Web
Analytics
Τα βακτήρια του εντέρου προκαλούν αυτισμό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα βακτήρια του εντέρου προκαλούν αυτισμό

Σύμφωνα με έρευνα, τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο των παιδιών μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό.

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν μια μοναδική σύνθεση βακτηρίων στα κόπρανα τους. Οι ανωμαλίες αυτές πιθανόν να προέρχονται από τις μητέρες τους, οι οποίες βρέθηκαν ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηριακών στελεχών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα βακτήρια ενδέχεται να παράγουν ουσίες που εμποδίζουν την παράδοση χημικών μηνυμάτων, που θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος(ASD). Επιπλέον, ενδέχεται επίσης να δημιουργήσει φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει στην διαταραχή.

Η μελέτη διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων Qilu του Πανεπιστημίου Shandong, στην πόλη Jinan στην Κίνα, με επικεφαλής τον Ning Li, ερευνητής στο κέντρο μικροβιώματος του εντέρου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα κόπρανα 59 παιδιών με αυτισμό, καθώς και αυτών των μητέρων τους. Στην συνέχεια τα σύγκριναν με τα κόπρανα 30 ζεύγων μητέρων-παιδιών, που δεν είχαν εμφανίσει αυτισμό.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τόσο τα παιδιά με αυτισμό όσο και οι μητέρες τους είχαν σημαντική αύξηση σε ορισμένα βακτήρια.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά με αυτισμό είχαν υψηλότερα επίπεδα των βακτηρίων Alcaligenaceae, Enterobacteriaceae, and Clostridium, ενώ οι μητέρες τους είχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των Proteobacteria, Moraxellaceae, Alphaproteobacteria και Acinetobacter.

Οι ερευνητές ελπίζουν σε μελλοντικές έρευνες να «χειραγωγήσουν» τα βακτήρια του εντέρου ενός ασθενή, ώστε στο μέλλον να μπορέσουν να θεραπεύσουν ή και να αποτρέψουν τον αυτισμό.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Genomics, Proteomics & Bioinformatics.

Αίτια Αυτισμού

Περίπου 1 στα 59 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν Διαταραχή Αυτιστικού φάσματος, με τα αγόρια να είναι 4 φορές πιο εκτεθειμένα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από ένας στους 100 ανθρώπους έχουν την διαταραχή, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της National Autistic Society.

Ο αυτισμός είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί, επειδή η αιτία προς το παρόν είναι ασαφής.

Οι νέες μελέτες συνδέουν τον αυτισμό με γενετικά αίτια, ωστόσο το DNA από μόνο του δεν θεωρείται ότι αποτελεί την υποβόσκουσα αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η παχυσαρκία, το άγχος και οι λοιμώξεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με την εμφάνιση του αυτισμού. Ωστόσο κανένα δεν έχει αποδειχτεί.

Νεότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι, η σύνθεση των βακτηριακών εντέρων της μητέρας ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο της διαταραχής του παιδιού.

Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος επικοινωνεί μέσω του νευρικού, ορμονικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Υποδηλώνεται ότι μια ανισορροπία στο μικρωβίωμα μιας μελλοντικής μητέρας ενδέχεται να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού της, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ASD.

Μελέτες σε ανθρώπους και αρουραίους έχουν επίσης δείξει ότι η αλλαγή του μικρωβιώματος, εισάγοντας «καλά βακτήρια» μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του αυτισμού.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.