Όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες την νύχτα δεν είναι σε θέση να ρυθμίζουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προειδοποιούν Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές.
Ο Δρ. Saverio Stranges της Ιατρικής Σχολής Warwick και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Buffalo βρήκαν ότι η διάρκεια του ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μιας προ-διαβητικής κατάστασης – γνωστή ως διαταραχή γλυκόζης νηστείας (IFG).
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 6 ετών 1.455 συμμετεχόντων στην μελέτη Western New York Health Study, η ηλικία των οποίων ήταν από 35 έως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια σειρά κλινικών εξετάσεων που περιλάμβανε μετρήσεις της πίεσης του αίματος σε κατάσταση ηρεμίας, του ύψους και του βάρους. Επιπλέον, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη γενική κατάσταση της υγεία τους, την ευεξία και τις συνήθειες ύπνου τους.
«Βρήκαμε ότι οι περιορισμένες ώρες ύπνου, λιγότερες από 6 ώρες, σχετίζονται με σημαντική, τριπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης IFG, σε σύγκριση με τα άτομα που οι ώρες ύπνου τους κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κατά μέσο όρο 6 έως 8», αναφέρει ο Stranges σε μια δήλωσή του. «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι λίγες ώρες ύπνου έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης, της ορμόνης της όρεξης κατά 28%, που μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συμπεριφορές. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την ανοχή γλυκόζης και να αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, μια ορμόνη που παράγεται λόγω του στρες».
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Annals of Epidemiology.
Συντακτική ομάδα
Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Συντακτική ομάδα
- Βαρύ τίμημα από τα πολεμικα τραύματα πληρώνει η Ελλάδα παρότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο
- Νέα μέθοδος αντιμετωπίζει ριζικά τη χρόνια ρινόρροια
- Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η COVID-19
- Αυχεναλγία και οσφυαλγία σε νέους αθλητές
- 9 συμβουλές που κάνουν τις δουλειές του σπιτιού πολύ πιο εύκολες στα άτομα με ρευματικό νόσημα





