Web
Analytics
Παυσίπονα και παρενέργειες: Ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη, κωδεΐνη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Παυσίπονα και παρενέργειες: Ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη, κωδεΐνη

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine» και εξέτασε 19.000 υγιείς ηλικιωμένους στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία που λάμβαναν χαμηλή δόση ασπιρίνης καθημερινά, διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν ωφελήθηκαν από την λήψη της, αλλά κινδυνεύουν και από ενδεχόμενη εσωτερική αιμορραγία, που μπορεί να αποβεί και μοιραία.

Η μελέτη επισημαίνει ότι τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία όπως ηπατική βλάβη, εθισμός, καρδιακά και νεφρικά προβλήματα.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμα τα παυσίπονα και ποιες είναι οι παρενέργειες τους;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Daily Mail, οι ειδικοί αναφέρουν:

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η ιβουπροφαίνη, γι’ αυτό δεν συνιστάται για την θεραπεία του απλού πόνου. Ωστόσο οι ενήλικες που θέλουν να μειώσουν τον πυρετό, τον ήπιο πονόδοντο και πονοκέφαλο ή ένα κοινό κρυολόγημα, μπορούν να λαμβάνουν 300 mg μια φορά την ημέρα.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει 75 mg μια φορά την ημέρα, για την μείωση της θρόμβωσης, την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και των καρδιακών επεισοδίων.

Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με 300 mg ασπιρίνης σε νερό για τον πονόλαιμο.

Μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παρόλο την ευεργετική της δράση, συνοδεύεται από παρενέργειες όπως στομαχικό πόνο, γιατί το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, μπορεί να λεπτύνει το προστατευτικό φράγμα της βλεννογόνου στο στομάχι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη και αιμορραγία του τοιχώματος του στομάχου.

Μπορείτε να περιορίσετε τον κίνδυνο λαμβάνοντας την ασπιρίνη με φαγητό. Άλλη λύση αποτελεί να επιλέγετε επικαλυμμένα ή διαλυτά χάπια, ώστε να περνάνε μέσα από το στομάχι, χωρίς να προκαλούν  βλάβη.

Η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 16 ετών, επειδή προκαλεί το δυνητικά θανατηφόρο, σύνδρομο Reye.

Παρακεταμόλη

Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται στην θεραπεία του ήπιου ή μέτριου πόνου, σε κρυολογήματα ή πυρετούς. Η ασφαλής δόση  για τους ενήλικες είναι δύο ταμπλέτες των 500 mg έως και τέσσερις φορές την ημέρα. 

Δεν μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από πρόβλημα στα νεύρα («νευρικός πόνος») και ο πάσχων τον νιώθει σαν κάψιμο ή μαχαιριά.

Σε αντίθεση βοηθάει όταν υπάρχει «μη νευρικός πόνος» δηλαδή αμβλύς πόνος λόγω φλεγμονής, αρθρίτιδας ή τραυματισμού π.χ διάστρεμμα.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι σπάνιες και μπορεί να λαμβάνεται απεριόριστα.

Όταν όμως λαμβάνεται μεγαλύτερη δόση από την συνταγογραφούμενη, μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενη θανατηφόρα ηπατική δηλητηρίαση.

Το πρόβλημα είναι ότι η παρακεταμόλη βρίσκεται σε πολλά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Το αποτέλεσμα είναι πολλά άτομα να λαμβάνουν, χωρίς να το γνωρίζουν, υπερβολική δόση παρακεταμόλης από συνδυασμό φαρμάκων. Το 2016 πέθαναν 219 άτομα  λόγω παρακεταμόλης στην Βρετανία.

Ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), χρήσιμο σε ήπιο ή μέτριο «μη νευρικό πόνο», όπως ο πόνος της περιόδου και του πονόδοντου. Επειδή μειώνει την φλεγμονή, βοηθάει στον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της οστεοαρθρίτιδας, των διαστρεμμάτων και των θλάσεων.

Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε τα χάπια με φαγητό, ώστε να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές.

Η συνήθης δόση ενηλίκων είναι δυο χάπια των 200 mg, τρεις φορές την ημέρα. Διατίθεται και σε μορφή τζελ, ώστε να εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Τα ΜΣΑΦ δεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω του αυξημένου κινδύνου για στομαχικές διαταραχές, αιμορραγίας και καρδιακά και νεφρικά προβλήματα. Οπότε όσοι έχουν έλκος στο στομάχι ή λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης θα πρέπει να αποφεύγουν την ιβουπροφαίνη.

Για πόνο στην άρθρωση ή στην πλάτη, η ιβουπροφαίνη σε μορφή τζελ είναι πιο αποτελεσματική από τα χάπια.

Οι έγκυες γυναίκες, δεν πρέπει να λαμβάνουν ιβουπροφαίνη.

Κωδεΐνη

Η κωδεΐνη είναι ένα οπιοειδές αναλγητικό, το οποίο είναι κατάλληλο για παγωμένο ώμο, σοβαρό πονόδοντο ή ισχιαλγία.

Οι ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν την κωδεΐνη στην μικρότερη αποτελεσματική δοσολογία, κάθε 6 ώρες μέχρι 4 φορές την ημέρα.

Οι παρενέργειες είναι πολλές και η χορήγηση της εξαρτάται από την συνολική υγεία του πάσχοντα. Ωστόσο εξετάζονται προσεκτικά και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι έναντι των γνωστών ωφελημάτων.

Μπορείτε να εθιστείτε στην κωδεΐνη αν την λαμβάνετε, πολύ συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε μικρή ή μεγάλη δοσολογία.

Ενδέχεται να μειώσει τον χρόνο αντίδρασης και να σας κάνει πιο αργούς. Σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπεται να οδηγείτε ή να χειρίζεστε βαριά μηχανήματα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.