Web
Analytics
Brain-body control: Θεραπευτική άσκηση για τα χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Brain-body control: Θεραπευτική άσκηση για τα χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα

Brain-body control (θεραπευτική άσκηση, που στοχεύει στην ενεργοποίηση του εγκεφαλικού ελέγχου σε κάθε κίνηση και στάση του σώματος)

 

Είναι η νέα, επαναστατική και επιστημονικά εμπεριστατωμένη μέθοδος αυτοθεραπείας για τα χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα (τενοντίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία-ισχιαλγία, αρθρίτις γονάτων, κτλ). Βασίζεται στη δυνατότητα «επανεκπαίδευσης» (motor control re-learning) του εγκεφαλικού κέντρου (motor control), το οποίο ελέγχει όλες τις κινήσεις και στάσεις του σώματος. Για την κάθε κίνηση, που επαναλαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας, ή για τις θέσεις, που παίρνουν τα μέλη του σώματός μας στις καθημερινές μας στάσεις (στο γραφείο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο κτλ.), υπάρχουν εκατοντάδες δεδομένα (ενέργειες μυών, κινήσεις οστών), τα οποία ρυθμίζονται αυτόματα από το αρμόδιο εγκεφαλικό κέντρο. Όλα αυτά τα δεδομένα καταγράφηκαν την πρώτη φορά, που κάναμε αυτήν την κίνηση ή υιοθετήσαμε αυτή τη στάση και με την καθημερινή επανάληψη πέρασαν στη μνήμη του εγκεφαλικού κέντρου (έγιναν «συνήθεια»). Αυτή η μνήμη («συνήθεια») μπορεί να διαφοροποιηθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας. Με ειδικά ερεθίσματα οπτικά (από καθρέπτη) και απτικά (πιέσεις από το χέρι του θεραπευτή) ο εγκέφαλος μπορεί να διδαχθεί ένα διαφορετικό τρόπο κίνησης ή στάσης. Αρχικά αυτή η καινούρια κίνηση ή στάση παράγεται μόνο συνειδητά (αφού τη σκεφτούμε), αλλά μετά από πολλές επαναλήψεις καθίσταται αυτόματη (γίνεται συνήθεια) αντικαθιστώντας πλήρως στη μνήμη του εγκεφαλικού κέντρου την παλιά κίνηση ή στάση.

Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να διορθώσω μια «λάθος» κίνηση ή στάση του σώματος, όταν διαπιστώσω στην κλινική εξέταση κάποιου ασθενούς ότι ευθύνεται για τη διαταραχή του φυσιολογικού μηχανισμού λειτουργίας του μυοσκελετικού του συστήματος και οδήγησε σταδιακά στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του (Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία). Έτσι, χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα θεραπεύονται οριστικά, αφού αντιμετωπίζεται η αιτία τους και όχι μόνο τα συμπτώματα.

Επιπλέον, με την εφαρμογή του Brain-Body Control άλλαξα όλη τη λογική των ασκήσεων γυμναστικής. Επανασχεδίασα τον τρόπο που εκτελούνται οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα χέρια και για τα πόδια, η αεροβική γυμναστική, το σχοινάκι και τα step, ώστε να δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο Brain-Body Control. Όλοι όσοι γυμνάζονται στο κέντρο άσκησης και φυσικής θεραπείας από το 1999 διδάσκονται πρώτα από όλα τις τεχνικές ενεργοποίησης του εγκεφαλικού ελέγχου της κίνησης (motor control). Ο στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι αρθρώσεις κινούνται και φορτίζονται σύμφωνα με την ανατομική τους κατασκευή και όλοι οι μύες συνεργάζονται αρμονικά σύμφωνα με το φυσιολογικό μηχανικό μοντέλο του κάθε σώματος. Έτσι, οι επικίνδυνες επιβαρύνσεις σε πάσχοντες ιστούς (αρθρώσεις, τένοντες, μεσοσπονδυλίους δίσκους) εκμηδενίζονται και οι ασθενείς μπορούν να κινούνται, να στέκονται και να γυμνάζονται με απόλυτη ασφάλεια.

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αλέξανδρος Καψαμπέλης,  MSc, AHT, cred MDT

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης  

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.alexandroskapsabelis.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.