Web
Analytics
Η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό

Σύμφωνα με έρευνα, αν περιορίσετε την κατανάλωση υδατανθράκων μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και αν δεν χάσετε βάρος.

Το μεταβολικό σύνδρομο, που αποτελεί έναν συνδυασμό της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας και υψηλών επιπέδων λίπους, μπορεί να αντιστραφεί αν αλλάξετε την διατροφή σας.

Οι ερευνητές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο μελέτησαν 16 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Διαπίστωσαν ότι το σύνδρομο είχε αντιστραφεί στα περισσότερα από τα μισά άτομα που άλλαξαν την διατροφή τους.

Αυτή η αναστροφή παρατηρήθηκε σε πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες, παρόλο που κανένας από αυτούς δεν έχασε βάρος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2, καλυτερεύουν με μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Προφανώς, σημασία έχει η ποιότητα της διατροφής και όχι η ποσότητα», δήλωσε ο καθηγητής Jeff Volek.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια ελεγχόμενη διατροφή 3 μηνών- με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μέτρια ή υψηλή περιεκτικότητα (διάρκειας ενός μηνός η κάθε μια), με διάλειμμα 2 εβδομάδων μεταξύ τους. 

Η ερευνητική ομάδα εξασφάλισε ότι οι συμμετέχοντες δεν θα χάσουν βάρος, παρέχοντάς τους προπαρασκευασμένα γεύματα που περιείχαν θερμίδες ίσες με την δαπανώμενη ενέργεια.

Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιοριζόταν σε 45g υδατανθράκων την ημέρα - περίπου ισοδύναμη με δύο φέτες λευκού ψωμιού.

Στη διατροφή με μέτρια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το όριο ήταν 234g και με υψηλή περιεκτικότητα ήταν 420g (περιελάμβανε ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, δημητριακά, ζαχαρούχες τροφές, πατατάκια, κράκερ και μπύρα).

Το μεταβολικό σύνδρομο τριών ανθρώπων αντιστράφηκε ακόμη και με την διατροφή των χαμηλών υδατανθράκων, ενώ ένας δεν είχε πλέον το σύνδρομο μετά την διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα.

Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων είχε σαν αποτέλεσμα υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης και λιγότερο κορεσμένο λίπος στο αίμα - παρόλο που υπήρχε περισσότερο λίπος στη διατροφή τους.

Η πίεση του αίματος των συμμετεχόντων και η ικανότητα του σώματος τους να χρησιμοποιούν ινσουλίνη δεν βελτιώθηκε, αλλά έκαψαν περισσότερο λίπος στο σώμα.

Εάν είχε επιτραπεί στους συμμετέχοντες να χάσουν βάρος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι στα περισσότερα άτομα το μεταβολικό σύνδρομο θα είχε φύγει.

Λόγω του σχεδιασμού της μελέτης, η περιφέρεια της μέσης δεν συμπεριλήφθηκε ως παράγοντας στο μεταβολικό σύνδρομο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation Insight».

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα προβλημάτων υγείας που μπορούν να αποφευχθούν, τα οποία συνδυάζονται για να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακή νόσο ή να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για μια κοινή πάθηση, που το έχει περίπου το 1/4 των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το 1/3 των Αμερικανών.

Κάποιος μπορεί να διαγνωστεί με το μεταβολικό σύνδρομο εάν έχει εμφανίσει τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Μέγεθος μέσης μεγαλύτερη από 94cm για τους άνδρες ή 80cm για τις γυναίκες
  • Υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα και χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης
  • Αρτηριακή πίεση που είναι μόνιμα 140 / 90mmHg ή περισσότερο (120/80 είναι το μέγιστο φυσιολογικό όριο)
  • Αδυναμία ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (αντίσταση στην ινσουλίνη)
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης ή φλεγμονής

Το μεταβολικό σύνδρομο προκαλείται από έλλειψη άσκησης, σωματικής δραστηριότητας ή κακής διατροφής.

Η ασθένεια μπορεί να αποφευχθεί ή να αντιστραφεί με μείωση βάρους, τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και του ποτού.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.