Web
Analytics
Πως να αποκτήσετε ένα λαμπερό χαμόγελο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πως να αποκτήσετε ένα λαμπερό χαμόγελο

Όλοι μας βλέπουμε κατά καιρούς, είτε σε περιοδικά είτε στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο αστέρες και καλλιτέχνες με λαμπερά και φωτεινά χαμόγελα. Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι είτε είναι τυχεροί γιατί έχουν γεννηθεί με ωραία δόντια είτε ότι έχουν τα χρήματα για να τα αποκτήσουν.

Μπορώ να σας πω οτι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν γεννηθεί με ένα ωραίο χαμόγελο, αλλά το απέκτησαν αργότερα με τη βοήθεια ενός πεπειραμένου σε θέματα αισθητικής οδοντίατρου. Το κόστος φυσικά στο Χόλλυγουντ είναι αρκετά υψηλό, στην Ελλάδα όμως οι τιμές είναι πολύ πιο προσιτές ενώ οι τεχνικές είναι οι ίδιες αφού αρκετοί συνάδελφοι επιμορφώνονται σε όλες τις καινούργιες μεθόδους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Πρωτίστως όμως για να γίνει σωστά η θεραπεία ώστε να έχουμε το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, είναι άκρως απαραίτητο η υγιεινή του στόματος να είναι η καλύτερη δυνατή. Μόνο έτσι το χαμόγελο θα παραμείνει λαμπερό στο πέρασμα στου χρόνου.

Έτσι αν ο ασθενής έχει  ουλίτιδα  ή κοινώς φλεγμονή των ούλων, πρέπει να γίνει ένας καλός καθαρισμός των δοντιών έτσι ώστε τα ούλα από κόκκινα, φλεγμένοντα και με αιμορραγία πολλές φορές να πάρουν το ανοιχτό ροζ χρώμα που υποδηλώνει την υγεία τους. Εάν τώρα η ουλίτιδα έχει προχωρήσει σε  περιοδοντίτιδα , εδώ εκτός από τα ούλα έχουμε και το οστό γύρω από τα δόντια να νοσεί με αποτέλεσμα την κινητικότητα των δοντιών, την κακοσμία του στόματος, την αραίωση των δοντιών κλπ.

Η περιοδοντίτιδα αν αφεθεί ανεξέλεγκτη μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε απώλεια όλων των δοντιών. Εδώ πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες θεραπείες και επανέλεγχοι μέχρι που η κατάσταση να σταθεροποιηθεί. Αξίζει να σημειωθεί οτι η έκβαση κάθε θεραπείας εξαρτάται από την καθημερινή προσήλωση του κάθε ασθενούς στις οδηγίες υγιεινής που έχουν δοθεί.

Για να περάσουμε στο καθαρά αισθητικό θέμα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο  χρώμα των δοντιών και στη θέση  αυτών. Αν κάποιος έχει ωραία οδοντοστοιχία  χωρίς κενά ή στραβά δόντια τότε για τους περισσότερους αρκεί μια λεύκανση των δοντιών για να λάμψουν. Υπάρχουν βέβαια εξαιρετικές περιπτώσεις όπως χρώσεις δοντιών από τη χρήση αντιβιοτικών. Για παράδειγμα η τετρακυκλίνη που δίνονταν σε παιδιά ή η μινοκυκλίνη που δίνεται σε ενήλικους για την καταπολέμηση της ακμής, δεν ανταποκρίνονται στη λεύκανση. Όμως μιλάμε για έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό περιπτώσεων παγκοσμίως.

Τι γίνεται τώρα όταν τα  δόντια μας έχουν κενά. Αρχικά πρέπει πάντα να έχουμε ως πρώτη λύση την ορθοδοντική, τα σιδεράκια δηλαδή. Εάν ο ασθενής δεν επιθυμεί την οδό αυτή, τότε μπορούμε πολύ συντηρητικά είτε με όψεις ρητίνης είτε πορσελάνης να κλείσουμε τα κενά αυτά χωρίς να τροχιστούν πολλές φορές τα δόντια.

Άλλοι ασθενείς έχουν  στραβά δόντια  και γνωρίζουν όπως όλοι μας τη λύση της ορθοντικής για την επίλυση του προβλήματός τους. Αν όμως θέλουν κάτι πιο άμεσο, τότε μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημά τους με τη βοήθεια της αισθητικής οδοντιατρικής με τη χρήση πορσελάνης συνήθως είτε ως όψεις ή ως θήκες. Εδώ όμως χρειάζεται τροχισμός των δοντιών για να αποδώσουμε προσθετικά το σωστό σχήμα και χρώμα. Η διαφορά του πριν και μετά είναι εκπληκτική.

Επίσης έχουμε την κατηγορία των ασθενών αυτών με  πολλά σφραγίσματα ή πολλαπλά χαλασμένα δόντια  σε εκτεταμένο βαθμό. Εδώ η θεραπεία θα πρέπει να είναι θήκες στα δόντια αυτά για το μέγιστο της προστασίας τους από σπασίματα και νέους τερηδονισμούς. Η μέθοδος αυτή δεν είναι συντηρητική αλλά όταν το δόντι έχει ήδη καταστραφεί τότε αυτό που προέχει είναι η προστασία του και οι λύσεις αναγκαστικά θα είναι πιο επεμβατικές. Όμως με την πρόοδο των υλικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θήκες χωρίς μέταλλο και έτσι να έχουμε ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα ιδίως στα μπροστινά δόντια.

Επειδή κάθε ασθενής και κάθε δόντι έχει διαφορετικές ανάγκες, πολλές φορές πρέπει να αναμιγνύονται και διαφορετικά υλικά. Έτσι έχουμε τις όψεις ρητίνης που αποτελούν και την πιο οικονομική και συντηρητική λύση, όπου με ελάχιστο ή και καθόλου τροχισμό των δοντιών αναβαθμίζουμε ένα χαμόγελο στο ιατρείο από τον οδοντίατρο χωρίς τη συμβολή του οδοντοτεχνίτη.

Η επόμενη λύση είναι η πορσελάνη είτε στη μορφή όψης (προσθήκη μόνο στο μπροστινό μέρος του δοντιού) είτε θήκης (καλύπτει όλο το δόντι) όπου εδώ χρειάζεται από λίγο μέχρι αρκετό τρόχισμα.

Οι θεραπείες αυτές κοστίζουν περισσότερο γιατί περιλαμβάνεται και το κόστος του οδοντοτεχνίτη αλλά και επειδή χρειάζονται και περισσότερα ραντεβού. Η πορσελάνη όμως είναι πιο σκληρό υλικό και αντέχει περισσότερο στο χρόνο σε σχέση με τη ρητίνη.

Προσωπικά λοιπόν πιστεύω ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα μπορούν να βρουν συναδέλφους που ασχολούνται με την αισθητική οδοντιατρική και να λάβουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και πολλές φορές εφάμιλλες χωρών του εξωτερικού, ενώ το κόστος είναι πολύ πιο προσιτό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ηλία Κούβαλης

Χειρουργός Οδοντίατρος

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.