Web
Analytics
«Αττικόν» νοσοκομείο: Εθνικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα Δερματικά Λεμφώματα και τα Σπάνια Νοσήματα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

«Αττικόν» νοσοκομείο: Εθνικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα Δερματικά Λεμφώματα και τα Σπάνια Νοσήματα

Διακρίσεων συνέχεια για τη Β΄ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου «Αττικόν»! Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Κλινική είναι πλέον και επίσημα Εθνικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα Δερματικά Λεμφώματα και τα Σπάνια Νοσήματα, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε ασθενή –απ’ όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν προέρχεται- να αντιμετωπίζεται στο «Αττικόν» νοσοκομείο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως στα πλέον εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η πιστοποίηση της Κλινικής ως Εθνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης έρχεται μόλις δύο μήνες μετά τη διοργάνωση στη χώρα μας του Ετήσιου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ομάδας Εργασίας Δερματικών Λεμφωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας και Αντιμετώπισης του Καρκίνου (EORTC-CLTF 2019, 26-28 Σεπτεμβρίου 2019, Ζάππειο Μέγαρο) που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.

Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν η Διευθύντρια της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων, αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Παπαδαυίδ. Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 250 επιστήμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σε ειδικό τραπέζι οι Έλληνες ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με κορυφαίους ειδικούς όλα τα θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τη νόσο.

Το Κέντρο λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών Κέντρων, καθώς βασίζεται στη συνεργασία μια ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων, με στόχο την πολύπλευρη παρακολούθηση των ασθενών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Υπεύθυνη του Κέντρου είναι η κ. Παπαδαυίδ, η οποία έχει εξειδίκευση στα Δερματικά Λεμφώματα και συμμετέχει σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στον σχεδιασμό νέων κλινικών μελετών για τα σπάνια αυτά νοσήματα, καθώς και στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των Δερματικών Λεμφωμάτων.

Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Βασιλική Παππά, ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΕΚΠΑ κ. Βασίλειος Κουλουλίας. Με τη στελέχωση αυτή είναι εφικτή η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου, για τα οποία θα πρέπει να επιλέγεται, εξατομικευμένα, η βέλτιστη θεραπευτική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα αλλογενών μεταμοσχεύσεων στην Αιματολογική Μονάδα του νοσοκομείου «Αττικόν», ενώ στο  Β΄ Εργαστήριο Ακτινολογίας της Μονάδας Ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου, υπάρχει η μοναδική στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο εγκατάσταση ολόσωμης θεραπείας με δέσμη ηλεκτρονίων.

Εκτός των παραπάνω, η Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων κατέχει επίσης διαπίστευση κατά ISO για τη διενέργεια κλινικών μελετών. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς εκείνους που χρειάζονται θεραπείες με πρωτοποριακά φαρμακευτικά σχήματα, τα οποία δε θα μπορούσαν να λαμβάνουν με άλλο τρόπο.

Όπως είναι γνωστό, τα Δερματικά Λεμφώματα αποτελούν μια ομάδα σπάνιων, κακοήθων νοσημάτων, τα οποία επηρεάζουν σημαντικότατα την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά και, σε προχωρημένα στάδια, την ίδια τη ζωή τους. Μέχρι σήμερα, από τις υπάρχουσες θεραπείες, μόνο η αλλογενής μεταμόσχευση μπορεί να αλλάξει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών αυτών, το οποίο εξαρτάται τόσο από το στάδιο της νόσου όσο και από συγκεκριμένους προγνωστικούς παράγοντες οι οποίοι διερευνώνται ενδελεχώς σε διεθνές επίπεδο.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.