεδα άγχους, δίνοντάς τους καλά εντερικά βακτήρια που προέρχονται από υγιή ζώα.

Το άγχος και το στρες πυροδοτήθηκαν στα μικρά ποντίκια, τοποθετώντας τα στο ίδιο κλουβί με μεγαλύτερα και πιο επιθετικά ποντίκια για αρκετά λεπτά κάθε μέρα. Μερικά από τα συμπτώματα του στρες που παρουσίασαν τα ποντίκια με υψηλά επίπεδα άγχους είναι η μειωμένη όρεξη, μεγαλύτερη απροθυμία να αλληλεπιδράσουν με άλλα ποντίκια και νευρικά τινάγματα κατά περιόδους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα βακτήρια στα δείγματα κοπράνων των στρεσαρισμένων και μη ποντικιών. Εντόπισαν μια σημαντική ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου των ποντικιών με υψηλά επίπεδα άγχους. Υπήρχαν επίσης λιγότερα διαφορετικά στελέχη βακτηρίων στα κόπρανα και στα έντερα των στρεσαρισμένων ποντικιών.

Στην συνέχεια, οι ερευνητές πήραν προβιοτικά από τα ήρεμα ποντίκια και τράφηκαν τα καλά βακτήρια των στρεσαρισμένων ποντικιών. Τα ποντίκια με υψηλά επίπεδα άγχους παρουσίασαν βελτιώσεις στην συμπεριφορά τους για τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Επίσης, τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού (MRS) για να εντοπιστεί η χημεία του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές αναζήτησαν συγκεκριμένους βιοχημικούς δείκτες που εμφανίστηκαν στον εγκέφαλο των ποντικιών, όταν υποβλήθηκαν σε στρες και όταν έλαβαν θεραπεία με προβιοτικά.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη σοβαρών ψυχικών διαταραχών

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές προσδιόρισαν τους βιοδείκτες του εγκεφάλου που συνδέονται με το στρες στα ποντίκια. Ο εντοπισμός και ο καθορισμός των επιπέδων των αντίστοιχων βιοδεικτών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, θα μπορούσε να καθορίσει αν ένα άτομο κινδυνεύει να αναπτύξει ή όχι μια ψυχική διαταραχή,  ή αν έχει ήδη προσβληθεί από αυτήν.

Αν η ψυχική διαταραχή μπορεί να εντοπιστεί στα πρώιμα στάδια, οι ασθενείς θα μπορούσαν να θεραπευτούν με τα κατάλληλα προβιοτικά. Η διαταραχή θα μπορούσε να μετριαστεί ή ακόμη και να αποφευχθεί, που είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή  μετατραυματικού στρες.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν την ερευνά τους, μεταφέροντας δείγματα κοπράνων από ήρεμα ποντίκια σε ποντίκια με υψηλά επίπεδα άγχους. Θέλουν να καθορίσουν αν η ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου των στρεσαρισμένων ποντικιών μέσω προβιοτικών, θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχική υγεία και ευεξία τους.

Μια μελλοντική κλινική μελέτη με ανθρώπους, θα περιλαμβάνει την χρήση αντιβιοτικών για τη μείωση του πληθυσμού των βακτηρίων στο έντερο και προβιοτικά ώστε να βελτιωθεί η ποικιλομορφία. Επιπλέον, οι ερευνητές ενδέχεται να θέλουν να εντοπίσουν συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων που προάγουν σε ορισμένες περιπτώσεις την σωματική και ψυχική υγεία.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr από το Natural News

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.