Web
Analytics
Η έκθεση σε χημικές ουσίες, σχετίζεται με τον αυτισμό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η έκθεση σε χημικές ουσίες, σχετίζεται με τον αυτισμό

Οι γυναίκες που εκτίθενται σε διαλύτες στο χώρο εργασίας είναι 1,5 φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η πρόσφατη έξαρση του αυτισμού – που επηρεάζει τώρα 1 στα 68 παιδιά στις ΗΠΑ - υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από μια γενετική κληρονομιά.

Η αιτία του αυτισμού είναι άγνωστη και οι παράγοντες κινδύνου πολλοί και διάφοροι.

Η έρευνα του «Εθνικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» (NIOSH) αποκάλυψε μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στα αυτιστικά παιδιά και τις μητέρες που δουλεύουν σε βιομηχανίες, που εκτίθενται σε ισχυρά χημικά.

Οι συντάκτες της μελέτης πιστεύουν ότι, ενώ αυτά τα παιδιά βρίσκονται ακόμη στη μήτρα, εκτίθενται στις ίδιες τοξίνες με εκείνες των μητέρων τους και αυτό ενδέχεται να μεταβάλει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Πολλοί ειδικοί υποπτεύονται ότι ο περιβαλλοντικός παράγοντας, αποτελεί πιθανό παράγοντα κινδύνου για τον αυτισμό.

Μελέτες υποδηλώνουν ότι η ρύπανση και άλλες τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν επιγενετικές αλλαγές ή ακόμα και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, που αυξάνουν τους κινδύνους αυτισμού.

Η ομάδα του NIOSH αποφάσισε να εξετάσει τους διαλύτες, μια μεγάλη και ισχυρή κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβάνοντας την παρασκευή τροφίμων έως τα πλαστικά, την μηχανική έως το στεγνό καθάρισμα και την εκτύπωση σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός είναι ζωτικής σημασίας όταν εκτίθεται κάποιο άτομο σε διαλύτες, οι οποίοι μπορεί να είναι καρκινογόνοι, τοξικοί στον εγκέφαλο και να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.

Οι ισχυρές χημικές ουσίες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της επαφής με το δέρμα, της εισπνοής και μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για πολύ καιρό.

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι διαλύτες έχουν συνδεθεί με την αναπαραγωγική διαταραχή και ενδέχεται να επηρεάσουν το μωρό που αναπτύσσεται στη μήτρα.

Επομένως, η απότομη αύξηση του αυτισμού τα τελευταία 20 χρόνια μπορεί να ευθύνεται στο γεγονός ότι οι μητέρες των αυτιστικών παιδιών είχαν εκτεθεί σε χημικές ουσίες, σε μια εποχή που η νομοθεσία δεν ήταν αυστηρή.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine», εξέτασε τα δεδομένα σχετικά με τις χημικές και περιβαλλοντικές εκθέσεις, που αφορούν 750 μητέρες και 891 πατέρες στις ΗΠΑ.

Παρόλο που έλαβαν υπόψη την άσφαλτο, τα μέταλλα, τα φυτοφάρμακα, τα πλαστικά, την ακτινοβολία, τα απολυμαντικά και άλλα, οι διαλύτες είχαν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στις μητέρες, καθώς η έκθεση τους σε αυτά, συνδεόταν πιο στενά με τους κινδύνους αυτισμού των παιδιών τους.

Οι μητέρες των αυτιστικών παιδιών είχαν εκτεθεί σε περισσότερους διαλύτες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που τα παιδιά δεν είχαν αυτισμό.

Και εκείνοι που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα διαλυτών στην εργασία ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό.

Οι γυναίκες που είχαν μέτρια έκθεση ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν αυτιστικό παιδί.

Οι ερευνητές απλώς παρακολούθησαν τα υποκείμενα της έρευνας, οπότε τα ευρήματά τους δεν εξηγούν γιατί είναι πιο πιθανό οι γυναίκες αυτές να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.