Web
Analytics
Πρωτοποριακό επίθεμα σώζει από τους ακρωτηριασμούς του διαβήτη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πρωτοποριακό επίθεμα σώζει από τους ακρωτηριασμούς του διαβήτη

Ερευνητές κατασκεύασαν ένα επίθεμα από το αίμα ασθενών με διαβήτη, που θεραπεύει τα έλκη τα οποία οδηγούν σε ακρωτηριασμό του ποδιού ή των κάτω άκρων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Daily Mail.

Η θεραπεία ονομάζεται LeucoPatch, έχει δοκιμαστεί σε περισσότερα από 200 νοσοκομεία σε όλη την χώρα και περιλαμβάνει την λήψη περίπου μισής κούπας αίματος από το χέρι του ασθενή.

Το αίμα του ασθενούς τοποθετείται σε ένα δοχείο μιας μηχανής που περιστρέφεται εκατοντάδες φορές το λεπτό.

Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας (γνωστή ως φυγοκέντριση), τα πιο πυκνά ερυθρά αιμοσφαίρια βυθίζονται στο πυθμένα, ενώ τα λιγότερο πυκνά λευκά αιμοσφαίρια ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

Η φυγοκέντρηση επίσης διαχωρίζει το ινώδες, μια ακόμη λιγότερη πυκνή πρωτεΐνη, που σχηματίζει μια ουσία που μοιάζει με πλέγμα.

Στην συνέχεια, το αίμα πήζει πάνω σε αυτή την ουσία και δημιουγείται στην πληγή ένα κακάδι και αρχίζουν να αναπτύσσονται νέα υγιή κύτταρα.

Μετά την διαδικασία της περιστροφής το ινώδες απομακρύνεται και συμπιέζεται σε ένα ημίσκληρο στρογγυλό έμπλαστρο, μεγέθους ενός κέρματος των 50p (50 πέννες), το οποίο περιέχει επίσης λευκοκύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στη εξόντωση βακτηρίων και ιών,  αιμοπετάλια. και μικροσκοπικά δισκοειδή κύτταρα που βοηθούν το αίμα να πήξει.

Σχεδιασμένο για να θεραπεύει τα έλκη του ποδιού, το επίθεμα τοποθετείται στη πληγή και καλύπτεται με τα ρούχα.

Μετά από μια εβδομάδα, αρχίζει να διασπάται και αντικαθίσταται με ένα άλλο επίθεμα που κατασκευάζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι να θεραπευθεί η πληγή.

Μπορεί να χρειαστούν περίπου 20 εβδομάδες για να θεραπευθεί πλήρως το έλκος του ποδιού, μια κοινή και σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη που αναπτύσσεται επειδή η νόσος βλάπτει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία των άκρων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης για το LeucoPatch δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 260 ασθενείς με διαβητικά έλκη ποδιού που ήταν δύσκολο να θεραπευτούν. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το LeucoPatch και οι άλλοι μισοί έλαβαν την τυπική θεραπεία, όπως ο καθαρισμός της πληγής και τακτικές αλλαγές επιδέσμων. Κάθε ασθενής παρακολουθήθηκε για έξι μήνες.

Στην ομάδα του LeucoPatch, στο 34 % επουλώθηκαν οι πληγές εντελώς, σε σύγκριση με μόλις στο 22% στην ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, οι πληγές των ασθενείς με LeucoPatch επουλώθηκαν γρηγορότερα, μόλις μετά από τρεις μήνες θεραπείας.

Πιστεύεται ότι το επίθεμα διεγείρει την απελευθέρωση των αυξητικών παραγόντων, που προωθούν την επισκευή των ιστών και τον σχηματισμό των υγιών αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα η πληγή να γεμίζει με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, που είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση.

Το LeucoPatch είναι διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο σε κλινικές δοκιμές, αλλά εάν είναι πετυχημένες (και ανάλογα με το κόστος, το οποίο είναι προς το παρόν άγνωστο) ενδέχεται να διατίθεται άμεσα σε ασθενείς.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2015 και 2018, το NHS (Εθνικό σύστημα υγείας) της Αγγλίας, πραγματοποίησε πάνω από 27.000 ακρωτηριασμούς δαχτύλων, ποδιών και κάτω άκρων λόγω του διαβήτη. Πιστεύεται ότι οφείλεται στην αύξηση του διαβήτη τύπου 2.

Τα περισσότερα διαβητικά έλκη του ποδιού αντιμετωπίζονται συνδυαστικά με την απομάκρυνση νεκρού ιστού, αντιβιοτικά (για την καταπολέμηση λοιμώξεων) και προστατευτικούς επιδέσμους. Αλλά σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων, το τραύμα αποτυγχάνει να θεραπευθεί λόγω έλλειψης ροής αίματος στα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.