Web
Analytics
Η ασθένεια των ούλων (περιοδοντική νόσος) συνδέεται με καρκίνο, άνοια και καρδιακές παθήσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η ασθένεια των ούλων (περιοδοντική νόσος) συνδέεται με καρκίνο, άνοια και καρδιακές παθήσεις

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο  Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν οι μισοί ενήλικοι άνω των 30 ετών έχουν την ασθένεια των ούλων (ή περιοδοντική νόσος). Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στο 70% σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα βακτήρια, ορισμένα φάρμακα, ο διαβήτης, το κάπνισμα, οι ανοσολογικές ανεπάρκειες, το άγχος και οι ορμονικές αλλαγές, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας των ούλων.

Οι μεγαλύτεροι  παράγοντες που συμβάλλουν στην περιοδοντική νόσο είναι η έλλειψη στοματικής υγιεινής και η μη τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Η κύρια αιτία της νόσου είναι η συσσώρευση μιας κολλώδους ουσίας στα δόντια, που ονομάζεται οδοντική πλάκα.

Κοινά συμπτώματα της  περιοδοντικής νόσου είναι τα ευαίσθητα, πρησμένα ούλα που ματώνουν εύκολα, η κακή αναπνοή, τα ευαίσθητα και χαλαρά δόντια, ο πόνος κατά την μάσηση  και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Η περιοδοντική νόσος συνδέεται με σοβαρές ασθένειες

Έρευνες δείχνουν ότι η περιοδοντική νόσος εκτός από την στυτική δυσλειτουργία και τα αναπνευστικά προβλήματα, έχει επίσης συνδεθεί με άνοια, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

Καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις, που είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνδέονται στενά με την ασθένεια των ούλων, αν και οι ειδικοί έχουν διαφορετικές εξηγήσεις.

Πρώτα απ΄όλα η ασθένεια των ούλων προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα και αυτό περιλαμβάνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Αν και η φλεγμονή προστατεύει το σώμα από τις ερεθιστικές ουσίες  και τους παθογόνους οργανισμούς, η παρατεταμένη έκθεση σε αυτήν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς και στα όργανα, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στην περίπτωση της περιοδοντικής νόσου, τα βακτήρια εισέρχονται από το στόμα στην κυκλοφορία του αίματος.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Oral Microbiology», διαπίστωσε ότι ένας τύπος βακτηρίων που βρίσκονται συνήθως στο στόμα ανιχνεύονται επίσης και στις αρτηρίες,  που είναι υπεύθυνες για την παροχή αίματος στον καρδιακό μυ.

Καρκίνος

Οι μελέτες έχουν βρει επίσης και μια στενή σχέση μεταξύ της φλεγμονής και του καρκίνου.

Η φλεγμονή δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη στο DNA. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί μετάλλαξη των κυττάρων, οδηγώντας τελικά σε καρκίνο.

Μια μετα-ανάλυση 5 μελετών κοόρτης,  στις οποίες συμμετείχαν 321.420 άτομα, διαπίστωσε ότι "οι ασθενείς με περιοδοντική νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα".

Άνοια

Οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει μια σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων, της απώλειας δοντιών και της γνωσιακής πτώσης.

Σύμφωνα με την Medical News Today:

Οι ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει την περιοδοντική νόσο με αυξημένη συσσώρευση της β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, μια πρωτεΐνη που συνδέεται με την νόσο του Alzheimer.

Άλλα πειράματα απέδειξαν ότι ο τύπος βακτηρίου Porphyromonas gingivalis, που απαντάται συχνά σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας, ανιχνεύεται και στους εγκεφάλους των ατόμων με αλτσχάιμερ.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι το βακτήριο P. gingivalis ενισχύει την παραγωγή του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Προληπτικά μέτρα για την περιοδοντική νόσο

Φροντίστε τα δόντια σας, για να έχετε καλή στοματική υγεία.

Εφαρμόστε τα παρακάτω:

  • Βουρτσίστε τα δόντια τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, αλλά κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα.
  • Βουρτσίστε τα δόντια με απαλές, κυκλικές κινήσεις για τουλάχιστον δύο λεπτά, αποφεύγοντας την περιοχή των ούλων.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα κάθε μέρα.
  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη, η οποία «τρέφει»τα βακτήρια.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr, με πληροφορίες από το Natural News

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.